Etanoitunut kirjailija

Minulla on uusi suosikki-inhokkisivistyssana. Etabloitunut.

Tästä sivistyssanakirjasta käy ilmi, että: "etabloida: vakiinnuttaa, vahvistaa, ottaa käyttöön, sijoittaa, panna paikoilleen".

Viime aikoina tätä on tullut vastaan ihastuttavassa sanaparissa etabloitunut kirjailija. Ilmeisesti sillä halutaan kuvata kirjailijaa, joka ei ole mikään aloittelija tai kuvittele olevansa jotakin, vaan on Ihan Oikea Kirjailija. Sellainen, joka saa kutsua itseään kirjailijaksi. Eli on siis julkaissut useamman teoksen. (Toim.huom: omakustanteita ei lasketa.)

Ikävää sanassa on, että sillä on helppo lyödä. Vähän kuin Raamatulla. Minä olen oikeassa, koska olen etabloitunut kirjailija. Parempi-ihmisyyttä sillä saa aikaan mm. käyttämällä sitä lauseessa: " [- - -] ja joukko muita etabloituneita kirjailijoita tulevat sen kansien välissä määrittämään nykynovellin tilaa".

Hrrh. Niin kauan kuin etabloituneet kirjailijat kirjoittavat vain murto-osan kaikista Suomessa julkaissuista novelleista, kyseinen väite on vähintäänkin elitistinen. Tai tietysti voidaan ajatella, että nykynovellin tilaa määrittävät ainoastaan suurten kustantamojen novellikokoelmat. Kuten kukin haluaa.

Henkilökohtaisella tasolla sana häiritsee minua myös siksi, että siitä tulee lähinnä mieleen ranskan étable, navetta. Silloin etabloitunut kirjailija saa saappaat jalkaansa ja heinää housuihinsa.

lehmääntynyt kirjailija

Vastaiskuksi Oikeille ja Vakiintuneille kirjailijoille, voisin viimeaikaisen ääriolemattoman missäänedistymiseni perusteella melkein perustaa etanoituneiden kirjailijoiden kerhon. Kaikille meille, jotka eivät saa mitään aikaiseksi. Ainakaan asemansa vakiinnuttamista yhtään missään.

 • Hanna-Riikka
  Kommentti Lähettäjä: Hanna-Riikka
  28/05/2013 @ 22:24

  Hauska pointti tuo navettayhteys.

 • Leijona
  Kommentti Lähettäjä: Leijona
  29/05/2013 @ 07:12

  Liityn Etanakerhoon heti! Jos viikossa ehtii kirjoittaa 1-4 tuntia, eteneminen ei ole järin huimaa. Ja ylipäänsä, reilussa kolmessa vuodessa kirjoittamista, ei saa mitään näkyvää aikaan. Paitsi Ei etana-kirjoittajat ;)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  29/05/2013 @ 11:56

  Etanoituneiden kirjailijoiden pitäisi keskittyä lyhytproosaan. Jos kirjoittaa kolme sanaa päivässä, niin siinähän on kuukaudessa jo miltei raapale.

 • Katri Alatalo
  Kommentti Lähettäjä: Katri Alatalo
  29/05/2013 @ 16:38

  Huh… Joo, tympeä termi. On vaikeaa päästä Kirjailijaliittoon ja vielä vaikeampaa päästä Etabloituneiden kirjailijoiden kerhoon. Eihän tuota sanaa osaa edes kirjoittaa.

  Mutta lehmät ovat suloisia!

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  29/05/2013 @ 20:58

  Eteenpäin Lauri Viidan viitoittamalla tiellä.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  05/06/2013 @ 18:33

  Lehmäkuva on aika legenda jo itsessään…
  Uteliaita otuksia

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!