Cathy Yardley - Will Write for Shoes

Taisin joskus taannoin mainita, että kaivoin käsiini vaaleanpunaisen kirjoitusoppaan. Nyt siitä voisi sanoa muutaman sanan.

Cathy Yardley ei ole minulle kirjailijana tuttu. Hän kuitenkin kuuluu siihen joukkoon amerikkalaisnaisia, joka elättää itsensä romanttishenkisillä tarinoilla, joiden kanteen on piirretty korkokenkä. Yardley on myös kirjoittanut varsin amerikkalaishenkisen oppaan, joka kokonaisuudessaan tottelee nimeä Will Write for Shoes - How to write a chick lit novel.

Will Write for Shoes

Will Write for Shoes ei ole kirjoitusoppaana poikkeuksellinen. Se ei tuo mitään uutta sellaiselle, joka on jo muutaman oppaan lukenut, tai paljon kirjoittanut. Ohjeet tarinan rakentamisesta ovat hyvin perinteisiä.

Myös se jälkiosan "näin saatat löytää kustantajan" -osuus on sikäli hyödytön, että se koskee systeemiä Yhdysvalloissa. Noh, opinpahan sen, että jos sikäläisille markkinoille mielii, niin saatekirjeessä pitää mainita käsikirjoituksen sanamäärä ja siihen liitetään tiivistelmä, ei suinkaan koko käsikirjoitusta.

Mielenkiintoinen Will Write for Shoes sen sijaan on alkupuolen osalta. Katsauksena chick litin historiaan, konventiohin, kliseisiin ja perinteisiin. Siihen mitä chick lit on ja siihen mitä se ei ole. Opas on myös kirjoitettu lajityypille ominaisesti. Se on siis välillä suorastaan hauska. Yksi lempikohdistani löytyi aivan lopusta:

The important thing? Make sure it's your book. Push the boundaries of Chick Lit as fas as they'll go. Take chances. Write your biggest dreams, your dirtiest secrets, your nastiest fears. Write things so honest, they scare the hell out of you. Write things that would cause your parents to wonder what the neighbors might think. Hell... shock the neighbors.

Voiko tätä suositella jollekulle? Nojoo, kirjaimellisesti aloittelevalle romantiikanraapustelijalle. Tai muuten uteliaalle kirjoittajalle, joka haluaa vaihtaa hammaslääkärin odotushuoneen vuoden 2005 ET-lehdet johonkin ihan aavistuksen verran sivistävämpään.

...ja vaaleanpunaiseen.