Finncon 2014

Finnconista lienee jo tehty niin monta ansiokasta raporttia, että taidan jättää tämän muutamaan lyhyeen ajatukseen. Todettakoon, että jos minulle olisi vielä kolme vuotta sitten sanottu sanat "fandom" tai "Finncon", niin paljon eivät olisi tunnistamisen kellot kilisseet. Minulle tämänkesäinen tapahtuma oli siis ensimmäinen. Ja olihan tuo onnistunut, ainakin järjestäjät olivat onnistuneesti neuvotelleet säidenhaltijan kanssa. Sitä paitsi, Jyväskylä on aina Jyväskylä.

Perjantai alkoi Kirjailijatalolla. Kyseisestä päivästä kirjoitettiin pidemmälti Lonkeropiirakassa. Minä taisin kuulua niihin ”puutarhassa eksyneen näköisinä haahuilleisiin”, sillä en juuri jaksanut yrittää tunkea täydelle terassille ohjelmaa seuraamaan. Kiinnostavampi oli varsinaista ohjelmaa seurannut pieni STK:n kolmikymmenvuotisjuhlallisuus, ja uuden kirjoitusoppaan julkistaminen. Siinä sivussa kovasti yritin painaa mieleeni kasvoja. Moni tähän saakka vain virtuaalisesti tuttu ihminen tuli esittäytymään, siitä kiitos heille. Alussa vaivannut mä-en-tunne-ketään -fiilis helpotti viikonlopun aikana.

Ilta jatkui, kuten taiteilijaelämään kuuluu, Sohwin terassilla. Siinä sitten menikin armaan majoittajaystäväni seurassa niin pitkään, että lauantaiaamuna olo oli hieman hatara. Kahvi tehosi sen verran, että sain itseni tungettua vaaleanpunaiseen korselettiin ja muihin erikoisiin aksessooreihin. Kaikenlajisia omituisia otuksia Liikunnan käytävillä lauantaina kuljeskeli, mutta osuuskummajaisten S/S Steampinkin miehistö naisisto ei muita huonommaksi jäänyt.

S/S/ Steampink
Kuvassa vasemmalta Anne Leinonen, Hanna ”Morre” Matilainen, Johanna Vainikainen-Uusitalo, joku mä, Magdalena Hai ja J.S. Meresmaa.

Lauantain iltaohjelma jäi minun osaltani perjantaista lyhyemmäksi ja kahvin lipitykseksi, joten sunnuntaina jo jaksoi ja ehti keskittyä hieman enemmän ohjelman seuraamiseenkin. Seuraamieni paneelien raportointia löytyy vaikka J.S. Meresmaan hiekkalaatikosta, mutta laitetaanpa tähän yksi satunnainen kuva Tarja Sipiläisen vetämästä Lyhäripaneelista, jossa osuuskummajaiset Juha Jyrkäs ja Kari Välimäki sekä Poesian kirjailija Antti Salminen keskustelivat siitä, miksi lyhytkin voi olla kaunista. He ovat omalla kirjoittamisellaan todistaneet, että spekulatiivisen fiktion ei tarvitse olla tuhatsivuista fantasiasaagaa.

Lyhäripaneeli Finncon 2014

Sunnuntai myös toi Osuuskummalle kultaa ja kunniaa huimalla Atorox-menestyksellä. Vuoden 2013 parhaan spefinovellin palkinnon pokkasi Jussi Katajalan hieno Mare Nostrum (antologiasta Huomenna tuulet voimistuvat), ja Steampunk! - Höyryä ja helvetinkoneita -antologiammekin nappasi useamman sijan top kympissä. Onnittelut kirjoittajille!

Kirjaostokseni jäivät, onneksi, kohtuullisen vaatimattomiksi. Mukaan lähti ainoastaan neljä opusta. Jokin järki sentään pysyi. Minun on kuitenkin rahdattava ne matkalaukussa kotiin saakka. Nyt kun olen toipunut Finniconista viikon ajan mökillä ja lukenut kaikenlaista, kohta pitäisi motivoida itsensa kirjoittamaankin luetuista. Kohta, kohta. Ensin on Tulenpunaisen vuoro. Kustannustoimittajan kommenttitiedostossa lukee mm. "Sinusta tulisi hyvä kryptinen runoilija".
...tästä uhkaa tulla vielä mielenkiintoista.

 • Korppisusi
  Kommentti Lähettäjä: Korppisusi
  20/07/2014 @ 23:06

  Kiitos linkkaamisesta ja onnittelut ensimmäisestä Finnconista! Ja coniraportteja ei koskaan voi olla liikaa! Ohjelmaa on niin valtavasti, että on hienoa saada muiden kirjoitusten kautta pilkahdus missaamistaan ohjelmista. Minua kiinnosti kovasti kyllä myös tuo lyhäripaneeli, mutta kunniavierasohjelma veti pidemmän korren. Eli jos vain jaksat, niin minua ainakin kiinnostaisi kuulla lisää siitä, samaten ensikertalaisen kokemuksia conista :)

 • Vaarna
  Kommentti Lähettäjä: Vaarna
  21/07/2014 @ 16:07

  Yritin kuikuilla Osuuskumman pöytää koko Finnconin ajan, mutta et vaan osunut kohdille, vaikka ajatuksissa oli käydä moikkaamassa. Enkä kehdannut lähteä kyselemään "hei, missä se teidän ulkosavolainen on?" XD

  Kiva kuitenkin kuulla, että Finnconissa on ollut hauskaa. :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  21/07/2014 @ 20:12

  Hih, olisi sitä saanut udella. Ne olisivat ehkä jopa tienneet kenestä puhutaan :D

  Korppisusi,
  pitää katsoa saisinko vielä jotain aiheesta aikaiseksi jossain vaiheessa :)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!