Etulinjoja, taistelutantereita ja hautuumaita

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta ensimmäisen maailmansodan alkamisesta. Suomessa asia sivutettaneen melko hiljakseen, mutta näillä seuduin kyse ei ole mistään ihan pikkujutusta. Joten kaikenlaisia "juhlallisuuksia" ja muisteloja on varattu tuleville neljälle vuodelle.

Pikkukaupunkimme on ihan muutaman kilometrin päässä I ms:n etulinjoista. Tosin ne sijaitsivat lähinnä Belgian puolella, mutta silloin raja oli varmaan yhtä konkreettinen kuin nytkin. Eli ei. Kaupunki pommitettiin maan tasalle, kahdeksankymmentäprosenttisesti. Mutta tekstiilitehtaat jatkoivat toimintaansa läpi sodan. Tehokkaasti sitä kuitenkin uudelleenrakennettiin. Useiden talojen fasadissa näkyy jokin 20-luvulle sijoittuva vuosiluku.

Tuossa heti Belgian puolella on useampiakin sankarihautuumaita, mutta yksi sijaitsee täällä melkein keskellä kaupunkia.

"Altough this sector was considered safe enough for high-profile figures like King George V to visit and view the front-line, several hundred men were buried at Cité Bonjean Cemetery each year."

Huomatkaa kuvissa myös täkäläinen arkinen talvisää. Aurinkoista ja kaikkea. Eiku.

 • Anna
  Kommentti Lähettäjä: Anna
  15/02/2014 @ 13:15

  Ainakin on näköjään tulossa uudelleenfilmaus Erich Maria Remarquen kirjasta "Länsirannikolta ei mitään uutta". http://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4nsirintamalta_ei_mit%C3%A4%C3%A4n_uutta
  Toivon ja odotan, että Ranskan ja Saksan yhteinen tv-kanava ARTE on tehnyt jä lähettää sarjan uusia dokumenntiohjelmia 1. maailmansodasta ja että yle´kin ostaisi niitä. 1900 lukua kutsutaan syystä "veriseksi vuosisadaksi".

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  15/02/2014 @ 18:40

  Arte on kyllä suorastaan erikoistunut sotajuttuihin, joten en ihmettelisi. Onhan se kuitenkin aikana olennainen asia tulevina vuosina.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!