Aloitusrivi

Kopioin ideoita. Ideoiden kopioiminen on oivaa, kun ei tässä tyhjiössä kuitenkaan eletä. Nyt idea on alussa, alussa oli muutamia sanoja. Kuten varmaan muutkin, niin ainakin Rooibos, Marke ja B.N. vilauttivat pöytälaatikkojensa syvyyksiä. Aloituslauseita. Lopetuslauseitakin.

Mietin pitkään, mitä vilauttelisin. Osa raapusteluistani on jo esillä täällä blogissa, niissä ei ole mitään salaista. Sitten muistin, että onhan minulla ihan muualle kirjoitettu novelli:

Ensimmäinen asia, jonka Silvia huomasi, oli märän sammalen tuoksu.

Siinä on metsää. Paljon metsää. Metsää on myös siinä, syvälle pöytälaatikon uumeniin haudatussa tekstinpätkässä, jonka aloitin yhdellä elämän olennaisimmista asioista:

Kymmenen lampaan lauma nosti päänsä nurmesta ja kääntyi, kuin käskystä, ohikulkijaa kohden.

Ei noissa mitään kovin ytimekästä ole, tavallisia polveilevia lauseita. Sitä samaa kolmannen persoonan imperfektiä, mitä useimmat tekstini. Vaaleanpunainen kässäri eroaa sisaristaan hieman. Aloitus on kahden sanan huudahdus. Ensimmäinen kappale minä-muodossa kirjoitettu. Oli muuten tuskaisen vaikeaa se, ennen kuin sain ensimmäisestä persoonasta otteen.

 • Rina
  Kommentti Lähettäjä: Rina
  02/04/2012 @ 22:07

  Hienoja aloituksia! Etenkin tuo lammaslauma aloitus, se luo hauskan tunnelman. Lukija jää koukkuun ja haluaa tietää mikä kiinnitti lampaiden huomion.
  Miten sait kesytettyä ensimmäisen persoonan käyttöösi? Itse taistelin pitkään ja lopulta annoin periksi ja päätin tehdä tämän muunnoksen jälkikäteen teknisenä harjoituksena. Tiedä sitten tuleeko siitä mitään…

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  02/04/2012 @ 22:31

  Tuskalla ja vaivalla se kesyttyi. Piti oikein keskittyä. Ensin kuulosti ihan karmealta ja sitten piti varmistaa, ettei mene liian puhekieliseksi. Ekat kokeilut aiheesta ovat täällä blogissakin roikkuvassa Kaukana kuin meri -novellissa, mutta se on liian puhekielinen.

 • Lukuhoukka
  Kommentti Lähettäjä: Lukuhoukka
  03/04/2012 @ 09:49

  Minulle taas on tuskaa kirjoittaa hän-muodossa… :) Miten se onnistuu teiltä?

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/04/2012 @ 11:16

  Minulle se kolmannen persoonan imperfekti on kaikkein luonnollisin. Se joka ns. tulee selkärangasta. Tosin, takaumia kirjoittaessa saa välillä olla kieli keskellä suuta aikamuotojen kanssa, mutta muuten ei tarvitse sen kummemmin ponnistella.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!