Editaattori

Provokaattori, agitaattori, editaattori...

Olen tässä viime aikoina sattuneesta syystä muokannut Tulenpunaista kässärintekelettä. Editoinut ja paljon. Siinä sivussa olen miettinyt kirjoittajien tapoja editoida. Lähinnä sitä, kuinka moni tuntuu tulostavan kässärinsä heti, kun on saanut ekan version valmiiksi, ja työskentelevän sitten paperilla. Itsestä se on tuntunut aina jotenkin tuhlaukselta ja etenkin hirveän hitaalta. Tuloste tuntuu käsittämättömän turhalta jopa silloin, kun se nivaska pitää lähettää kustantajalle. Että hipeihurraa vaan niille kustantajille, jotka ovat paperinivaskapakosta luopuneet.

Olen tottunut työskentelemään ruudulla. Etenkin Scrivenerin tarjoama mahdollisuus jakaa pidemmät (tai vaikka lyhemmätkin) tekstit osiin helpottaa kummasti editointia.

Mutta tunnustettakoon, että joskus minäkin luovutan, tulostan pari lukua ja levitän ne työhuoneen lattialle. Huomatkaa etenkin taidokas tulostinjärjestely, jonka takia osa on isompaa ja osa pienempää. Yksi palanen siitä lopulta vaihtoi paikkaa. Nyt vain pitää vielä varmistaa, ettei loikka aiheuta kummia aikahyppyjä.

kässärikasa
 • Päivi
  Kommentti Lähettäjä: Päivi
  09/02/2014 @ 21:38

  Mä yritin hetken editoida romaanikässäriäni paperilla silloin, kun sain arvostelupalvelun palautteen. Teksti piti siis lähettää sinne etanapostitse, ja sit he lähetti paperinivaskan takaisin kera palautteen. Hyvin pian mieleeni tuli, että mitäs järkeä tässä on, kun samat muutokset pitää kuitenkin tehdä tekstitiedostoon. Oon muutenkin niin tottunut kirjoittamaan tietokoneella, en mä kirjoita enää käsin muuta kuin satunnaisia muistilappuja/muistiinpanoja ja postikortteja.

 • Än
  Kommentti Lähettäjä: Än
  10/02/2014 @ 06:38

  Minä kirjoitan välillä ihan kynällä ja paperilla muutenkin, en ole oikein ihastunut näytön tuijottamiseen.
  Tuloste tuntuu konkreettisemmalta kokonaisuudelta, tälläisen pyryharakan on helpompi sitä hallita siinä vaiheessa kun editaattoroidaan kokonaista käsikirjoitusta.

  Kyllä sitä Skriveneriä taas kehutaan. Jonain päivänä pitää mokomaan tutustua.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  10/02/2014 @ 14:23

  Päivi,
  tuokin vielä joo. Ne muutokset pitää kirjoittaa kuitenkin. Eli tavallaan työn tekee kahteen kertaan.

  Än,
  Suositten Scriveneriä joo. En enää luopuisi :) Kah joo, Alastomassa kirjailijassa oli hehkutus ohjelmasta.

 • vaarma
  Kommentti Lähettäjä: vaarma
  11/02/2014 @ 11:06

  En pidä tulosteista editoinnista. Se tuntuu jotenkin tuhlaukselta, kun muutettavaa on kumminkin niin paljon. Minulla on paha jaaritella, joten ekat versiot ovat lähes aina ylipitkiä.

  Mutta kun itse luen muiden juttuja, tulostan tekstit ihan mielelläni. Luen paljon tarkemmin konkreettisen tulosteen kädestäni kuin tietokoneen ruudulta. Ja merkkaaminen on kätevämpää. En tulosta kokonaisia kässäreitä, mutta novelleja kylläkin.

  Käytän Scriveneriä rakenne-editointiin, eli siirtelen/poistan/kirjoitan uutta, kun kässärin raakaversio on valmis. En jotenkin osaa käyttää ohjelmaa kaikissa kirjoitusvaiheissa. Varmaan siksi, että en pidä tummista taustoista. Pitäisi säätää ohjelman värit neutraalimmiksi.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  12/02/2014 @ 21:30

  Hmm. Tumma tausta? Mulla ainakin on vaalea + harmaa.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!