TTT - Kirjoja, jotka pitäisi ja joita en aio

Olisikohan uuden vuoden kunniaksi Top Ten Tuesdayn vuoro, pitkästä aikaa.

Tällä kertaa teen kaksi viiden kohdan listaa. Ensin viisi kirjaa, joita en syystä tai toisesta aio lukea. Syyt voivat olla typeriäkin, mutta liekö tuo pakko itseään kiusata. Tosin sen olen jo oppinut, ettei elämässä kannata sanoa "ei koskaan", mutta sanotaan "ei toistaiseksi".

Toisessa listassa on sitten viisi klassikkoa, jotka aion vielä joskus lukea. Saa nähdä kuinka pitkäksi ikuisuudeksi "vielä joskus" venyy, mutta ainakin aikomus on hyvä.

Ensin siis ne ei-ei-listalaiset:

1 - E.L. James - Fifty Shades of Grey
Olkoon vaikka kuinka ilmiö, niin en viitsi käyttää hajanaista keskittymiskykyäni jonkin sellaisen lukemiseen, joka todennäköisesti on huono. Hömppää, ja jopa eroottista hömppää on kelvollistakin, luettakoon niitä. Sama koskee fanifiktiota, joskaan en ole erityisen kiinnostunut siitäkään ilmiönä.

2 - Stephanie Meyer - Twilight -sarja
Vaihtakaa edellisistä perusteista "hömpän" kohdalle "paranormaali romantiikka". Olen katsonut sen ensimmäisen elokuvan, ja jo se oli tappavan kehno. Houkutus ei täällä houkuttele.

3- Mika Waltari - Sinuhe egyptiläinen
Olen aloittanut neljästi. Ikinä en ole päässyt ensimmäisiä viittäkymmentä sivua edemmäs. Ehkä pitäisi viimeinkin uskoa, että kaikki hyvätkään kirjat eivät ole minua varten.

4 - Kalle Päätalo - Iijoki -sarja
Jotenkin jo sen näkeminen kauhistuttaa. En ole vielä päässyt niin pitkälle minkäänlaisessa kultturellistumisessa, että ottaisin urakakseni.

5 - Stephen King - mikä tahansa niistä tiiliskivistä
Pidin paljon Kingin lyhyemmistä tarinoista, mm. Langolieereistä, kun jonkin kokoelman joskus vuosia sitten lukaisin. Niitä tiiliskivikauhuromaaneja taas olen yrittänyt aloittaa paria, ja mikään ei vetänyt puoleensa. Eipä tarvitse. En lue (tai katsele) kauhua muutenkaan juuri ollenkaan.

Bonne année
Ja parempaa uutta vuotta kaikille!

Sitten niihin jossain hämärässä tulevaisuudessa lukulistallani siintäviin klassikko-opuksiin.

1 - Victor Hugo - Kurjat
Tunnen itseni toisinaan hirvittävän sivistymattömäksi Ranskassa, kun en ole lukenut Kurjia. Tai edes nähnyt minkäänlaista näyttämö- tai filmisovitusta, jotta olisin suunnilleen perillä juonesta. Tämä aukko pitää paikata. Sitten joskus.

2 - Aleksis Kivi - Seitsemän veljestä
Tämä on niitä kirjoja, joiden koen kuuluvan omalle yleistietolistalleni. Kunhan saan käsiini e-kirjanlukijan, voi olla, että nappaan Seitsemän veljestä siihen ja luen, ainakin pätkissä. En oikein tiedä mitä odottaa, mutta entäs jos se onkin kiinnostava?

3 - J.R.R. Tolkien - Hobitti eli sinne ja takaisin
Taru Sormusten Herrasta oli aivan käsittämätön kokemus. Pidin jopa Silmarillionista. Mutta Hobittia en jostain syystä ole tullut koskaan lukeneeksi. Ehkä pitäisi paikata sekin aukko fantasiatietämyksessäni.

4 - Alexandre Dumas (père) - Kolme muskettisoturia
Monte Criston Kreivi kuuluu useaan otteeseen luettuihin suosikkikirjoihini ja jopa sattumalta käsiini osunut Maison Rougen ritari miellytti lopustaan huolimatta. Mutta tämä ehkä kuuluisin teos on jäänyt vielä lukematta.

5 - Leo Tolstoi - Sota ja rauha
Tuntuu, että venäläiseen kirjallisuuteen pitäisi tutustua muutenkin kuin novellien osalta. Ehkä Sota ja rauha ei olisi huono siihen tarkoitukseen. Pitäisi vain saada käsiinsä suomennos, venäjä ei taivu ja ranskaksi en taida viitsiä ryhtyä urakkaan.

 • Dee
  Kommentti Lähettäjä: Dee
  01/01/2013 @ 14:21

  Kolme muskettisoturia on ihan saatanallisen viihdyttävä! Lue se välittömästi!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  01/01/2013 @ 16:10

  Mä just mietin, että miten ihmeessä en lukenut sitä joskus junnuna, kun muistan yhden niteen löytyneen kaupunginkirjastomma nuoriso-osastolta.

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  01/01/2013 @ 16:21

  Niin. En minäkään lue Kingiä enkä piittaa kauhusta, mutta Needful Things… :-D (mieluiten alkuperäiskielellä)

  Ei-lista, kohdat 1, 2 ja 4: ihan turha kiusata itseään. En pidä Päätalon lukemista minään kulttuurisena urotekona, on niin paljon muutakin. Katsoin Päätalo-elokuvan, eiköhän se kerro olennaiset.

  Sinuheen en osaa kommentoida mitään, mutta olen sen lukenut.

  Ja tätähän sä et kysynyt. ;-)

 • e.k
  Kommentti Lähettäjä: e.k
  02/01/2013 @ 06:03

  Lohduttavaa lukea etten ole ainoa joka ei ole lukenut Seitsemän veljestä :)

  Kohtahan tulee uusi kurjat elokuva. En ole koskaan lukenut, nähnyt vain animepätkiä tarinasta, mutta tiedän suunnilleen mikä tarina on vaikka yksityiskohdat ovat hämärän peitossa.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  02/01/2013 @ 11:44

  Joku,
  minä kuulun niihin ihmisiin, joiden mielestä kommenttilaatikossa aiheen vierestä horiseminen on ihan luvallista. Eikä edes ollut pahasti aiheen vieressä.

  E.k.
  Ehkä pitäisi lukea kirja ennen kuin leffa ilmestyy. :P

 • Simpukka
  Kommentti Lähettäjä: Simpukka
  02/01/2013 @ 13:57

  Täytyy tunnustaa, että yritin lukea yhtä Päätalon kirjoista, pääsin sivulle 30 ja siihen se jäi. Stephen Kingille, Twilight–sarjalle ja Harry Pottereille kävi samoin. Sinuhen luin vuosikymmeniä sitten. Sota ja rauha sekä Karamazovin veljekset ovat odotelleet jo kauan pääsyään lukulistalle.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/01/2013 @ 22:49

  Mä itse asiassa pidin hurjasti Harry Pottereista. Noh, ok, ne viimeiset osat olivat turhaan venytettyjä ja loppu varsinainen antikliimaksi, mutta muuten se oli oikein kiva sarja.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!