Osuuskummallinen kesä

Sitten taas mainostuspuolelle, kun tarjolla on vaikka ja mitä ja kaikkea. Osuuskummajaiset ovat olleet ahkeria niin kirjoittajina kuin kääntäjinäkin, joten kesän kattaus kirjoja on vähintäänkin ilahduttava.

Aliette de Bodard on tämänvuotisen Finnconin kunniavieras, ja Osuuskummalla on kunnia julkaista ensimmäinen suomennettu novellikokoelma. Perhonen ja jaguaari sisältää kuusi tieteisnovellia: "Kokoelman ensimmäisen puoliskon tarinat sijoittuvat vaihtoehtohistorialliseen tarinamaailmaan, jossa kiinalaiset ovat valloittaneet Meksikon ennen Eurooppaa. Siinä maailmassa Amerikan mantereelle ovat kehittyneet valtiot Xuya, Suur-Mexica ja hiukan erilainen Yhdysvaltojen alue. Toinen puolisko vie lukijansa kaukaisille avaruusasemille. Viides valtakunta on kehittynyt Viidenneksi imperiumiksi, jossa vallitsee kiinalais-vietnamilainen kulttuuri ja Mielet, suuret tekoälyt."
Lonkeropiirakka on jo ehtinyt julkaisemaan kokoelmasta oivallisen arvion.

Luin jostain, että päivätyökseen Aliette de Bodard (joka sivumennen sanoen on vietnamilaistaustainen englanniksi kirjoittava ranskalainen) työskentelee automaattimetrojen parissa. Mainio ammatti spefikirjailijalle. Onkohan rouvalla näppinsä pelissä täällä Lillen metrossakin?

De bodard - Perhonen ja jaguaari
Kansi: Teemu Helenius

Oman maan kamaralta erottuvat kesällä edukseen herrasmieskirjailijat Samuli Antila ja Jussi Katajala.

Antilan esikoisromaani Kirveenkantajat sijoittuu kivikauden loppupuolen Suomeen, ja "yhdistää taitavasti historiallista faktaa ja seikkailufantasian elementtejä. Hän ei romantisoi kivikauden karuja oloja, vaan tarjoilee lukijalleen autenttista tunnelmaa luteineen päivineen. Ihminen on kuitenkin sielultaan muuttumaton, osoittaa Antila ja Kirveenkantajien teemoina ovat nykyihmisellekin tutut ahneus, kateus, oman perheen suojelu – ja rakkaus."

Kirveenkantajat, kansi: J.S. Meresmaa
Leonardon rasia, kansi: Jarno Kantelinen

Katajalan novellikokoelma Leonardon rasia ja muita historiallisia tarinoita sisältää kaikkiaan kaksitoista menneisyyteen sijoittuvaa, enemmän tai vähemmän spekulatiivista kertomusta. "Historialliset novellit vievät lukijansa niin antiikin Kreikan jylhiin maisemiin, viikinkien kauppalaivoille kuin melkein autiolle saarellekin. Kokoelman kantavia teemoja ovat kekseliäisyys, kostaminen ja sodankäynti. Mukaan mahtuu höysteeksi hienoinen aavistus romantiikkaakin. Katajala tekee huolellista taustatutkimusta novelleihinsa ja saa historian taianomaisesti herämään henkiin. Asiantuntevalla otteellaan hän kuljettaa lukijansa menneisyyteen halki palatsien ja majatalojen aina meren syvyyksiin asti."

Eli ei tässä luettava lopu kesän aikana...

Ja, ainiin, vielä ihan satunnaisena vinkkinä, että uusin Ursula löytyy nyt myös ElisaKirjan virtuaalisista varastoista. Saa sen ladata sieltäkin. Yli sata sivua romantiikkaa - maksutta.

Ei vielä palautetta
Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!