Songs of Love Lost and Found

Niin, ajattelitte heti otsikon nähdessänne Juuri Sitä kirjasarjaa.

Ette loppujen lopuksi erehtyneet niin kammottavan pahasti. Songs of Love Lost and Found on George R. R. Martinin ja Gardner Dozoisin toimittama novelliantologia, jossa nimi jo kertoo mistä on kyse. Mukana on viisi romantillista spefinovellia ihan etabloituneilta kirjailijoilta.

Minut saatiin loukkuun Kobon (ts. lukulaitteeni) tarjoamalla näytepätkällä ensimmäisestä novellista. Sitten halusin tietää miten tarina päättyy, ja ostin koko kirjan. Varsin kohtuulliseen alle kolmen euron hintaan.

Luin antologian vallan nopeasti läpi, alun jälkeen hieman sekalaisin tuntein. Ihan niin paljolti tämä ei vakuuttanut kuin olisin toivonut. Romantiikan ja spefin yhdistelmä takerteli useissa tarinoissa. Kuin se romantiikka olisi ollut hieman päälleliimattu elementti. Pisteet kuitenkin yleisestä positiivisuudesta. Olen tylsä, en pidä rakkaustarinoista joissa on pakko lopussa tappaa jompikumpi päähenkilöistä (jollei molempia).

Songs of love lost and found - cover

Mutta, pari sanaa kustakin. Sisältää lievää juonispoilausta, joten jos olet sellaiselle allerginen, jätä väliin:

Jo Beverley - The Marrying Maid
Kirjan avaava keijutarina alkaa vahvasti ja luo heti ihan omanlaisensa tunnelman. Leidiä ja loordia ja 1700-luvun loppupuolen ajatuksia. Sillä saa minut koukkuun, Jane Austenin vika alunperin. Mutta se lopetus. Mikä tussahdus. Olisin odottanut jotakin vähän mielikuvituksellisempaa tai ainakin ristiriitaisempaa, nyt kaikki oli aivan liian helppoa.

Robin Hobb - Blue Boots
Hyvin perinteinen ja ennalta-arvattavuudessaan miellyttävä romanttinen novelli. Vaikken lukemisen aikana varsinaisesti tiennytkään mikä on minstrel. Ehkä kannattaisi oppia käyttämään Kobon sanakirjaa, kun siinä kerran semmoinen on.

Jacqueline Carey - You, and You Alone
Tämä oli ehkä suosikkejani tässä kokoelmassa. Siitäkin huolimatta, että tarina tuntui kuin osalta jostakin suuremmasta kokonaisuudesta. Henkilöillä oli liiaksi historiaa ja viitteitä tarinan ulkopuolelle, jotta ne olisi kehitetty yksin tähän novelliin. Etenkään loppupuolella mukaan tulevilla "opetuslapsilla" ei ollut juuri mitään virkaa itse tarinassa. Joka tapauksessa kuvio oli kerrankin hieman yleisimmiltä kujilta sivuun astuva, ja piti otteessaan, vaikka heti alkuriveillä kerrottiin, mikä on lopputulos.

Tanith Lee
- Under/Above the Water
Novelli hieman kompastui omaan hienouteensa. Lee oli luonut monimutkaisen kuvion, jossa ihmiskohtalot kahdessa eri ajassa peilaantuvat toisiinsa, tosiaankin vedenpinnan lävitse. Ellipsinä palataan takaisin ...tai eteenpäin. Ongelmana vain oli juonen seuraaminen. Missä nyt oikeastaan ollaan ja mitä tässä tapahtuu? Päälimmäiseksi tunteeksi jäi lievä "en ihan tajunnut".

Cecelia Holland - Demon Lover
Kuvio jossa demoni/velho/mikäonkaan vangitsee nuoren naisen linnaansa (monien muiden ohella) ja pakottaa tämän riemuitsemaan, on periaatteessa toimiva. Uudella elämällä ja vanhojen ongelmien katoamisella on hintansa. Olisin voinut nauttia tarinan lukemisesta, jos se alusta lähtien ei olisi ollut niin selkeä uusintaversio Tittelintuuresta. Nyt juonen käänteen tajuaminen heti ensi sivuilla vähän vei hommasta makua.

Jep, sellainen paketti tällä kertaa. Tulipahan luettua. Mutta ei tämä tosiaan kallis ollut, joten hintansa arvoiseksi voisi sanoa. Ja lukeminenhan kannattaa aina.