Pia Heikkilä - Operaatio Lipstick

Korruptiokirja.

Nyt kun viime viikoina on paljon puhuttu kirjabloggaajien yhteyksistä kustantamoihin, niin voipi ulkosavolainen ihan rauhassa todeta, että näin pienilevikkeisen blogin kanssa ei ole pelkoa, että kiinnostaisi kustantamoja. Moiset linkit ovat siis olemattomia... jos nyt ei Osuuskummaa lasketa, mutta se on ihan toinen asia.

En ole koskaan saanut arvostelukappaletta kustantajalta. Pari on tullut arvostelukappaleena kirjailijalta itseltään (yksi vielä lukematta), ja pari kommentoimaani kirjaa ovat jonkinlaisia kaverilahjoja. Ei kai tuota voi paremminkaan määritellä.

Operaatio Lipstickin tämä kappale sen sijaan on alunperin arvostelukappale... tosin ei minulle lähetetty. Vaan jollekulle, joka totesi, että saattaisi miellyttää minua enemmän. Kiitän. Ja Otavalle on valitettavasti sanottava, että tällä tekstillä on lukijoita paljon vähemmän kuin olisi ollut kirjan alkuperäisen omistajan bloggauksella. Aina ei voi onnistua. [Tähän vissiin pitäisi laittaa jonkinsortin hymiö.]

Operaatio Lipstick

Haluatko ajaa taksilla bileisiin kaupungin toiselle puolen? Matkan varrella joudut useaan tarkastuspisteeseen, joissa on aseistetut vartijat, etkä voi olla ihan varma, kenen puolella he ovat. Haluatko vetää kunnon kännit baarissa? Mikäs siinä, mutta kesken tulisen tequilan saatat räjähtää kappaleiksi, jos paikka on viime aikoina ollut kapinallisten ykköskohde.

Mahtava meininki, jos minulta kysytään.

Operaatio Lipstick on omituinen sekoitus. Se on omakohtaisia kokemuksia Afganistanin sota-alueilta, sotakirjeenvaihtajan työstä. Siinä on jännitysjuoni. Ja toisaalta se on myös chick lit -kirja, jossa treffaillaan, metsästetään miestä ja harrastetaan seksiä.

Niin paljon kuin kanakirjallisuudesta pidänkin, nyt täytyy sanoa, että viimeinen oli kirjan heikoin osa. Periaatteessa pidin siitä, että Afganistania ja vakavia aiheita oli käsitelty kevyen kirjallisuuden kautta. Näyttäen, että vaikka kuolema ja itsemurhapommitukset ovat arkea, elämä jatkuu. Näyttäen myös, mikä ero on länsimaisten ja paikallisten elämässä Kaboulissa. Päähenkilö Anna S. kaipaa poikaystävää ja seksiä ihan yhtä kipeästi kuin kaipaisi Lontoossakin. Mutta kirjan pidemmät seksikohtaukset ovat kumman irtonaisia. Eräänkin kohdalla oletin, että sillä olisi merkitystä myöhemmässä juonessa, mutta ei. Se vain oli.

Samoin loppuratkaisu sai minut vähän nostelemaan kulmiani. Jännärijuoni pysyi niin kivasti kasassa sinne asti, ja sitten se oli vähän kuin ilmapallosta olisi laskettu ilma pois. Jäljellä tyhjä lärpäke.

Edelläolevasta huolimatta on sanottava, että tavallaan pidin kirjan omituisesta sekoituksesta ja epäkonventionaalisista tapahtumapaikoista. Suosittelisinkin lukemaan sen nimenomaan kevyenä kirjana sotatantereilta, eikä suinkaan romanttisena viihteenä. Silloin odotukset todennäköisesti palkitaan paremmin.

Operaatio Lipstick ja kanakirjallisuus ovat herättäneet keskustelua varsinkin Kirsin kirjanurkassa, Kirjasfäärissä ja Minnan Kirjallisena-blogissa. Eli siinä tämä opus ainakin on onnistunut: herättämään tunteita puolesta ja vastaan.

Ainiin, ja se piti todeta, että lukumusiikkilistalle pitää varmaankin laittaa Manhattan-Kaboul, vaikkei laulu kevyt viisu olekaan.

 • Mari a.
  Kommentti Lähettäjä: Mari a.
  23/06/2013 @ 17:00

  Sain vähän samoin keinoin oman kirjani. Tykkäsin sitä lukea, ja nimenomaan siitä sekoituksesta.

 • Mari a.
  Kommentti Lähettäjä: Mari a.
  23/06/2013 @ 17:01

  Jaahas, tuli sitten kahteen kertaan kommentti. Pitää vielä opetella tällaista erilaista kommentointiboxia käyttämään =)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  23/06/2013 @ 19:19

  Ei tuossa, ylimääräisen saa poistettua ;)

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  24/06/2013 @ 08:40

  Heh sun hakusanoilles. “Spandexia hississä.”

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  24/06/2013 @ 12:52

  Sitähän tämä on täynnä.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!