La vérité sur kirjastolaitos

Luin joskus taannoin tämän jutun, jonka mukaan Ranskassa on 2500 kirjakauppaa ja kirjojen myynti on kasvussa. Kun tietää, että Ranskaa pidetään perinteisesti kulttuurimaana, luvut eivät ole sinänsä suuria yllätyksiä.

Vaikka ns. kouluttamaton rahvas onkin osin puolittain lukutaidotonta, kirjoja mainostetaan silti suurilla julisteilla, niiden hinnat ovat suurien painosmäärien ansiosta halvempia kuin Suomessa ja ylipäätään kirjallisuudesta puhutaan paljon.

panneau livra gare

Usein kirjat tulee ostettua. Syitä on monia: toisaalta, vaikka sujuvasti ranskaa luenkin, luen kuitenkin mieluummin suomeksi tai englanniksi. Toinen syy on se, että kirjastolaitos on näin suurkaupungeissakin vielä suomalaisen näkökulmasta aika vaatimaton.

Muistan se hämmennykseni, kun Nizzan aikoina vierailin ensimmäisen kerran kaupungin pääkirjastossa. Seisoin siinä keskellä, katselin ympärilleni ja mietin: "ihan tosissanneko te kutsutte tätä seudun suurimmaksi kirjastoksi?".

Tämän viikon hämmennys osui tälle päivää. Kuulin aamulla radiosta pienen jutun kirjasta, joka kiinnostaisi. Joël Dickerin La vérité sur l'affaire Harry Quebert on kirja jossa selvitetään rikosta ja kirjoitetaan kirjaa.

Teos on tämän vuotisen Goncourt -palkinnon ("Ranskan Finlandia -palkinto") ehdokaslistalla ja on hiljattain saanut nuorille kirjailijoille jaetun Prix de la Vocation -palkinnon.

Kaikki tämä sai minut kiinnostumaan kirjasta. Mutta arvatkaa onko Lillen kirjastoissa yhtäkään kappaletta? Ei ensimmäistäkään. Nyt sitten pähkäillään, että käynkö yhdessä niistä 2500 kirjakaupasta, vai odotanko kiltisti, että kirjasto joskus mahdollisesti sen kokoelmiinsa hankkii...

 • Elegia
  Kommentti Lähettäjä: Elegia
  16/10/2012 @ 12:45

  Löysin blogisi ja ihastuin ikihyviksi! Stazzyna olit minulle ennestään tuttu, mutta tästä blogistasi en tiennyt. Selailin ja tutkin ja jäin koukkuun.

  Minäkin muuten ostan kaikki kirjat, vaikka täällä kirastossa lienee ihan hyvät valikoimat. Koska kirjojen hinnat ovat kuitenkin ajoittain jopa naurettavan pienet (uutuuksia voi saada kolmella punnalla ruokakaupasta!), niin laiskana ihmisenä ostan. Plus tykkään kierrellä eri kaupoissa hiplailemassa kirjoja ;)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  16/10/2012 @ 21:00

  Tervetuloa seuraan vain, siis, Elegia. Ja onnittelut kirjan synnyttämisestä :)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!