(Nais)kirjallisuutta miehille

Viime päivinä on puhuttu paljon naiskirjallisuudesta ja kirjallisuuden tai kirjailijuuden tarvitsemista etuliitteistä. Oletan, että suurin osa tätä lukevista on jo perillä Karo Hämäläisen kolumnin sisällöstä. Kannattaa siis myös ehdottomasti lukea Magdalena Hain pohdintaa aiheesta.

Varsinaisesti jäin kuitenkin pohtimaan Magdalenan tekstiin tullutta ensimmäistä kommenttia nimimerkiltä Jarkko. "Yritin kai sanoa, että kaivatte itseänne kuoppaan nostamalla esille näitä naisasioita. Eristätte meidät miehet maailmastanne. Luotte meistä vihollisia. Saatte meidät karsastamaan blogeissanne tai kirjoissanne vierailemista. Samalla lailla kun sovinistiset mieskirjailijat ajavat naiset kirjojensa parista. Rivien väliin, sanoiksi pukematon, viesti on 'tämä on miehille, naiset pysykööt kaukana', tai vice versa."

En sinänsä ota kantaa siihen, onko eristämisen tunne todellinen. Se on yhden henkilön omakohtainen mielipide, ja sellaisena oikeutettu. Aivan samalla tavalla, kuin nainen voi tuntea itsensä joukosta eristetyksi, kun Parnassossa miehet puhuvat miesten kirjoittamista kirjoista. Joka tapauksessa, nostetaan naaraskissa pöydälle tai ei, miehet lukevat etenkin miesten kirjoittamaa kirjallisuutta. Tätä väitetään tilastolliseksi faktaksi. Vaikken mielelläni kerrokaan totena asioita, joiden todenperäisyydestä minulla ei ole esittää nyt heti tutkimuslähdettä, niin tästä tuntuvat fiksummat olevan jokseenkin yhtä mieltä.

Mutta mikä niissä naisten kirjoittamissa kirjoissa on niin pelottavaa? Mahdollinen romantiikka? Eikö miehen mieleen sovi viettää tovia silkassa haavemaailmassa? Vai onko ongelmana ehkä se, että naisten kirjoittamissa kirjoissa saattaa päähenkilöinä ja toimijoina olla... naisia? Koetaanko päähenkilöön samastuminen vaikeammaksi, kun hän on toista sukupuolta? Miksi naisen kirjoittama romaani ei kelpaa, vaikka ei olisikaan romanttinen saati naispäähenkilöllä? Suurin osa naisten kirjoittamista kirjoista on kuitenkin kirjoitettu ilman sen kummempaa feminististä agendaa. Tai vaikka se siellä olisikin, niin mitä pahaa on kolmiulotteisissa naispäähenkilöissä?

Yksi keino eristäytymisen rikkomiseen on mennä mukaan. Tämä toimii muissakin kuin naiseuteen liittyvissä asioissa. On sanottu, että suomalaiset fandom-piirit ovat eristäytyneitä ja sisäänpäinlämpiäviä. Jaa. Minä kun en moisesta tiennyt, niin menin ja tungin nenäni mukaan. Kuulin asiasta vasta jälkeenpäin.

Yksi keino tuntea itsensä osaksi tätä eristäytynyttä naiskirjallisuuspiiriä on mennä mukaan. Lukea naisten kirjoittamia kirjoja. Puhua naisten kanssa kirjallisuudesta. Ja sen jälkeen vaikka miesten kanssa. Sitten voi puhua kirjallisuudesta, jossa seikkaillaan kummallisilla planeetoilla ja henkilötkin saattavat vaihtaa sukupuolta kesken kaiken.

Minä suosittelen myös miehille vaaleanpunaisiin kansiin nidottua viihteellistä ja romanttista fantasiaromaania. Siinä ovat kaikki pelottavan naiskirjallisuuden merkit kasassa. Mutta minä voin kertoa teille, että omien sormieni jälkeen suurimpana vaikuttajana tarinan syntymiseen on ollut miesihminen. Kiitokset hänelle.

Niin. Ota riski. Rakastu naiseen.

 • Maija Haavisto
  Kommentti Lähettäjä: Maija Haavisto
  13/10/2014 @ 16:58

  Minulla ainakin on paljon miespuolisiakin lukijoita, vaikka useimmissa kirjoissani on naispäähenkilö ja feminististä agendaakin riittää. Kaveripiirissäni kirjani tuntuvat kiinnostaneen miehiä melkein enemmän kuin naisia.

  Seuraava romaanini on siinä mielessä vähän samanlainen kuin Tulen tyttäriä, että se on henkilökaartiltaan hyvin naisvoittoinen. Päähenkilö on lesbo ja hän työskentelee naistenlehdessä, siitä tulee jo melkoinen naisylivoima, vaikka toki kirjassa joitain mieshenkilöitäkin on. Saa nähdä, mitä miehet tykkäävät.

  Oma mieheni ei oikein tykkää ihmissuhteita käsittelevistä romaaneista. Enkä nyt puhu mistään romantiikasta, vaan esim. scifiromaanissa ei saisi olla ihmissuhteita, vaan pelkkää avaruuslentelyä ja sellaista. Kirjoittajan sukupuolella ei ole väliä, mutta käytännössä esim. avaruuslentelykirjoista aika suuri osa on miesten kirjoittamia.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  13/10/2014 @ 19:22

  Ehkä se ihmissuhteiden vatvominen on yleisesti sellainen "miehiä pelottava asia". Raaka yleistys, mutta näistä asioista on vaikea puhua mitään ilman yleistyksiä. Eiväthän naisetkaan toki kaikki syty vatvomiselle.

  Olisi oikeastaan jännä ihan oikeasti tietää, missä määrin "naisellinen maku" (tai "miehellinen", sen puoleen) on kulttuurin tuotos ja missä määrin sisäsyntyistä. Sitä kun on aivan mahdoton todentaa täysin tutkimuksissa, kukaan kun ei elä pullossa.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!