Sylvia Beach - Shakespeare & Company

Sylvia Beach - Shakespeare & Company

Sylvia Beach on amerikkalaisen presbyteeripastorin tytär. Hän rakastaa kirjallisuutta ja Ranskaa. Sylvia elää vilkasta kulttuurielämää Pariisissa, ensimmäisen maailmansodan pommitusten keskellä.

Öisten ilmapommitusten aikana Cyprian ja minä voimme valita kahdesta mahdollisuudesta: vilustua kellarissa tai ihailla näkymää parvekkeelta. Tavallisesti valitsimme jälkimmäisen.

Sylvia haaveilee ranskalaisen kirjakaupan perustamisesta New Yorkiin, mutta säästöt eivät riitä sellaiseen. Pariisissa on halvempaa. Syksyllä 1919 syntyi Shakespeare & Co, amerikkalaisen kirjallisuuden kehto ja nykymuodossaan* yksi kiehtovimmista kirjakaupoista joissa minä olen vieraillut. (Paremmat valokuvat paikasta ovat vielä niissä bittisyvyyksissä, jonne ne kadotin kun hukkasin kolme vuotta kuvia blogistani. Varmuuskopioikaa, lapset rakkaat.)
Nykyinen Shakespeare & Co ei ole tismalleen sama kuin se maailmansotien välisen ajan kirjailijoiden turvapaikka, jossa saattoi tavata E. Hemingwayn tai F. Scott Fitzgeraldin, mutta ehdoton vierailukohde siltikin.

James Joyce, Sylvia Beach ja Adrienne Monnier
James Joyce, Sylvia Beach ja Adrienne Monnier Shakespeare & Co:ssa vuonna 1920. Kuva: the Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University.Kirja on kertomus Sylvian elämästä, ystävistä, kirjallisuudesta ja kirjakaupasta. James Joycesta ja naisesta, joka kustansi vain yhden kirjan: Odysseuksen.
Kieli on vanhahtavaa, mutta helppolukuista, tyyli suorastaan tarinoiva. Juuri sellainen, jolla iäkäs nainen kertoisi elämästään. Se on kirjan vahvuus, ja samalla myös heikkous. Ajatukset hyppivät sinne tänne, puhutaan tilanteista ja asioista, joita elämässä tapahtuu, mutta joilla ei ole sen kummempaa merkitystä. Kovin hedelmällisiä tapauksia kirjavista suhteista ei kannata etsiskellä, mutta Joycen olemusta ja työntekoa Beach kuvaa oivasti.

Teos on kuitenkin kaikin puolin luettava elämäkerta, pala vuosisadan alkupuolen Pariisia, sen kiihkeää kulttuurielämää ja etenkin kirjoja.

Kirjan kansi Shakespeare & Co.

* Itseasiassa Sylvia Beach toimi esimerkkinä ja mentorina hiljattain edesmenneelle George Whitmanille, nykyisen Shakespeare & Co:n perustajalle. Whitman jopa nimesi tyttärensä Sylviaksi.