Taustamelua ja hissimusiikkia

Hymyilin taannoin leveästi Deen kommentille: "Oh, luojan kiitos kerrankin joku, joka ei kuuntele pianon pimputusta kirjoittaessaan."

En ole aivan varma, onko ihmisen mahdollista kirjoittaa
a) muulloin kuin yöaikaan ja
b) musiikitta.

Kohta b on oikeastaan aika erikoinen, koska en tiedä musiikista juuri mitään. En ole koskaan kokenut itseäni erityisesti musiikkiriippuvaiseksi, oikeastaan päinvastoin. Paitsi silloin kun kirjoitan.

Tiedän ihmisiä, jotka valitsevat musiikin kirjoittamansa tekstin tunnelman mukaan. Ja niitä, jotka laittavat repeatille jonkin sopivan biisin, joka ei jää päähän soimaan. Niin, että loppujen lopuksi se katoaa taustamusiikiksi.

Minä voisin väittää, etten valitse musiikkia tekstin mukaan, mutta musiikki vaikuttaa suorastaan paljon siihen mitä kirjoitan. Sateen lasten idea lähti vyörymään yhdestä juovikkaasta huovasta. (Piste sille, joka tunnistaa kyseisen biisin.) Eilen mainitsemissani 31 000 sanassa on meri ja mukulakiviä, mutta myös jossain taustalla Nahkatakkinen tyttö. (Sen kaikki tunnistavat.)

Mitä sitten kuuntelen kirjoittaessani?
Noh, vaikkapa seuraavia ja etenkin seuraavia:

Panic! at the Disco. Myöhäislöydetty, mutta nykyään suuri suosikki. Varsinkin I Write Sins not Tragedies on aivan loistava.

Amanda Palmer. Kiitos Amandan löytämisestä kuuluu samalle ihmiselle, jota lainasin taannoin sähköiseen julkaisemiseen liittyen. Australia, etenkin Australia, oi tuo kaipuu pois todellisuudesta.

Suomirock. 80- ja 90-lukujen suomirock. Tässä listassa nyt on niin monta nimeä ja ehkä vielä löytämistäkin odottavaa kappaletta, etten ala erikseen luettelemaan. Uudemman suomirockin kanssa mulla on vähän vaikeuksia. Ehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita.

Ladyhawke - Paris is Burning. Ja lämpimät yöt parvekkeella Välimeren rannalla.

Carola.

Entäs te muut? Mikä soi? Vai soiko mikään?

 • Vera Vala
  Kommentti Lähettäjä: Vera Vala
  17/02/2012 @ 21:41

  Minä en pysty kuuntelemaan musiikkia kirjoittaessani. ADHD:lle on jo aika kova juttu, että ylipäätään pystyy keskittymään kirjoittamiseen ;) Ideoidessa musiikki sen sijaan voi olla avuksi. Tosin saan parhaat ideat ja kehitän juonta parhaiten juostessani, ja silloinkaan en halua musiikkia. Eli siis. Autossa tykkään kuunnella musiikkia, ja samalla saattaa tulla ideoita tai ainakin fiilist’. Mutta itse kirjoittaminen tapahtuu hiljaisuudessa, tai ni, sanotaan että taustalla saattaapi kellonajasta riippuen kuulua Muumilauluatms. mutta en ole valinnut niitä biisejä itse ;)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  17/02/2012 @ 22:48

  Kieltämättä jos on jo muutenkin pikkuisen vaikeuksia keskittyä, musiikki saattaa olla vain lisähäiriö. Mä kykenen melko hyvin blokkaamaan ei-oleelliset asiat pois kun haluan.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!