Oikea lokero? (Eli mikä se genre nyt olisi...)

Edellisessä postauksessani mietin sitä, kuinka en oikein osaa sijoittaa Tulenpunaista mihinkään lokeroon. Vähän samankaltaisia mietteitä on ollut Marilla kirjansa kanssa. Että onko se nyt sitten chick littiä vai ei.

Kirjallisia genrejä on tuhat. Viisituhatta, jos vielä aletaan tehdä erilaisten genrejen yhdistelyä. Liika lokeroiminen voi olla vaarallista. Kun puhutaan fantasiakirjasta, se on suoraan lastenkirjallisuutta, eikä ainakaan oikeaa sellaista. (Mistä Magdalena Hai mainiosti kirjoitti. Lukekaa se!) Oikein tiukaksi muotoillulla lokerolla paitsi vedetään aiheesta kiinnostuneita lukijoita kirjan pariin, myös karkotetaan osa pois. Mistä sitä sitten löytäisi sen sopivan suhteen?

Mutta, ei minun pitänyt puhua lokeroinnin vaarallisuudesta, vaan sen vaikeudesta. Koska niin monille teksteille on maivan mahdotonta löytää oikein sopivasti istuvaa genreä, haastankin kaikki tämän lukevat kehittämään omalle kirjalleen / käsikirjoitukselleen / muulle sopivalle tekstille mahdollisimman osuva lokero. Sellainen joka istuu kuin lämmitetty pari villasukkia.

postilokero 347

Viimekeväinen hämärä yhteisproggis oli erään lukijan mielestä retrocyberpunk. Koska minulla ei ole aavistustakaan mitä se tarkoittaa, sanoisin, että teksti on scifi-retro-tyttö-agenttiseikkailu. Nyt ymmärrätte miksi sillä on värikoodin sijaan nimityksenä "hämärä". Jos yllä olevan kuvan lokeroista pitäisi valita, niin sanoisin, että tuo räikeän turkoosinsininen.

Kovasti päävaivaa aiheuttanut Tulenpunainen on taas tietenkin tökätty tuohon punaiseen laatikkoon, vasemmalla olevaan. Jos sen laittaisi sanoiksi, niin laatikon kylkeen pitäisi liimata lappu: "fantasian nahkoihin puettua henkilövetoista viihdekirjallisuutta, jossa ei yritetä pelastaa kansakuntia".

Entäs sitten Vaaleanpunainen? Nuo niin rakkaat 44K sanaa, joita olen laajasti nimittänyt "ei nyt ihan tyylipuhdasta chick littiä". Valitaan sille tuo pinkki loota. Koska oikeastaan Vaaleanpunainen ei ole kovinkaan hennon vauvanvaaleanpunainen, vaan sähäkämpi. Fuksia. Tuumin joskus, että tää nyt olisi varmaan se New Adult. Tuo tippuu aika mainiosti kohdalleen. Mutta ehkä mä kuitenkin laitan genreksi "chick littin ja nuorten aikuisten kirjallisuuden välissä tasapainotteleva".

- - -

Jos tarvitsette apua liikuttamaan mielikuvitusta, niin suosittelen vaikkapa inspiroitumaan seuraavista vähintäänkin kummallisista lokeroista:

Literary nonsense. "The effect of nonsense is often caused by an excess of meaning, rather than a lack of it. "

Picaresque novel. "A popular sub-genre of prose fiction which is usually satirical and depicts, in realistic and often humorous detail, the adventures of a roguish hero of low social class who lives by his wits in a corrupt society."

Varsity novel. "A varsity novel is a novel whose main action is set in and around the campus of a university and focuses on students rather than faculty."

Historical whodunnit. "A sub-genre of historical fiction which bears elements of the classical mystery novel, in which the central plot involves a crime (almost always a murder) and the setting has some historical significance. One of the big areas of debate within the community of fans is what makes a given setting historical."

Sword and Planet. "A subgenre of science fantasy that features rousing adventure stories set on other planets, and usually featuring Earthmen as protagonists. The name derives from the heroes of the genre engaging their adversaries in hand to hand combat primarily with simple melee weapons such as swords, even in a setting that often has advanced technology."

Workplace tell-all. "(Chick lit) Focus is more on the career trials and tribulations or disastrous workplace instead of a romance."

Tämän perusteella voisi olettaa, että jos sille ei ole genreä, sitä ei ole olemassa.

- - -
Kuva: anankkml / FreeDigitalPhotos.net

 • B. N.
  Kommentti Lähettäjä: B. N.
  29/12/2012 @ 14:14

  Lokeroinnista tehdään joskus ehkä liian suuri ongelma. Okei, minulla ei ole ollut ongelma. Kirjoitan enimmäkseen realistisia nuortenkirjakässäreitä. Siinä on ihan riittävän yleinen genre minulle. Kai tarkempiakin määrittelyjä voisi tehdä, mutta en jaksa enkä ole huvittunut tekemään sellaisia. Lastenkirjatekstejä en mielestäni kirjoita. Jos tekstille ei keksi genreä, kyllä sen joku keksii, jos tarvetta tulee. :)

  Siitä olen ehkä eri mieltä että fantasiakirjan ajateltaisiin olevan automaattisesti lapsille. Monet tuntuvat ajattelevan, että fantasiakirja = TSH tai sen tyylinen.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  29/12/2012 @ 14:23

  Tuokin kyllä totta. Fantasia hahmotetaan usein ns. keskiaikafantasiaksi, ja jos siinä on jotain modernimpia aineksia, niin sitten se ei enää ole fantasiaa. Vaikka kyllähän kirjallisuus on monessa Tolkienille velkaa.

 • B. N.
  Kommentti Lähettäjä: B. N.
  29/12/2012 @ 15:40

  En nyt sanoisi niinkään. Onhan meillä aina Harry Potterit! Ja nykyisin myös houkutukset… hyvinkin fantasiaksi lasketut, mutta ei keskiaikaista korkeaa fantasiaa. Ajatus, että fantasiakirjan ajateltaisiin automaattisesti olevan lasten- tai nuortenkirja, esiintyy mielestäni lähinnä niiden parissa, jotka eivät lue hirveästi. Kirjallisuuden kentän monipuolisuus ei silloin välttämättä ole ihan selvä. En minäkään ymmärrä hirveästi muita taiteenlajeja ja niiden genrejä…

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  30/12/2012 @ 20:52

  “Mutta ehkä mä kuitenkin laitan genreksi “chick littin ja nuorten aikuisten kirjallisuuden välissä tasapainotteleva".”

  Niin vaaleanpunaisen vai itsesi genreksi? ;-)

  (Sorry, en voinut vastustaa; eipäs sotketa kirjailijaa kirjaan - lokeroimisesta nyt puhumattakaan. :-)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  31/12/2012 @ 18:37

  Ahaha!
  Kyllä tää melkein-30 alkaa jo kai olla muuta kuin “nuorta aikuisuutta", eli pakko sitä on vain kallistua kanaksi ;)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!