Teiniromantiikkakliseelottoa? Seitsemän ja lisänumero oikein

Annoin itselleni luvan kirjoittaa huonoa. Joskus viime syksynä. Tai oikeastaan kaikki lähti jonkinlaisesta yrityksestä tunkea kaikki mahdolliset teiniromantiikkakliseet yhteen ja samaan novelliin. Siitä piti tulla kai parodia. Ei siitä tullut, en osaa kirjoittaa parodiaa. Kysykää uudestaan kymmenen vuoden päästä.

Sen sijaan päästin itseni irti ja pelasin teiniromantiikkakliseebingoa. Lukiolaisikäiset päähenkilöt. Ohuita ja tuhat kertaa nähtyjä sivuhenkilöitä. Ennalta-arvattava juoni ja epätodennäköisiä juonenkäänteitä. Nuorten tyttöjen päiväunikuvastoa. (Älkää edes yrittäkö syyttää minua nuorison rappeuttamisesta, ovat semmoiset ennenkin kuulleet seksistä puhuttavan.)

Siihen päälle päätin kirjoittaa kaiken mikä mieleen tuli. Tekonokkelaa dialogia, fraaseja joita en ikinä ilkeäisi tunkea muualle. Mihinkään liittymättömiä yksityiskohtia. Kirjavia tennareita! Lampaita! Hämmentävän vähäpölyisiä historianopettajia! Teetä ruusukupeista! Ranskan kieltä! Ö-luokan avaruussplättereitä kirjahyllyssä!

Voi luoja.

Sitä minä itselleni olen toistellut viimeiset viikot. "Voi luoja, mä en ikinä ilkeä päästää tätä ihmisten silmiin."

[Kuva: PhotoRita, CC by-nc-nd]

Jaa, että mikä oli tulos?
16 000 sanaa novellia. Se on oikeastaan aika hauska. Ei sillä tavalla hauska, että olisi humoristinen (paitsi jos tykkää nauraa ääneen myötähäpeästä), mutta ehkä sillä tavalla hauska, että sen voisi jopa lukea jos on viidentoista ja kaipaa jotain hyvin kepeää ja aivoja rasittamatonta luettavaa.

En nyt kuitenkaan mennyt niin pitkälle, että olisin iljennyt julkaista tekeleen ihan omalla nimelläni. Posket hehkuvat jo nytkin. Kirjoittakoot siis Carrie Alamo. Se on se sama tyyppi, joka kirjoittaa Ursulaan.

Halukkaat saavat lukea Me kaksi ja muita lampaita. (Varoituksen sana vielä kertaalleen: en ota minkäänlaista vastuuta aikuislukijan mahdollisesti kärsimistä myötähäpeän aalloista.)

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  15/07/2013 @ 20:02

  Se on nyt niin, että tämä on varma hitti.

  (En ole vielä lukenut. Palaan asiaan, kun olen.)

  Ainoastaan tuntuu, että nimi ehkä voisi olla jotenkin… iskevämpi. ;-) (Ja ruusukuppeja en välttämättä saa sovitettua kuvaan, ainakaan vielä.)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  16/07/2013 @ 01:17

  Ruusukuppien salaisuus selviää kyllä.
  Ja kerrankin kun sai… noh, tilaisuuden tunkea lampaita mukaan, niin ovat nimessäkin.

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  16/07/2013 @ 17:22

  Riemastuttavaa! Riittävästi kliseitä. Hyviä kielikuvia!

  Niin kuin mä sanoin, varma hitti. Ei minusta ollenkaan niin “voi luoja” kuin väität; ainoastaan yksi kielikuva ehkä oli vähän siinä ja siinä… :-)

  Sitä paitsi, tämä kosketti minua.

  (Mitä kirjoitat sivuhenkilöistä, koskee ehkä yhtä tai kahta, joo, mutta ei todellakaan päähenkilöä.)

  *

  Vedän sanani takaisin sekä ruusukupeista että nimestä. Indikatiiviin minä senkin kyllä laittaisin.

  Hyvää tekstiä, kyllä nauroin ääneen; ei minkäänlaista häpeää, ei myötä- eikä vasta-. Myös huomattavasti vähemmän tekonokkelaa kuin voisi olla.

  Ainoastaan yhden rivin vaihtaisin. Kysy, jos haluat tietää, minkä.

  (Olit myös löytänyt niin täsmälleen osuvan kansikuvan, ettei voi kuin ihailla, sitäkin.)

  *

  Lukukokemus? Luin iltasaduksi, unohdin, että minulla oli aamulla pyykkivuoro. Pyykkään siis nyt illalla.

  Onnistunut teos.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  17/07/2013 @ 11:01

  Hmm, me kaksi ja muut lampaat. Miksei. Joskus tuntuu, että partitiiviotsikot ovat harrastukseni.

  Ja saa sanoa, minkä rivin voisi vaihtaa :)

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  17/07/2013 @ 21:53

  Pdf-version sivulla 62 rivi 12. Se ei minusta sovi karaktääriin. Sitä paitsi aiempi teksti ei minusta pohjusta tuota - eikä toisaalta tätä tarvita pohjustamaan kaikkea sitä, mitä tapahtuu loppupuolella. Myös heti seuraava repliikki toimii hyvin (ehkä paremmin) ilman tätä.

  (Vaihtoehtoisesti voisi myös kokonaan poistaa rivit 11 ja 12, jos haluaisi mieluummin kertoa asian niin, tai jos se tuntuisi toimivan paremmin.)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!