David Safier - Maudit karma (Huono karma)

Takanreunustalla olevassa kirjapinossa on ollut jo kuukausia lainakappaleena (sori, Mary, palautan sen joskus) David Safierin Maudit karma. Kirja on suomennettu nimellä Huono karma ja löytyy varmaan ihan pokkarimuodossakin kaupoista.

En ole saanut ryhdyttyä lukemaan aiemmin, siitä tympeän yksinkertaisesta syystä, että olen hirveän laiska lukemaan ranskaksi. Jotenkin, kun elää ranskaksi, tekee koulutyönsä ja muut työnsä ranskaksi... niin sitten on kiva "irrottaa" aivot patonginpurijoiden kieleltä ja lukea suomeksi tai englanniksi.

Tartuttuani lopulta kirjaan yksi ensimmäisiä ajatuksiani oli kuitenkin: Miksi mä en ole avannut tätä aiemmin?

David Safier - Maudit karma

Huono karma kertoo televisiotoimittaja Kim Langesta, joka uransa huipulla ollessaan kuolee tapaturmaisesti, ja uudelleensyntyy kuusijalkaisena. Syyksi selviää se, että Kim on kerännyt eläessään liiaksi huonoa karmaa. Pettänyt miestään, jättänyt tyttärensä huomiotta, hylkinyt äitiään ja tallonut vastustajat työelämässä kengänkoron alle. Muurahaisen korkeudeltaan Kim tajuaa, että hänen paikkansa perheessä ja etenkin tyttären lähettyvillä on ottamassa toinen nainen, ja päättää tehdä asialle jotakin. Avukseen hän saa samaan muurahaispesään uudelleensyntyneen Casanovan. Matka kaksijalkaiseksi ylös evoluution portaita on kuitenkin pitkä.

– La vie après la mort a plusieurs formes d'organisation, m'expliqua-t-il. Les âmes des chrétiens sont administrés par Jésus, celles des musulmans par Mahomet, etc.
– Comment ça, "etc." ? demandai-je, un peu embrouillée.
– Eh bien, par exemple, ceux qui croient au dieu Odin vont au Walhalla.
– Qui croit encore à Odin de nos jours ?
– Quasiment personne. Le pauvre vieux en est tout déprimé.

Etonnée, j'imaginais Odin se plaignant à Jésus et à Bouddha pendant le dîner, et envisageant de prendre un attaché de presse pour faire remonter la cote de popularité de sa réligion.

Kirja on ehdottoman kevyt. Välillä ääneen hörähdyttävä. Siinä on vallan kekseliästä sanankäyttöä, joka ainakin ranskaksi upposi oivasti. Tiesittekö, että Hitler todennäköisesti uudelleensyntyi suolistobakteerina? Niin, en minäkään tiennyt. Opuksessa on juuri sellaista huumoria ja oivalluksia, joita hyvässä viihderomaanissa pitääkin olla.

Huono karma olisi ollut mainio kirja toisenlaisella loppuratkaisulla. Nyt se oli liian... liian... jotain. Helppo? Kim oppii läksynsä, mutta ehkä loppu olisi silti voinut olla toisella tavalla onnellinen.

Suosittelisin silti kesäkirjaksi, jos varsinaisen romanttinen höttö tai murhamysteerit kyllästyttävät.