Fantasia ja ihmissuhteet vs. aikuiset

Eilen palaillessani räntäsateessa kotiin, aivoni hyökkäsivät taas kimppuuni. Huomasin miettiväni Erittäin Olennaisia Asioita.

Kuvitelkaa semmoinen geneerinen ihmissuhdetarina. Nainen tapaa miehen. Tapahtuu jotain, muutama mutka, sitten nainen saa miehen. Piste. Tuhansia kertoja nähty.

Laitetaan tarina historialliseen kehykseen. Kaikki tapahtuu vaikkapa 1700-luvulla.
Tulos: Aikuisten kaunokirjallisuutta.

Laitetaan tarina nykyaikaiseen kehykseen.
Tulos: Aikuisten kaunokirjallisuutta.

Kolmas vaihtoehto. Pidetään sama tarina, mutta fantasiamiljöössä.
Tulos: Yhtäkkiä kustantaja päättääkin markkinoida sitä nuortenkirjallisuutena.

Onko tässä yhtälössä nyt jotain mitä minä en tajunnut? Mikä tekee ns. perinteisestä fantasiasta selkeästi nuorille suunnattua?

Ja etenkin: joutuvatko kirjailijat tullakseen julkaistuiksi siloittelemaan fantasiakirjojensa tapahtumia sellaisiksi, että ne sopivat nuorillekin?

 • Susi
  Kommentti Lähettäjä: Susi
  06/02/2013 @ 22:04

  Olen miettinyt tätä samaa. Minkä vuoksi fantasia (ja scifi) on aina heti lanua? Esim. WSOY käskee lähettämään kaikki fantasiakässärit lanu-puolen kustannustoimittajille, vaikka esim. minun kässärini ei kyllä oikein ole tarkoitettu lapsille/nuorille. Tuskin sitäkään katsotaan hyvällä, että laittaisi sen menemään aikuisten puolelle jaottelusta huolimatta :D

  Esim. jenkeissähän julkaistaan enemmän (nuorille) aikuisille tarkoitettua fantasiaa (kukaan tuskin tarjoaisi esim. Martinin Tulen ja jään laulua kovin nuorille lukijoille) mutta Suomesta aikuisten fantasiaperinne tuntuu puuttuvan. Tai sitten olen vain elänyt jossakin komerossa enkä ole huomannut, että asia olisi toisin. Vaikeaa.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  06/02/2013 @ 22:24

  “Esim. WSOY käskee lähettämään kaikki fantasiakässärit lanu-puolen kustannustoimittajille, vaikka esim. minun kässärini ei kyllä oikein ole tarkoitettu lapsille/nuorille.”

  Kummaa. Onko tämä jokin ihan virallinen ohje jossakin, vai kentien kyselyjen kautta kerrottu?

 • B. N.
  Kommentti Lähettäjä: B. N.
  06/02/2013 @ 22:35

  Kai sen ajatellaan myyvän paremmin sillä tavalla, lanuksi suunnattuna. En keksi muuta selitystä. En saa äkkiä päähäni muita kotimaisia aikuisten fantasiakirjoja kuin Ennen päivänlaskua ei voi. Muitakin on, tiedän kyllä, en vain saa päähäni nyt.

  Muutaman kerran olen pettynyt, kun jotakin kirjaa on mainostettu niin, että tämä nyt on vanhemmille suunnattua fantasiaa, ja kirja on kuitenkin tuntunut ihan selkeältä nuortenkirjalta.

 • B. N.
  Kommentti Lähettäjä: B. N.
  06/02/2013 @ 22:36

  Tuo ohje on WSOY:n omilla sivuilla. Minusta se on vähän omituinen linjaus.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  06/02/2013 @ 22:41

  Minusta esim. Helena Wariksen Uniin piirretty polku oli ihan “aikuisfantasiaa", vaikka sitä nuortenkirjana markkinoidaankin. Kirjailijahan oli yrittänyt sitä vuosia kustantajalle, ennen kuin tajusi lähettää lanu-osastolle. Jenny Kangasvuon Sudenveri varmaan myös, joskaan sitä en ole lukenut.

 • Jarkko
  Kommentti Lähettäjä: Jarkko
  07/02/2013 @ 00:36

  Voi olla että tossa WSOY:n tapauksessa on kyse ihan henkilökohtaisista mieltymyksistä. Ehkä Lanu puolen tyypit sattuvat lukemaan myös spefiä, joten on ollut luontevaa pyytää lähettämään heille.

  Tosin Helsingin kirjamessuilla tarjottiin mahdollisuutta käydä juttelemassa kustantajien kanssa ja valitettavasti parin (ison kustantamon) tyypin kanssa jutellessani näin naamasta ja puuskaan puristuneista käsistä, että heidän kiinnostuksensa lopahti aivan täysin siinä vaiheessa kun aloin puhumaan fantastisista elementeistä.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  07/02/2013 @ 07:17

  Voihan se olla henk.koht. mieltymyksistäkin kiinni, mutta vilkaisin muutaman suurimman kustantajan sivuja, ja kaikilla oli fantasia nuortenkirjoihin laitettuna.

  …käännösfantasia kuitenkin jostain syystä kelpaa “aikuisten versionakin".

 • Dee
  Kommentti Lähettäjä: Dee
  07/02/2013 @ 09:46

  Suomessa on pitkä realismin linja. Ehkä siitä ei uskalleta päästää irti kun ajatellaan että ei mikään muu myy aikuisille. En tiedä. Voidaanko kustantamoissa muka ajatella näin yksinkertaisest? Tähän olisi tosi kiinnostavaa saada vastaus kustanusstoimittajalta. Eihän siitä hyödy kukaan jos kirja ei löydä lukijaansa.

 • Magdalena Hai
  Kommentti Lähettäjä: Magdalena Hai
  07/02/2013 @ 10:37

  Tätä tulee mietittyä juu.

  “Mikä tekee ns. perinteisestä fantasiasta selkeästi nuorille suunnattua?”

  Ei mikään. Veikkaisin, että määrällisesti suurin osa suomalaisistakin fantasian (spefin) lukijoista on yli 18-vuotiaita. Suomessa ei edelleenkään tajuta, että on olemassa a) lastenfantasiaa, b) lapsilleKIN sopivaa fantasiaa, c) YA-fantasiaa ja d) puhtaasti aikuisille kirjoitettua fantasiaa/spefiä. Viimeistä ei hirveän paljon meillä kustanneta ja ne harvatkin tosiaan usein piilotetaan lanu-kategoriaan. Mutta on tässä muutosta selkeästi tapahtunut. Esim. Teoshan markkinoi Emmi Itärannan Teemestarin kirjaa alusta lähtien aikuisten puolella. Monessa muussa kustantamossa se olisi mennyt jo päähenkilön iän vuoksi lanu-puolelle. Toisaalta Kristiina Vuoren Näkijän tyttärestä spekulatiiviset elementit häivytettiin markkinoinnissa täysin. Kirjan myyntilukuihin nähden ilmeisesti ihan aiheesta. :/ Kustantamoissa on kuulemma usein sellainen tilanne, että aikuisten puolella ei ole ketään, joka haluaisi tai osaisi toimittaa spefiä. Pienet kustantamot ovat notkeampia.

  “Ja etenkin: joutuvatko kirjailijat tullakseen julkaistuiksi siloittelemaan fantasiakirjojensa tapahtumia sellaisiksi, että ne sopivat nuorillekin?”

  Kyllä. Seksin ja väkivallan kuvauksia yleensä joudutaan pehmentämään. Väkivaltaisuuksia tosin siedetään paremmin kuin seksiä. Esim. minä voin laittaa pahikseni ampumaan lapselta silmän päästä, mutta jos kirjoittaisin, että teko kiihotti pahista, se ei tulisi menemään läpi. (En kyllä kirjoittaisi sellaista (yök), mutta jos haluaisinkin, en voisi. Koska lapsilukijat ja nuorison siveellisyys.)

 • Päivi
  Kommentti Lähettäjä: Päivi
  07/02/2013 @ 18:04

  Tätä oon itsekin ihmetellyt. Ja harmitellutkin, varsinkin kun oma kässärini ei mielestäni lanu-kategoriaan sovi. Eikä minulla myöskään ole mielenkiintoa muokata sitä lasten/nuortenkirjaksi. Tarinasta katoaisi terä, jos niin tekisin.

  “Väkivaltaisuuksia tosin siedetään paremmin kuin seksiä.”

  Tämä on toinen ihmettelyni aihe. Minusta sen pitäisi olla just toisinpäin.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  07/02/2013 @ 18:59

  Eipä tällainen keskustelu suorastaan luo luottamusta omiin mahdollisuuksiinsa. Mutta noh.

 • Magdalena Hai
  Kommentti Lähettäjä: Magdalena Hai
  08/02/2013 @ 07:49

  Kannattaa ottaa huomioon, että ainakin mulla on paha tapa esittää omat mielipiteeni faktoina. En jaksa aina pehmentää niitä ehkä-sanoilla. :) Mutta vaikka asiat o(lisi)vat(kin) nyt näin, ei se tarkoita, etteivätkö ne voisi muuttua! Henkilökohtaisesti toivoisin näkeväni lähivuosina kaupoissa enemmän aikuisille suunnattua suomalaista spefiä. (Osuuskumman julkaisuthan ovat meikäläiselle nannaa.)

  Kirjoitusvaiheessa täytyy kuitenkin ennen kaikkea olla tinkimätön ja uskollinen tarinalle. Muuten päätyy jonnekin keskinkertaisuuden harmaaseen massaan ja sitten ei ainakaan saa käsistä julkaisuun. :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  08/02/2013 @ 13:45

  Tottahan se on tuokin. Eikä tässä kannata surra ennen kuin on surtavaa ;)

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  05/03/2013 @ 16:22

  Neljäs kulma.

  Pyöritellään tapahtumia tuhat sivua, lisätään onneton loppu, ja sijoitetaan tarina nykyaikaan keisarilliselle Venäjälle.
  Tulos: Maailmankirjallisuuden klassikko?

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  12/03/2013 @ 01:54

  Mahdollisesti. Siltä kuulostaa. Etenkin nykyaikainen keisarillinen Venäjä.

  (öh, mikä kommentteihin vastaaminen viikkoa myöhässä? Olen ollut kaukana kaikesta, joskus pitää pitää tilaa. En lupaa, että aktiivisuus lisääntyy ihan heti.)

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  14/03/2013 @ 14:17

  (Tila on hyvä. En esitä vaatimuksia. :-)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!