70 vuotta uurnilla

Suffragetteja Pariisissa.

On eräs asia, jonka ranskalaiset ymmärsivät paljon useita muita Euroopan maita myöhemmin: naisetkin osaavat täyttää äänestyslipukkeen. Ehkä jopa harrastaa politiikkaa.

Olen muutamaa päivää myöhässä. 21. huhtikuuta täällä vietettiin naisten äänioikeuden 70-vuotispäivää. Lyhyelläkin matematiikalla siitä voi siis päätellä, että moinen muutos tapahtui vasta toisen maailmansodan jälkeen. Aiemmin poliittiset päättäjät olivat vastustaneet äänioikeutta mm. sillä perusteella, että naiset olisivat liiaksi Kirkon vaikutuksen piirissä pystyäkseen äänestämään objektiivisesti. Puhumattakaan sitten siitä huolesta, kuka oikein hoitaa lapset jos naiset lähtevät mukaan politiikkaan.

[Kuva ilmeisesti alunperin peräisin jostain yläkoulun historiankirjasta.]

Toista maailmansotaa pidetäänkin naisten äänioikeuteen eniten vaikuttaneena asiana. (Mies)poliitikkojenkin oli viimein tunnustettava, että jos naiset pärjäsivät sekä kotirintamalla että sotatoimissa, niin ehkä se osaisivat äänestääkin. Ensimmäiset ranskalaisvaalit, joihin naiset saivat osallistua, olivat vuoden 1945 kunnallisvaalit. Niitä pian seuranneissa vaaleissa valittiin Assemblée nationale (eduskunta), jonka 586 edustajasta 33 oli naisia.

Video eduskuntavaalien valmisteluista v. 1945.

Selvitys siitä, kuinka maan hallinta mahdollisesti muuttuu äänestyksen myötä, ja kuinka uudella eduskunnalla olisi kyky muuttaa perustuslakia.

Enemmistössä naiset eivät vieläkään ole Assemblée nationalessa. Viimeisimmissä vaaleissa kansanedustajanaisten osuudeksi tuli reilut 26%. Naispresidentin valintaankaan Ranska ei ole vielä valmis. Se huomattiin jo vuoden 2007 presidentinvaalien aikana, jolloin Ségolène Royalin ehdokkuutta kommentoitiin mm. hänen sukupuolensa osalta. Nykyhallituksesta sentään taitaa naisia olla puolet. Ja Royal on saanut revanssinsa: nimitetty viimeisimmässä hallituksessa "Ympäristön, kestävän kehityksen ja energian" ministeriksi. Eli yhteen hallituksen tärkeimmistä pesteistä.

Noin muutenkin naiset ovat näkyvillä tärkeimpien puolueiden johtotehtävissä. Niin laidalla kuin toisellakin. Äärioikealla populisti Marine Le Pen joka johtaa Front National -puoluetta, vasemmalla Parti Socialisten Martine Aubry, joka kiperästi hävisi puolueen ennakkopressanvaaleissa Hollandelle. Aubry on näillä seuduin tunnetuin Lillen kaupunginjohtajana. Mikä jaksaa aina huvittaa minua ja miesihmistä. Ranskassa kun on tapana, että kaupungin- tai kunnanjohtaja vihkii naimisiin menevät. Isoissa kaupungeissa sen tokikin tekee käytännössä joku edustaja "kaupunginjohtajan nimissä", ja niin ollen meidän varsin puhelias vihkijämme ehti mainita Martine Aubryn ainakin kolme kertaa vihkimisen aikana.

Niin, että kuka jumalan ja kuka martineaubryn edessä... Melkein voi sanoa, että onneksi minulla ei ole tässä maassa äänioikeutta. Eihän tässä naisena tietäisi, kumpi edellämainituista enemmän vaikuttaisi äänestysobjektiivisuuteeni.

 • Anna
  Kommentti Lähettäjä: Anna
  25/04/2014 @ 12:48

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaus,_veljeys_ja_tasa-arvo
  Sain kahdesta maasta ilmoituksen, että minulla on äänioikeus EU-vaaleissa. Nainen pakahtuu ylpeydestä. Ranskassa kesti 155 vuotta, ennen kuin vallankumouksen tunnuslauseen kohta "veljeys" laajentui käsittämään myös "sisaruuden". Feministeillä on vielä paksuja lankkuja porattavanaan ennen kuin vallankumouksen tunnuslauseen kohta "tasa-arvo" toteutuu. Äänioikeus ei vielä merkitse automaattisesti tasa-arvoa miesten ja naisten välillä kuten kehityksestä myös Suomessa voi havaita. Luultavasti olen feministi enkä sitä häpeä.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  28/04/2014 @ 19:25

  Normaalisti kai pitäisi valita missä maassa äänestää ;) Mutta milläpä sitäkään seurataan.

  Joo, Ranskassa monet asiat ovat pikkuisen hitaita. Aina ei voi edetä edellä.

 • Anna
  Kommentti Lähettäjä: Anna
  29/04/2014 @ 01:15

  "Kahteen kertaan äänestämisen ja ehdokkaaksi asettumisen estämiseksi EU-maat vaihtavat tietoja kansalaisista, jotka ovat rekisteröityneet äänestäjiksi tai ehdokkaiksi."
  http://europa.eu/legislation_summaries/justice_freedom_security/citizenship_of_the_union/l23025_fi.htm

 • Paula aka Sateenmuru
  Kommentti Lähettäjä: Paula aka Sateenmuru
  29/04/2015 @ 15:27

  Mielenkiintoista, en tiennyt, että naisilla meni niin pitkään saada äänioikeus Ranskassa! Olen jotenkin kuvitellut Ranskan filosofi- ja kirjailijanaisten perusteella maan olleen edistyksellinen… tietovaje, joka nyt korjattu.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  15/05/2015 @ 23:25

  Joo, minäkin häkellyin silloin kun tajusin, että asiaa puitiin vielä maailmansotien jälkeen.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!