Sähköisestä julkaisemisesta

Kuten moni muukin, olen ihan uteliaisuudella lueskellut uutisia Amanda Hockingista, joka rikastui sähköisellä julkaisemisella. Varsinainen amerikkalainen unelma.

Minullahan ei ole pöytälaatikossa (vielä) mitään lähellekään julkaisukelpoista, mutta olen silti toisinaan leikitellyt ajatuksella sähköisestä julkaisemisesta. Tavoitteenani kun ei ole tulla vakavasti otetuksi kirjailijaksi, mutta olisi hauskaa, jos joku joskus raapustelujani lukisi. Ehkä minä jonain kauniina päivänä tarjoan tuota lähimpänä valmistumista olevaa tekelettä ihan oikeille kustantajille ja jos mitään ei irtoa, laitan nettiin e-kirjana.

Pidän muutenkin kulttuurin vapaammasta jakamisesta ja käytän esim. tässä blogissa käytännössä poikkeuksetta Creative Commons -lisensioitua materiaalia. Enkä ole ihan täysin piratismiakaan vastaan, mutta se ei kuulu sinänsä aiheena tähän blogiin, vaikka hassuja menestystarinoita onkin olemassa.
Linjani on siis lähinnä: jos tekeleeni on loistava, hieno, mahtava, rikastun sen avulla joka tapauksessa. Jos se taas ei sitä ole (mikä siis lienee totuus), en kuitenkaan rikastuisi, joten sama laittaa se tarjolle, jos ei ilmaiseksi, niin ainakin varsin edullisesti.

Ihan konkreettisia kokemuksia sähköisestä julkaisemisesta on ystävälläni, joka antoi minulle luvan lainata toisaalle kirjoitettuja ajatuksiaan aiheesta:

Sähköinen julkaisu eli tekstien jakelu e-kirjoina kiinnostaa varmasti monia omakustantajia ja harrastajakirjoittajia. Mutta kunnollisia, helppoja ja helposti kirjoittajille avautuvia jakelukanavia ei Suomessa juurikaan tunneta. Tuskin niitä lukijatkaan sen enempää vielä tietävät.

Mutta maailmallahan näitä joitain jo on. Vastaan tuli Smashwords-niminen palvelu, joka on nimenomaan omakustantajille ja harrastajille tarkoitettu. Kuka tahansa saa julkaista siellä oman tekstinsä e-kirjana, sille saa määrittää haluamansa hinnan (saa jakaa myös ilmaiseksi), ja palvelu hoitaa myös jakelun edelleen suurille kaupallisille toimijoille (Amazon, Apple ym.). Kaikki tämä ilman alkumaksuja, jokaisesta myydystä kirjasta toki otetaan myyntiprovisio. Tarjonta on tietenkin suurimmaksi osaksi englanninkielistä, suomenkielisiä kirjoja ei ole tarjolla kuin kourallinen.

Kokeilin palvelua, julkaisin Aulis Hårdin nimellä kokoelman Posliinimestari-tarinoita (jatkossa julkaisen lisää) nimellisellä 0,99 dollarin hinnalla. Julkaisua voi tarkastella tästä, sivulta saa mm. esikatseltavaksi julkaisijan määrittelemän pätkän kirjan alusta. Itse julkaisuprosessi tapahtuu seuraavasti: 1. Luodaan tunnus. 2. Muotoillaan kirja Smashwordsin ohjeiden mukaiseksi Word-tiedostoksi. 3. Lähetetään Word-tiedosto ja kirjan kansikuva Smashwordsiin, jonka automaatio muuttaa .doc-tiedoston useaksi erilaiseksi e-kirjamuodoksi. 4. Keskitytään markkinointiin.

Julkaiseminen sujui varsin helposti, muotoiluohjeet ovat seikkaperäiset. Palvelusta saa halutessaan kirjalle myös ISBN-tunnuksen, tai sellaisen voi hankkia itse ja ilmoittaa palveluun. Minulta ensikertalaisena kului kaksi ja puoli tuntia saada ohjeet luettua ja kirja julkaistua.

Ensivaikutelma on todella myönteinen. Vielä kun kirjalle löytyisi lukijoita... Mutta jos joku kirjoittaa englanniksi, tuo on varmasti vielä toimivampi julkaisukanava.

[Spokeskitteh: Eirik Newth, CC BY-NC 2.0]