Huolissaan suomalaisen nykykirjallisuuden tilasta

Kyllä siitä paraneekin olla huolissaan.

Lähinnä sen takia, etten ole tainnut vielä tähän päivään mennessä löytää kirjaa, joka olisi miellyttänyt minua viimeistä sanaa myöten. Kaikissa on ollut jotain tylsää. Saattaa olla, että kirjailija oli ammatiltaan tylsä. Esimerkiksi en ikinä voisi olla hammashoitaja. Joten hammashoitajat ovat tylsiä. Jos olet kirjailija JA hammashoitaja, tunnusta! Että osaan varoa kirjojasi, koska hammashoitajan kirjoittamat kirjat ovat varmasti vähintäänkin... noh, opitte jo adjektiivin.

Tai jos kirjat eivät ole tylsiä, ne ovat kummia. Niihin on uskallettu mahduttaa kaikkea mahdotonta, mitä ei voi olla olemassa. Kuvitelkaa nyt! Salakäytävät Jyväskylässä. Onko kukaan muka koskaan todistanut, että Jyväskylässä olisi salakäytäviä joissa aika kulkee oudosti? Joten ei sellaista ideaa kannata ainakaan paperille pistää, ei sitä kukaan halua lukea.

Jos kirjassa ei ole salakäytäviä, eikä sitä ole kirjoittanut hammashoitaja, joku kirjailija kuitenkin uskaltautuu kirjoittamaan tarinaansa puuman. Enkä nyt tarkoita niitä naisia, jotka etsivät nuorta mieslihaa, vaan ihan oikeita mustia eläimiä. Mitä se semmoinen on? Eihän se nyt ole millään tapaa mahdollista.

Saati sitten ne kirjat, jotka suomalaiset kirjailijat uskaltavat sijoitta ulkomaille. Sehän se nyt vasta halpamaista onkin. Miten minä voin nauttia kirjasta joka tapahtuu New Yorkissa, kun en ole koskaan käynyt New Yorkissa? Enkä voi olla varma, onko kirjailijakaan käynyt. Sellaisiin pitäisi vähintään laittaa vastuuvapauslauseke. New York saattaa olla joiltain osin fiktiivinen.

Joten, ollaksesi minulle mieluinen kirjailija, pysy tarinoissasi kymmenen kilometrin sisällä kotitalostasi, maan pinnalla ja ilman kummia eläimiä. Äläkä ainakaan ole hammashoitaja. Sellainen on tylsää.

Nonnih, piti minunkin päästä sanomaan. Vielä itseäni huolestuneemmille voi kertoa, etten kuulu yhdenkään kirjallisuuspalkinnon raatiin.

 • Maija Haavisto
  Kommentti Lähettäjä: Maija Haavisto
  18/02/2013 @ 17:28

  http://www.leasthelpful.com on hauska mutta surullinen kuvablogi, joka postailee kaikkein huonoimpia Amazon- ja GoodReads-arvosteluita. Siellä on yllättävän paljon jotain “yksi tähti, miksi kukaan polttaisi kirjoja, tosi epäuskottavaa!” -arvosteluja Fahrenheit 451:lle sekä vastaavia esim. 1984:lle.

  Tuossa Hesarin kolumnissa kyllä osuvinta oli Pasi Ilmari Jääskeläisen kommentti.

 • Helmi-Maaria Pisara
  Kommentti Lähettäjä: Helmi-Maaria Pisara
  18/02/2013 @ 17:58

  Yhdyn Maijaan; osuvinta Hesarin kolumnissa on Jääskeläisen kommentti. Ja kiitos; hyvä, että tuohon kolumniin otetaan voimakkaasti kantaa!

 • Dee
  Kommentti Lähettäjä: Dee
  18/02/2013 @ 18:17

  No siis haloo kuka haluaa lukea jotain skeidaa jonka joku on KEKSINYT, eihän tässä pitäisi lukea kuin tietokirjoja. Ja perkele kun se tiedekin muuttuu koko ajan niin ehkä ei pitäisi lukea yhtään mitään.

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  18/02/2013 @ 19:56

  :-D

  Sanoisin, että ns. helvetin hyvä provo, tai ainakin ilmeisen onnistunut sellainen. ;-)

  Luepa (lukekaapa) (myös) kirjoittajan edellinen kolumni ihan vaikka vertailun vuoksi. :-)
  http://nyt.fi/20130113-kolumni-kuningas-novelli/ (Miksei toki vaikka muutama aikaisempikin, mutta tämä nyt varmaankin ensimmäisenä.)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  19/02/2013 @ 06:09

  Kovasti minä koetin tuota lukea ironiana, mutta sellaisena teksti on äärimmäisen epäonnistunut. Vaikka kaikkeahan voi perustella sillä, että se on vain huumoria. Toivottavasti onkin.

  Noh, “vitsi” tai ei, tuollaisia mielipiteitä näkee ikävän paljon.

 • Kananlihalla
  Kommentti Lähettäjä: Kananlihalla
  23/02/2013 @ 14:14

  Oli ns. alkuperäisen kirjoituksen tarkoitus mikä tahansa, tämä sinun vetosi nauratti minua. Sai kai tälle nauraa?

  Nauroin minä kyllä sille alkuperäisellekin, oli sen tarkoitus edelleen mikä tahansa. Mutta luulen, että nauroin erilailla kuin kirjoittaja ehkä ajatteli, että pitäisi nauraa. Mutta minä olenkin mainosalalla. (Öh, liittyiköhän se tähän jotenkin? Ehkä, sillä me nauramme joka käänteessä siksi, että ikä pitenisi ja saisi tehdä mainoksia tosi kauan.)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  23/02/2013 @ 18:33

  Jos naurattaa niin saa nauraa. Nauraminen on hyvästä.

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  03/03/2013 @ 17:07

  Juu, minulla oli tästä kai kakspointtia (ellei enemmän).
  1. En tosiaan usko, että kirjoittaja oli ihan niin vastahankainen (itselleen?) uusia/vieraita ideoita kohtaan, kuin saattoi ymmärtää. (Minusta tekstissä myös oli vihjeitä tähän suuntaan. Voin toki olla väärässä.)
  2. Toiselta kannalta taas kirjoittaja oli minusta tavallaan oikeassa. Nimittäin, jos tekstin lukee toteamuksena siitä, että ei vieraisiin aikoihin tai paikkoihin sijoittaminen sinänsä vielä tee tekstistä kiinnostavaa, ellei teksti itsessään sitä tee.

  Tiivistettynä, minusta enemmän kuin tuomio tietyille kirjallisuuden lajityypeille teksti oli (niin lukijoille kuin kirjoittajillekin) haaste ajatella tarkemmin. Tai niin minä sen luin. Vaan helppoko minun on lukea se niinkin, kun minulla ei ole oma identiteetti spekulatiivisen fiktion kirjoittajana(?) mitenkään tulilinjalla.

  Luulen kuitenkin, että tässä pääsi (osin varmasti kirjallisuuskilpailun tuomarointikulman kautta) käymään vähän niin, että kirjoittaja turhan heppoisesti lokeroitiin (mediassa kieltämättä myös esiintyvään) luokkaan “bimbot, jotka eivät oikein tiedä, mistä kirjoittavat"… ;-) Ja taas, kuten sanoin, voin toki olla väärässä.

  That said, myös minä pidin tästä sinun kirjoituksestasi, se nostatti hymyt oikeissa kohdissa. (Minusta se toisaalta jatkoi aihetta hyvin innoittajansa viitoittamaan ulkokohtaisten konventioiden kyseenalaistamista edellyttävään suuntaan.)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/03/2013 @ 17:39

  Minusta on vain onni (kirjoittajaa ajatellen), jos joku pysähtyy lukemaan hänen tekstinsä, kuten hän on toivonut sille tehtävän.
  Viestintä on vaikea taiteenlaji, jossa menee helposti pieleen. Tässä ehkä astuttiin pikkuisen liiaksi sinne ei-toimi-nyt -puolelle ojaa. Tai sitten se olisi kaivannut selkeästi tuntuvampaa kärjistystä.

  Hmm. Minulla ei vieläkään ole spekulatiivisen fiktion kirjoittajan identiteettiä ;P Kaikki spekulatiivinen on melkein vahinko. Sitten henkäisen syvään, ja annan itselleni luvan kirjoittaa jotain oikeasti kivaa. Kuten höperöä teiniromantiikkaa ihan reaalikehyksissä.

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  03/03/2013 @ 18:40

  “jotain oikeasti kivaa. Kuten”

  :-)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!