Epäpaasto

Opin tänään uuden sanan: ekopaasto.
Aluksi se osui silmiini Viisi kymppiä lasissa -blogin postauksesta, josta sitten vei linkki Ekopaasto-kampanjan nettisivuille. Tää on nyt vissiin jotenkin päivänpolttava juttu.

Tavallaan tuntuu oudolta yhdistää sanat "eko(logisuus)" ja "paasto". Paastohan on lähtökohtaisesti jotakin, jota harrastetaan vain rajoitetun aikaa. Paasto on tauko. Onko tarkoitus siis harrastaa ekologisuutta rajoitetun aikaa, vai pitää paastoa ekologisuudesta? Noh, pilkunviilaus sikseen, mutta olisihan tuo voitu toisinkin kampanja nimetä. Ilmeisesti tässä on tarkoitus kokeilla, mitä voisi tehdä pidempiaikaista elämänmuutosta ajatellen.

(Ajatukseni katkesi, taustalla on Puluboi-kuunnelma. Tai siis oikeasti minulla ei ole puukkoa vaan minulla on kilves, tai oikeastaan se on vain vasala.)

Niin, takaisin asiaan. En ole kovinkaan ääriratkaisujen ihminen, mutta helppohan tässä on harrastaa jonkinsorttista ekologisuutta, kun on köyhä eikä välitä juuri ulkonäöstään saati sisustuksesta. Kyllä, käytämme julkista liikennettä: bussipysäkille kävelee kaksi minuuttia, juna-asemalle aika tarkkaan kahdeksan. Eihän meillä edes ole autoa. Tosin siinä on taustalla ihan kukkaro, eivät suinkaan ilmastonmuutokselliset periaatteet. Autottomuus ei välttämättä ole loppuikäämme kestävä asiantila.

Ostan vaatteeni (ja lapsen vaatteet) suurimmalta osin käytettyinä. Minulla ei ole nykyään aavistustakaan siitä, mikä on muotia ja mikä ei. Siitä sen sijaan on aavistus, ovatko vaatteet päälläni mukavia ja istuvatko ne minun ylleni. Lapsella on kestovaippoja ja käytettyinä hankittuja tavaroita. Kosmetiikan ostan lähinnä luonnonversiona. Sitäkään en perustele ilmastonmuutoksella, vaan ainoastaan oman ihoni kemikaalikuormituksen vähentämisellä.

Kuvituskuva on etelänvuosien muistoja. Ei täällä sentään myydä laventelia torilla. Vaikka Wazemmin torilta melkein kaikkea mahdollista saakin.

Mikä sitten tässä taloudessa kuormittaa arjessa luontoa eniten? Oletettavasti ruoka ja lämmitys.

Ruokaa ostamme osin paikallisilta tuottajilta; se on halvempaa. Välikäsi (Iso Paha Hypermarkettiketju) jää välistä pois, ja kemikaalikuorma on kevyempi. Sitä paitsi, tori on kiva. Maidon ja kananmunat hankimme oikeastaan poikkeuksetta luomuna. Mutta jos söisi ainoastaan luomua, pitäisi olla selkeästi nykyistä suurempi budjetti tai aivan toisenlaiset ruokailutavat. Lämmitys taas pyörii asuntoon tulevan kaasuputken avustuksella. Siinä missä sähkömme taitaa olla "kestävästi tuotettua", kaasu tulee... jostain. Venäjältä?

Ekologisuus on osin sidottua tulotasoon: kun on pakko, niin sitten kierrätetään ja mietitään kulutusvalintoja. Olen minäkin huomattavasti löyhäkätisempi kuluttamisen kanssa silloin, kun rahaa on. Kuitenkin, minulla ei nykyään ole minkäänlaista pakkoa kuluttaa. Asioita ostetaan tarpeeseen, ei vain sen takia, että ostaminen on kivaa. Sisustaminen tarkoittaa sitä, että jos tarvitaan tuoli, etsitään Emmaükselta tuoli. Aina se ei ihan sovi muiden kanssa yhteen, mutta tosiaan, sisustaminen kiinnostaa vielä vähemmän kuin ulkonäkö. Tavaroilla on minulle ensisijassa käyttöarvoa. Joskus satunnaisesti vilpittömästi ihailen muiden viimeisen päälle laitettuja (ja siistejä!) koteja... ja sitten palaan omaani ilman sen kummempaa pistosta yhtään missään sydänalassa.

Tosin, heikkoutensa kullakin. Kirjoja hamstraan ihan "turhaan". Ehkä joku ne joskus lukeekin...

 • Elegia
  Kommentti Lähettäjä: Elegia
  20/02/2015 @ 18:34

  Hyvin viilattu pilkkua: ei ole tosiaan ihan loppuun asti ajateltu tempauksen nimeä. Tai mikä se nyt on, en jaksanut klikata linkkiä, koska en yleensä osallistu mihinkään kuitenkaan. Mutta lupaan tutustua aiheeseen myöhemmin - ihan uteliaisuudesta. :D

  Eihän ekologisuus välttis tarkoita sitä, ettei piittaa ulkonäöstään. Minua jo hieman kyrpii se vanha kuva "haisevista vegeituhipeistä". Omat vaatteeni eivät todellakaan ole mitään merkkituotteita (suurin osa ihan merkittömiä), mutta en silti näytä mistään kompostista nousseelta. Ostan myös second hand -vaatteita, koska monesti niistä löytyy juuri minun makuani miellyttäviä rättejä. Missään lumpuissa ei tee mieleni kuitenkaan kulkea eli siinä mielessä ulkonäkö kiinnostaa. :-)

 • Aino Salminen
  Kommentti Lähettäjä: Aino Salminen
  20/02/2015 @ 20:10

  Hei, hauskaa lukea samasta aiheesta - olipa se ekoilua tai muuta - muidenkin huomioita. En itse kiinnittänyt huomiota kampanjan nimeen, mutta olen samaa mieltä, paasto-sana antaa kenties hieman vinksahtaneen käsityksen asiasta. Kai tarkoituksena on tehdä pysyviä muutoksia! Tulotaso vaikuttaa, tietenkin, ja ohjaa luonnollisesti tiettyjen ekologisten valintojen luo (kahden duunipaikan väliä polkupyörällä umpihangessa - seen it, done it!). MInulla on myös tuo kirjanosto herkässä, niitä kumma kyllä hankin myös käytettynä!
  PS. Kiitos linkityksestä :-)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  20/02/2015 @ 21:39

  Elegia,
  joo, ekologisuus ei tosiaan tarkoita sitä, ettei piittaa ulkonäöstään. Vaan ajattelin asian niin, että kun siitä ei piittaa, niin esimerkiksi vaatteiden ja kosmetiikan hankkiminen on helpompaa. Ei tule sitä pitää-näyttää-tietyltä -ajatusta. Toki ulkonäöstää voi välittää ja ajatella ekologisesti… se vain vaatii enemmän panostusta.

  Aino,
  Pakko on tosiaan ihmeen hyvä kaveri. Ei sillä, harva haluaa luopua saavutetusta elintasosta, ja se on tiettyyn pisteeseen saakka täysin hyväksyttävää. Jos minulla olisi enemmän irtonaista rahaa, käyttäisin sitä enemmän. Been there, done that. Oli meillä autokin joskus :P

 • Mai
  Kommentti Lähettäjä: Mai
  21/02/2015 @ 10:18

  Parasta ekologisuutta taitaa todella olla se, että ostaa (hankkii) vain tarpeeseen ja silloin hyviä ja kestäviä tavaroita. Minulla on parikymmentä vuotta vanhoja vaatteita (peruspaitapuseroita ja villatakkeja), joita käytän edelleen. Huonekalut alkavat olla kuluneita, mutta olen liian laiska ostaakseni uusia, koska pysyvät vielä kasassa ja kuluneisuuden voi peittää peitteillä tms.

 • Anna
  Kommentti Lähettäjä: Anna
  21/02/2015 @ 19:20

  Valitettavasti en tunne sanan "paasto" etymologiaa, enkä löytänyt netistäkään siihen apua. Luin Ekopaaston nettisisivut. Ekopaasto tuntuu jokseenkin kaukaa haetulta ja väkinäiseltä. Paasto liittyy minulle ruoasta ja/tai juomasta kokonaan tai osittain pidättäytymiseen kuten asuinypäristössäni katoliset ja muslimit tekevät tai joillakin hoitokuureilla on tapana tehdä. Minun mielestäni tuo nimike on jotensakin epäonnistunut. Tarkoitus lienee, että pienen suomalaisjoukon pitäisi pelastaa 40 paastopäivällä maapallo.
  Kai siitä on hyötyä, että minä poljen fillarilla. Toisaalta jumbojetit sinä aikana puhaltavat taivaan täyteen kerosiinia, kun rahtaavat Suomestakin lomalaisia toiselle puolelle maapalloa, tai lentorahdilla tuodaan sieltä mm. tuoreet kalat Eurooppaan, kun Itämeri ja Atlanntti on kalastettu jo tyhjäksi.
  Kukaan ei taida kiittää siitä, että "paastoan" jo toistakymmentä vuotta Suomesta. Käyn siellä vain virtuaalisesti.

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  26/02/2015 @ 11:56

  Heeei, miten tästä kommenttiosiosta tuli jokin katkeruuden purkautumispaikka?

  Mietin ylläolevaa hiukan pidempään, kun tuollainen ahdisti, mutta luulen ymmärtäväni - kai maailmantuska on joskus sellainen asia, että se pistää ahdistamaan.

  Mutta katkeruus tai marttyyriksi asettautuminen eivät auta - lainatakseni keskustelussa edellisiä puhujia: been there, done that, ei toimi.

  Anna, minä kiitän. On sillä väliä - jos ei muille, niin sinulle itsellesi, sillä, miten suhtaudut maailmaan. Että välität. Jos ei sillä sinulle olisi enää väliä, vaikea kenenkään muunkaan olisi sinua siitä vakuuttaa.

  Mitä tulee keskustelussa esiintyneeseen hämmennykseen tai ihmetykseen kampanjan nimestä, mielestäni siinä on missattu yksi olennainen (ekopaasto-kampanjan sivuillakin mainittu) ajatus: paasto ei ole päämäärä, vaan väline (mm. uudenlaisiin tuntemuksiin, kokemuksiin ja ajattelutapoihin tutustumisessa). Näin ihan ilman välttämättömyyttä liittää kokemukseen uskonnollisia merkityksiä. Jos paasto olisi päämäärä, voisi (siinä tunnetuimmassa paastoamisen tavassa) saman tien lakata syömästä kokonaan.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  28/02/2015 @ 12:55

  Joo, noin minäkin sen nimen sitten tulkitsin, vaikka viilasinkin pilkkua.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!