Kohti e-kirjallisuutta, ontuen

Koska vuoden lopussa ja alussa on sellaisia lahjomispäiviä kuin "joulu" tai "30-vuotissynttärit", niin olen vihjaillut toiselle puoliskolle eräästä lahjatoiveesta. E-kirjanlukijasta. Teoriassa varsin yksinkertainen toive, käytännössä yllättävän monimutkainen.

Olen hiljaa haaveillut siitä, että voisin lukea vähän enemmän suomalaista kirjallisuutta, tuoreeltaan. E-kirja antaisi siihen mahdollisuuden, ja noin niin kuin lukemisnautinnon kannalta ihan tarkoitukseen tehty laite tuntuisi sopivammalta. En aio ostaa tablettitietokonetta, kun sille ei ole muuta käyttöä, ja puhelimeni näyttö on vähän turhan pieni runsaampaan lukemiseen.

Kun on päässyt henkisen mutta-kirjassahan-pitää-olla-paperia -esteen ylitse, alkaa se taistelijan tie.

Ensin pitää löytää sopiva laite, joka toimii kiltisti yhteistyössä mahdollisimman monien tahojen kanssa. Tämä loppujen lopulta ei ole se karmean vaikea osa. Tällä hetkellä epäröin ehdotuksissani lähinnä Kobo Glon ja Kindle Paperwhiten välillä. Molemmissa on etunsa, joskin Kindlea saisi odottaa aina helmikuulle saakka. Kobon voisi ostaa ihan tuosta lähimmästä Fnacista.

Mutta entäs sitten ne itse kirjat? Olen huomannut, että ainakin suomalaisella e-kirjakentällä on kaksi asiaa, jotka tökkivät. Syvälle ja poikittain.
1) E-kirjojen kova hinta.
2) Kopiosuojaus.

Aloitetaan jälkimmäisestä. Iso osa suomalaisista e-kirjakaupoista ja kustantajista tuntuu käyttävän tällä hetkellä myymissään kirjoissa DRM-kopiosuojausta. Mikä helevetinperkeleen idea sekin on? Myydään tuote, jota on mahdollisimman vaikea lukea? Jos minä käytän 20 euroa ja ostan perinteisen kirjan, voin lainata sitä äidille, isälle, naapurille ja siskon kummin kaimalle. Mutta ne samat 20 euroa e-kirjaan, ja ensin pitää tapella, että sen saa itse luettua ja sitten se on vielä vaikea lainatakin kenellekään.

DRM:n suurin vika on siinä, että se on yhden ainoan yrityksen tuote. Tuotemerkki. Adoben. Jotta ostetun kirjan saa lukulaitteelle, pitää ensin asentaa tietokoneelle Adobe Digital Editions -ohjelmisto, rekisteröityä palveluun, purkaa suojaus sillä ja siirtää sitten kirja lukulaitteelle. Ostamani kirja ei siis olekaan kokonaan minun. Se on sidottu siihen, että minulla on sopiva ohjelmisto, sopivia laitteita, enkä perskeles lainaa sitä naapurille. Saati käytä tahtomiini tarkoituksiin.

Tähän väliin voisi tietysti sanoa, että "Lopeta valittaminen ja asenna se. Ei se noin haudanvakavaa ole." Ei olekaan haudanvakavaa. Mutta kun minulla on kaksi tietokonetta, ja molemmissa käyttöjärjestelmänä Linux! ADE:ta ei tarjota Linuxille natiivina ollenkaan. Ollenkaan. Pitää asentaa Windows-emulaattori (yäk) ja sitten toivoa, että tähdet ovat kohdallaan ja ADE toimii. (Tällä koneella ei toimi, toisella en ole vielä rohkaistunut kokeilemaan.)

Minä en ihan periaatteesta haluaisi tukea mitään, mille ei ole vaihtoehtoja. Yksi ainoa tapa käyttää ja saada toimimaan. Jos se hassahtaa, niin siinähän olet. Pulassa.

Ehkä tästä DRM-kirosta päästään kuitenkin vähitellen väljemmille vesille. Muutamat kustantajat ovat päättäneet myydä tekeleitään ilman kopiosuojausta. En löytänyt enää lähdettä, mutta jostain luin, että Elisa Kirjalla kopiosuojaus ei sinänsä ole mikään kynnyskysymys. Heillä äänikirjoissa ja ruotsinkielisessä kaunokirjallisuudessa käytetään ns. vesileimoja, joilla myyty tuote pystytään tarvittaessa jäljittämään (väärinkäyttötapauksissa), mutta joka ei ole varsinainen kopiosuojaustekniikka.

Tätä lisää. Lopettakaa maksavan kuluttajan kiusaaminen.

Mine!

Sitten se toinen osa. Hinta. Anne Tammelinkin asiasta kirjoitti taannoin.

Minun mielestäni 23 euroa sähköisestä kirjasta on paljon. Mikä ihme niissä e-kirjoissa oikein maksaa? Ok, ymmärrän kyllä, että työstä pitää maksaa, markkinointikin maksaa, kauppa ottaa provikkansa välistä, mutta kun fyysisiä kuluja ei ole. Kun kirja on kerran käännetty e-kirjaksi, niin sittenhän siinä ei ole enää varastointi- tai painokuluja. Ei toimituskuluja. Ei tarvitse miettiä raaskiiko ottaa uutta painosta. Markkinointikin joka tapauksessa on tehty jo painettua versiota varten ja kirjailija puhuu ihan samalla pieteetillä tarinastaan, oli muoto kumpi tahansa. Mutta silti sähköinen on ihan yhtä kallis.

Pokkarissa ei ole yhteensopivuusongelmia. Se kestää, kunhan ei järveen tiputa. Siirryn kuitenkin lukemaan laajemmalti sähköisesti heti, kun joku edes vähän helpottaa elämääni. Siihen saakka valitan.

 • Mary von Törne
  Kommentti Lähettäjä: Mary von Törne
  22/11/2012 @ 15:53

  Ihanaa kun olet jaksanut pähkäillä näitä kuin tilaustuotteena minulle. Tosin olen vasta tuossa henkisen valmistautumisen vaiheessa (aina vähän jälkijunassa). Ja mietin myös, että lukijat toimii sähköllä ja niitä pitää ladata kuin kännyjä ja muita leluja. Toisaalta energiaa säästyy juuri noissa kuljetus- ja varastointikuluissa. Pien ekologinen pointti pulmaan. Mutta ihanaa olisi saada helposti/halvasti? tuoretta kirjallisuutta suomeksi tänne ulkoavaruuteenkin.
  Onneksi on olemassa M: kiitos antologiapaketista.

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  22/11/2012 @ 17:17

  Kestää se pokkari oikeastaan järveen tiputtamisenkin, paremmin ainakin kuin e-kirja. :-)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  22/11/2012 @ 18:41

  Mary,
  nohyvä että jollekin on hyötyä. Lupaan jakaa kokemuksiani sittenkin, kun saan sen mahdollisen lukijan hankittua. Kirjojahan voi sinänsä ostaa vaikka koneella luettavaksi, jos vain asentaa sen kirotun ADE:n.
  Ja hyvä että tuli paketti, just meinasin kysellä tänään.

  Joku,
  nojoo, on se noinkin. Tosin vähän on rutussa käyttöliittymä pokkarissakin sen jälkeen.

 • Arkitehti
  Kommentti Lähettäjä: Arkitehti
  23/11/2012 @ 11:10

  Niinpä. Jäi juuri yksi Rakennustiedon kustantama sähköinen ostamatta, kun maksoi yhtä paljon kuin pokkari ja olisi vielä pitänyt asentaa ADE. Tilaahan nuo vievät, ja voivat homehtua, mutta kovin isoja rahoja ei viitsisi laittaa kiinni kirjaan jota ei voi kaverilla lainata, tai johon ei enää pääse käsiksi seuraavan käyttöjärjestelmäpäivityksen tms. kautta. Amazonilla on myös poskettomat hinnat, elleivät sitten ole niitä viimeisestä laskeneet. En yhtään ihmettele jos muutamallekin ihmiselle tulee mieleen ripata koko paska vertaisverkkoon, sillä ahneella nyt vaan on sellainen loppu.

  Tähän asti olen lukenut (luurista) ilmaisia tai euron-pari kirjoja applen palveluista ladattuna. Ei siellä juuri mitään suomalaista/suomenkielistä ole, paitsi Gutenberg-projektin vanhoja. Mutta jos joutuu vaikka lääkärin odotushuoneessa istumaan aikoja, voi Romeo ja Julia luurista luettuna pelastaa päivän :) Kyllä se aina akkainlehdet voittaa!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  24/11/2012 @ 15:19

  Mä en ole tutkiskellut Amazonin hintoja lähemmin, mutta ihan mutulla ne tuntuivat kohtuullisemmilta kuin suomalaiskirjakauppojen hinnat. Suomessa kun on vielä se kepeä ALV, joka osaltaan nostaa.

 • Kananlihalla
  Kommentti Lähettäjä: Kananlihalla
  25/11/2012 @ 16:53

  Kiitoksen. Varsin opettavaista/mietityttävää asiaa. Sitä kun hiukka maalaisesti ajattelee, että e-kirja, miten helppoa ja nopeaa. Jos hinta on todellakin noin kallis, vuoraan jatkossakin seinät paperisilla. Niihin jää lukemisen jälki (puhumattakaan lainattavuudesta).
  Ps. Tietokoneongelmat ratkaistu siltäkin osin, että pääsen kommentoimaan ja lukemaan muita paljon viimeviikkoista paremmin!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  26/11/2012 @ 16:44

  Ah, hienoa! Teknologia on kyllä välillä varsinainen maanvaivakin…

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!