Hyvä jossain

Kirjoittajablogeissa on vilahdellut ilahduttava Vahvuudet-haaste, joka on alunperin Vaarnan käsialaa. Tarkoituksena on siis kaiken vinkumisen sijaan miettiä, missä onkaan kirjoittajana hyvä. Jopa viiden kohdan verran. Itseluottamusboostia, oletan.

1. Minulla on varsin hyvä kielitaju. Se ei tarkoita, että kirjoittaisin täysin virheetöntä, kaikkea muuta. Tai etteikö ulkosuomalaisuus olisi työntänyt lonkeroitaan kieleeni ja aiheuttanut kummallisia rakenteita. Mutta noin pääosin hahmotan vaivatta kielen nyanssit ja sen, mikä on hyvää suomea ja mikä ei. Kirjoitan myös sitkeästi omaan tapaani. Onko se sitten aina hyve, sitä en tiedä.

2. Henkilönrakennus. Kykenen luomaan (luullakseni) uskottavia henkilöitä, jotka eivät jää pelkiksi paperinukeiksi. Tekstini ovatkin siis hyvin henkilövetoisia. Juonenrakennus kun ei varsinaisesti kuulu vahvuuksiini...

3. Uskallan venytellä genrerajoja. Siksi tekstejäni on usein vaikea laittaa mihinkään selkeään lokeroon. Toisaalta, tämä on myös pitkälti silkkaa autuasta tietämättömyyttä. Sanotaan, että jos haluaa kirjoittaa jotain genreä, sitä pitäisi lukea paljon että onnistuu sivuuttamaan pahimmat kliseet ja sudenkuopat. Olen samaa mieltä vain osin: liika tietoisuus konventioista saattaa myös halvaannuttaa, kun tuntuu, että pitäisi tehdä jotain täydellisen omaperäistä. Joskus laatikon ulkopuolelta voi olla helpompi kirjoittaa jos ei tiedä mitä laatikossa on.

4. Olen parhaimmillani ollessani huonoimmillani. Tai siis olen yleensä parhaimmillani antaessani itselleni luvan kirjoittaa huonoa. Silloin itsekritiikki on hiljaa, ja tuloksessa on usein seassa myös loistavaa tavaraa.

5. Jollain kierolla tavalla pidän editoinnista. Siinä vaiheessa ollaan jo pahimman ylitse, eli tarina on kasassa. Vaikka se ei olisi erityisen hyvä, niin onpahan jotakin. Olen kuitenkin sen verran laiska, että itsellisesti en viitsi editoida kovin pitkän aikaa. Tarvitsen melkein toimittajan tai ensilukijan tai jonkun, joka tökkii arkoihin paikkoihin punakynällä.

 • Susi
  Kommentti Lähettäjä: Susi
  17/09/2014 @ 08:11

  Hyviä vahvuuksia kaikki, mutta erityisesti kohta 4. Olen huomannut itsekin, että parhaat tekstit tulevat, kun ei oikeastaan edes yritän. Hirveällä puserruksella ja ennen aikaisella "tästähän tulee niin mahtava" -ajattelulla olen saanut aikaan lähinnä välitekstikamaa, joita Alatalon Katri pui vähän aikaa sitten omassa blogissaan. Täytyy antaa itselleen lupa kirjoittaa vain jotain. Kuten sanoitkin, silloin sisäinen kriitikko pitää suunsa kiinni.

 • Lila
  Kommentti Lähettäjä: Lila
  17/09/2014 @ 19:04

  Ihania vahvuuksia! Minäkin rakastan henkilöitä ja editointia, vaikka uuden tekstin luomisessa on myös oma upeutensa. Ja minä osaan editoida pitkään itsekseni (ts. en osaa luovuttaa tekstiä muille, ennen kuin olen hinkannut sen läpi vähintään pari kertaa).

  Nelosvahvuutesi on myös hieno. Sisäinen kriitikko pitää todellakin hiljentää alkuvaiheessa (ja joskus myöhemminkin). :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  18/09/2014 @ 10:10

  Kyllä sitä aina joskus on jossain hyvä. Vaikkei siltä tunnukaan, kun kiroaa viikosta toiseen. Sisäinen kriitikko on se pahin.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!