Markus Ahonen - Kotipaikkani on rakkaus

Joskus alkuvuodesta varoitin, että luvasssa olisi omakustanteita Elisa Kirjan Kirjoita itse -palvelusta. Noh, vasta tänne saakka on venynyt (ensimmäisenhän luin jo aiemmin).

Tällä kertaa vuorossa oli Markus Ahosen Kotipaikkani on rakkaus -novellikokoelma. Lyhyitä novelleja, mainioita pätkiä ajanvietteeksi varttitunnin ruuhkajunamatkoilla. Kuten kirjan lopustakin käy ilmi, kokoelma on alunperin ilmestynyt englanniksi, kirjailija itse asuu Irlannissa.

Kokoelman kantavana teemana on haikaileva rakkaus. Miehen näkökulmasta. Maailma, jossa rakastutaan silmänräpäyksessä kuin nuorisohenkilö, oli ikä mikä tahansa. Useimmiten luvassa on myös saavuttamaton rakkaus, vaikka varsinaiselta katkeruudelta vältyttiinkin. Aihe ei ole millään tapaa uusi, mutta selkeä miesnäkökulma tuo siihen kuitenkin tietynlaista raikkautta.

Markus Ahonen - Kotipaikkani on rakkaus

Kirja oli oikein persumukavaa luettavaa. Suurimmilta omakustanteiden ongelmilta vältyttiin, ja selkeä teema piti kokoelman koossa. Toisteisuus oli kuitenkin myös sen heikko kohta. Samaa tarinaa kerrottiin uudestaan hieman eri variaatioin, eikä useimmissa ollut mitään varsinaista käännekohtaa. Paikoitellen toistuivat jopa sanasta sanaan samat ilmaukset ja raskaat lauserantenteet, joissa määritejonot seurasivat toisiaan.

"Ihan hyvien" novellien keskellä oli kuitenkin pari helmeäkin. Erityisesti pidin kokoelman lopettavasta novellista, ehkä sen takia, että siinä minä-näkökulman sijaan tarkasteltiin ympäristön tapahtumia. Miten pienet asiat voivatkaan sysätä elämää eteenpäin. Myös Aika Marinelan jälkeen oli kokoelmasta erottuvana pirteää vaihtelua. Se suorastaan flirttaili spefin kanssa: kuollut vaimo järjestelee suremaan jääneen miehensä asioita.

Marinelan kuolemasta oli kulunut kaksi viikkoa, kun näin kahvikupin ensimmäisen kerran siirtyvän itsekseen. Pidin sitä Marinelalle tyypillisenä vitsinä. Ehkä hänen lupauksensa pysyä yhteyksissä rajan takaa ei ollutkaan katteeton. Tästä oli sopiva aloittaa.

Kaiken kaikkiaan aivan luettava rakkausnovellikokoelma. Ei kyynikoille, eikä romantiikka-allergisille.

- - -
E-kirja saatu blogattavaksi Elisa Kirjalta.

Ei vielä palautetta
Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!