Marguerite Yourcenarin jalanjäljillä

Tälläkin seudulla on joskus elänyt nimekkäitä kirjailijattaria. Yksi sellaisista oli Marguerite Yourcenar, Marguerite Cleenewerck de Crayencourina 1900-luvun alussa syntynyt (Yourcenar on anagrammi Crayencourista). Kuten jo nimestä päätellä voi, Marguerite syntyi aatelisperheeseen, ja saattoi jo nuorella iällä keskittyä kirjoittamaan. Teoksista parhaiten tunnettu lienee Hadrianuksen muistelmat (1951).

Elämä vei Yourcenarin sotien alla Yhdysvaltoihin, ja loppuelämänsä hän jakoikin kirjoittamisen ja matkustamisen välillä. Olennainen tieto lienee kuitenkin, että vuonna 1980 Yourcenar valittiin ensimmäisenä naisena Ranskan akatemiaan.

Miten tämä kaikki blogiini liittyy? Noh, ei yhtään mitenkään ihan suoraan. Paitsi, että nuori Marguerite asui välillä Lillessä, ja välillä sukulinnassaan Lillestä nelisekymmentä kilometriä metsään päin, Mont Noir'n korkeuksilla. Aivan Belgian rajalla. Linna pommitettiin raunioiksi toisen maailmansodan aikana, ja Yourcenar rakennutti raunioille huvilan, joka on nimetty Villa Marguerite Yourcenariksi. 80-luvulla départementti (département du Nord) osti Villan ja ympärillä olevan noin 36 hehtaarin puiston, alunperin tehdäkseen siitä luonnonpuiston.

Villa Yourcenar

Suunnitelman muokkautuivat hieman matkan varrella. Nykyään Villa Yourcenar on Le Centre Départemental de résidence d'écrivains européens, eli départementin ylläpitämä eurooppalainen kirjailijaresidenssi, jossa järjestetään ympäri vuoden erinäisiä kirjallisuustapahtumia. Kuuluisimpia lienevät kesäiset sunnuntaibrunssitapaamiset residenssiin osallistuvien kesken.

Villa Yourcenar

Blogiini vahingossa eksyviä kirjailijaihmisiä tieto saattaa kiinnostaa siinä mielessä, että residenssipaikat ovat tosiaan jaossa eurooppalaisille julkaisseille kirjailijoille. Hakemuksia tulee vuosittain noin 60, viittätoista jaossa olevaa paikkaa kohden. Hakuaika on joka vuosi tammikuun loppuun mennessä. Lisätietoja löytyy Conseil Général du Nordin sivuilta. Esittely on vain ranskaksi, mutta hakupaketin ja siinä olevaa infoa saa siitä alareunasta ladattua englanniksikin.

Ei vielä palautetta
Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!