Raah ja kirjoittelijan työkaluinventaario

Raah. [Lausutaan kurkkuärrällä, vähän flunssaiselta leijonalta kuulostaen.]

Lukuhoukka oli oikeassa perustaessaan saamattomien kirjoittajien kerhon. Ilmoittauduin mukaan välittömästi. Olen ollut suunnattoman saamaton. Ja silloinkin kun olen saanut aikaan jotain, se jokin on ollut niin tyhjäpäistä novellinraapustusta, ettei voi kuin hävetä. Oikeastaan se on aika rentoa. Ei tarvitse miettiä onko juoni looginen, onko kieli hyvää tai kuoleeko mahdollinen hypoteettinen lukija myötähäpeään. Voi vain kääntää aivot off-asentoon ja tunkea mukaan kaikki mahdolliset korniudet. Mutta mitään kelvollistahan niin ei saa aikaan.

Saamattomien kirjoittajien kerho

Toinen ”Raah” on paljon materialistisempi. Olisi melko pop kun olisi semmoinen kolminumeroinen summa ylimääräistä rahaa, että pääsisi käymään Helsingissä Kumman rakkaan julkkareissa. Ja olisihan Pride-viikko varmaan muutenkin näkemisen arvoinen. Jostain mystillisestä syystä olen tasaisin väliajoin surffannut lentolippuja ensi viikonlopulle ja todennut joka kerta, että ”se summa on vieläkin kolminumeroinen”. Ihan kuin se siitä mihinkään muuttuisi, etenkään alaspäin. Sitten olisi tietenkin Finncon, mutta eipä tämä tilanne siihen mennessä mihinkään oikene.

Noh, elän hengessä mukana.

Hoohailemisen ja huokailemisen sijaan päätin kuitenkin prokrastinoida. Se ei ole ihan sama asia kuin saamattomuus.
Saamattomuus = pitäisi tehdä X, mutta istun sohvalla ja katselen telkkaria.
Prokrastinointi = pitäisi tehdä X, mutta tiskaan ja siivoan sukkalaatikon.

Prokrastinoidakseni päätin siis listata (tälle) kirjoittajalle olennaisia työkaluja. Hyvin subjektiivinen lista, mutta kuka tahansa saa inspiroitua.

1. Scrivener. Tuo maceille kehitetty tekstinhallintaohjelma on nykyään tavallistenkin kuolevaisten saatavilla. Ja myös meidän Linux-kuolevaisten ulottuvilla (jopa minä sain sen asennettua ilman pahempaa runnomista). Scrivener ei ole tekstinkäsittelyohjelma siinä perinteisemmässä Word-mielessä, mutta ainakin minulle se on ollut korvaamaton apukeino pidempien tekstien jäsentelyssä. Minä kun työskentelen tilkkutäkkimoodilla, on kiva pystyä surffaamaan helposti lukujen välillä ja vaikka aukaista ne rinnakkain. Sekin on kivaa, että kaiken metatiedon ja taustatutkimuksen saa siihen samaan pakettiin. Oikeastaan ohjelman ainoa vika on surkea suomen kielen oikoluku.

2. ...jonka myötä tullaan Voikkoon. Mitä tekisinkään ilman Voikkoa? Scrivenerillä kirjoitetun pyöräytän poikkeuksetta muotoon jossain perinteisemmässä, Voikkoa tukevassa tekstinkäsittelyohjelmassa.

3. Dropbox. Eläkkeelle muistitikut ja sähköpostivarmuuskopiot (vaikka tietenkin koko koneen sisus pitää muistaa välillä varmuuskopioida. Äläkä unohda blogiasi!)
Tämän päivän sana ovat pilvipalvelimet, joista minä olen addiktoitunut Dropboxiin. Automaaginen synkka kahden koneen ja puhelimen kanssa, tiedostoihin pääsee käsiksi missä tahansa missä on internet ja jos onnistuu tekemään jotain äärityperää, nettisivuilta saa palautettua tiedoston viitisentoista aiempaa versiota.

4. Read It Later Pocket. Tämä nyt ei ole varsinaisesti kirjoittajan työkalu, mutta jaanpahan silti. Pocket on eräänlainen "kirjanmerkkien pilvipalvelin". Useimpiin selaimiin saa lisäosan, johon on yhdellä klikkauksella helppo tallentaa mielenkiintoinen sivu, jolle haluaa palata hieman myöhemmin. Minä napsin kasaan blogikirjoituksia ("Kommentoin sit illalla"), erinäisiä artikkeleja ("Synkkaan puhelimen ja luen junassa") ja työ- ja koulumateriaalia ("Palaan myöhemmin katsomaan onko tuo olennainen").

Välillä tuntuu, että tekniikka tekee elämästä miltei liian helppoa. Noh, nautitaan nyt kun on nautittavaksi saakka. Saamattomuuttahan se ei mihinkään vaihda.

 • Lukuhoukka
  Kommentti Lähettäjä: Lukuhoukka
  25/06/2012 @ 17:27

  Hei, ei kaikkea kunniaa minulle. Deekin oli ideoimassa kerhoa. :)

  Harmi, että matkustaminen on niin kallista, ettet pääse julkkareihisi!

  Työkaluinventaariostasi: Latasin Scrivenerin kokeiluversion, mutta en osannut käyttää sitä. Vaikka mielestäni olen hyvä komeiden kanssa. :) Palasin tyytyväisenä Wordin pariin.

  Pilvipalvelimet ovat varmasti hyviä, jos niitä uskaltaa käyttää.

 • Lukuhoukka
  Kommentti Lähettäjä: Lukuhoukka
  25/06/2012 @ 17:28

  No jopas tuli typo. Tarkoitin tietenkin koneita, en komeita…

 • Ahmu
  Kommentti Lähettäjä: Ahmu
  25/06/2012 @ 18:30

  Ah! Scrivener! Suhtaudun siihen melkein yhtä intohimoisesti kuin mäkkiini. En varmaan kykenisi enää työskentelemään ilman Scriviä.

  B.N! Kärsivällisyyttä! Kyllä sen oppii ;) No, ei vaan, mikä kullekin parhaiten passaa.

 • Dee
  Kommentti Lähettäjä: Dee
  25/06/2012 @ 20:12

  Okei, lakkaan valittamasta kalliista Stadin-lipuista. Hyvää saamattomuutta, niin me muutkin!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  25/06/2012 @ 20:48

  B.N.
  Kuten Ahmu sanoi Scrivener vie muutaman hetken ennen kuin sen logiikan oppii. Sitten siihen jää koukkuun.

  Dee,
  niin, kalleus on mittasuhdekysymys. Jos olisi hyväpalkkaisessa työssä, niin ei tuokaan summa paha olisi, mutta kun en ole…

 • Liina
  Kommentti Lähettäjä: Liina
  26/06/2012 @ 07:36

  Sukkalaatikon siivoaminen on vallan aliarvostettua.

  Kokoelmaa odotan innolla. Hetken ajattelin jo mennä kuokkimaan julkkareihin, mutta aionkin jäädä ujona istumaan kotiin sohvan alle.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  26/06/2012 @ 19:28

  Kyllä siellä saa kuokkia. Kummia ovat kaikki.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!