Sähkökirja on kustantajalle kalliimpi?

Suomen Kustannusyhdistystä voi pitää kohtuullisen vakavasti otettavana lähteenä monien asioiden osalta, mutta yhdistyksen Medialle-sivuilla on sähköisestä kirjasta väitteitä, jotka saivat minut kummastelemaan. Olisi kiva tietää, mihin tutkimuksiin nuo kaikki perustuvat:


Sähkökirja on kustantajalle paperista kalliimpi

Sähkökirjojen kustannusrakenne on hyvin samankaltainen kuin painettujen kirjojen. Merkittävin ero on sähkökirjojen korkeampi arvonlisävero, joka on 24%. Painetuista kirjoista valtio verottaa 10 %.

Koska sähkökirjan kustannuksista jää pois painamisen, varastoinnin ja fyysisen jakelun kustannukset, jotka ovat noin kolmannes kirjan kokonaiskustannuksista, syntyy helposti mielikuva, että sähkökirjan tuottaminen olisi kustantajille halvempaan. Näin ei kuitenkaan käytännössä koskaan ole, koska:

- Sähkökirjan arvonlisäprosentti on korkeampi, joten valtio vie selkeästi suuremman siivun siitä kuin paperikirjasta
- Koska kirjasta kuitenkin tehdään myös melkein aina paperinen versio, jäävät nämäkin kustannukset edelleen kustantajan kannettaviksi
- Sähkökirjan tekemiseen tulee uusina kustannuksina teoksen muuntaminen eri lukulaitteisiin sopivaksi
- Julkaisu-, markkinointi- ja maksujärjestelmien ylläpito vaatii uusia henkilöresursseja ja investointeja tietotekniikkaan
- Tekijänoikeuksien valvonta ja suojeleminen on sähkökirjoihin liittyvä uusi menoerä
- Sähkökirja tuo mukanaan uusia markkinointikuluja

Kirjailijan tekijänpalkkio, kustannustoimittajan, taiton, kuvituksen, kääntämisen kustannukset koskevat samalla tavoin sähköistä kuin paperistakin kirjaa. Eri asia on, jos sähkökirjaan tehdään ns. rikastettua sisältöä kuten kuvaa tai ääntä. Tällöin tuotantokustannukset nousevat moninkertaisiksi.

Mietitäänpäs. Jätän tarkistelematta tuota alv-kohtaa, koska se on ihan totta, mutta entäs nuo muut? (Paitsi että toisaalla huomautettiin, että ALV:han ei ole kirjan tuotantoon liittyvä kustannus, vaan kuluttajan maksama...)

Koska kirjasta kuitenkin tehdään myös melkein aina paperinen versio, jäävät nämäkin kustannukset edelleen kustantajan kannettaviksi

Tietenkin jäävät. Mutta kuten tekstissä myöhemmin sanotaan, kustannustoimitus ja esim. kansikuva ovat samat molemmilla. Sähkökirjaan tulee toki erikseen sen kääntäminen, mutta sitten taas ei tule niitä painokuluja. Miten tämä tekisi sähkökirjasta kalliimman tuottaa kuin painettu?

Sähkökirjan tekemiseen tulee uusina kustannuksina teoksen muuntaminen eri lukulaitteisiin sopivaksi

Viittaan suoraan edelliseen kohtaan. Tietenkin, jos haluaa kirjan muihinkin kuin vain ePub-muotoon, niin jonkin verran niiden kanssa pitää säätää, mutta ei sitä ihan nollasta lähdetä tekemään. Jos painetusta kirjasta tekee pokkaripainoksen, niin pitää sekin uusiksi taittaa. Ja se on lisäkulu.

Julkaisu-, markkinointi- ja maksujärjestelmien ylläpito vaatii uusia henkilöresursseja ja investointeja tietotekniikkaan

Öh? Tämä on saman lajin väite kuin jos sanoisi, että: "Kustantajan pitää perustaa kirjakauppa jos haluaa myydä painettuja kirjoja." Kerron teille salaisuuden: useimmat kustantajat eivät itse jakele e-kirjojaan. Niiden jakelun hoitavat e-kirjakaupat, joiden kanssa tehdään sopimuksia siinä, missä kivijalkakauppojenkin kanssa. E-kirjakauppa myy ja tilittää kustantajalle rahat sopimuksen mukaan. En siis näe, mitä investointeja tietotekniikkaan tai henkilöresursseja tässä tarvittaisiin.

Tekijänoikeuksien valvonta ja suojeleminen on sähkökirjoihin liittyvä uusi menoerä

Mutsiis ku Adoben DRM on niiiin passé, niin 2012. Suurin osa nykyään jakelussa olevasta suomen- ja ruotsinkielisestä e-kirjallisuudesta on vesileimattua tai kokonaan ilman suojauksia. Vesileimaus ei ole "uusi menoerä". En tiedä mitä esim. Elisa Kirja veloittaa vesileimauksesta, vai veloittaako mitään, mutta sitä ei tarvinne kuluiksi suorastaan laskea.

Sähkökirja tuo mukanaan uusia markkinointikuluja

Tästä haluaisin saada ihan konkreettisen esimerkin. Jos kirjaa joka tapauksessa markkinoidaan, niin mitä ovat ne "uudet markkinointikulut", joita nimenomaan sähkökirja tuo mukanaan? En väitä, etteikö tällaisia voisi olla, mutta äkkiseltään ei tule mieleen.

Niin. Palataanpas takaisin lainaukseen: Koska sähkökirjan kustannuksista jää pois painamisen, varastoinnin ja fyysisen jakelun kustannukset, jotka ovat noin kolmannes kirjan kokonaiskustannuksista.

Noin kolmannes kirjan kokonaiskustannuksista. Väitattekö te ihan kirkkain silmin, että sähkökirjan tuottaminen on niin paljon kalliimpaa, että sillä saadaan kiinni tuo kolmannes kustannuksista ja mennään vielä ylitsekin? Jotain rajaa nyt... Eikä kannata sanoa, että "kun ne joissa on rikastettua sisältöä, ääntä ja animaatiota". Totta kai ne ovat kalliimpia tuottaa. Mutta ne eivät ole enää sisällöltään sama tuote kuin painettu kirja, johon tässä sähkökirjaa verrataan. Vaikka voihan tietysti olla, että esim. oppikirjapuolella, jota tunnen yhtä hyvin kuin afrikkalaisia tappajamatoja, on täysin erilainen kustannusrakenne joka tekee sähköisestä kirjasta hirvittävän kalliin. Mutta siinä tapauksessakaan ei parane yleistää kaikkia (kaunokirjallisuuden) kustantajia koskevaksi.

- - -

Lisäys: Tietysti, riippuu vähän laskentatavasta. Jos ajatellaan sen ensimmäisen e-kirjan tuotantoa, niin se saattaa tosiaan olla kalliimpi kuin yksittäinen painettu kirja. Pääasiallisena kuluna on palkka/palkkio, joka maksetaan kirjan kääntäjälle (taittajalle). Tosin tässäkin pitäisi tietää, paljonko hommasta maksetaan...Tämä ajattelutapa toimii kuitenkin vain silloin, jos kuvitellaan, että sähkökirjaa myydään ainoastaan yksi kappale. Helposti kuitenkin kuvittelisi, että kustantajien tavoitteena on myydä enemmän kuin yksi. Jos kirjoja myydään kymmenen, taittajaan kohdistuneet kulut voi jakaa kymmenellä. Ja niin edespäin. E-kirjaan ei myöskään kohdistu varasto- ja logistiikkakustannuksia, jotka tulevat painettuun vielä varsinaisten tuotantokustannuksien päälle. E-kirjan painosten jämiä ei tarvitse makuloida.

Siksipä yksittäisen e-kirjan tuotantoa pitäisi katsoa vähän samalla tapaa kuin painetuissa koko painosta. On jokseenkin älyllistä epärehellisyyttä verrata asioita, jotka eivät ole suoraan verrattavissa. Painetun kirjan yksikkökulut kustantajalle ovat painoksen jokaisella kirjalla samat sillä hetkellä, kun kirja tulee painosta. Sitten kirjoista pitäisi päästä eroon. Mitä pidempään ne lojuvat kustantajan nurkissa, sitä korkeammaksi kohoavat kustannukset per kirja. Sitä varastointia ja logistiikkaa, hävikistä puhumattakaan.

Sähkökirjan tilanne taas on aivan päinvastainen. Lähtökustannus sillä yhdellä tehdyllä kappaleella voi olla korkea. Mutta sen jälkeen muita kuluja ei sitten juuri olekaan. Eli jokainen myyty kappale laskee kappalekohtaisia kustannuksia, eikä nurkissa olevista tarvitse huolehtia. Mutta koska näiden lähtökustannusten takia e-kirjojen hinnat pidetään korkeina, niitä myydään vähän. Ensimmäisiä kappaleita siis on käytännössä pakko myydä tappiolla.

E-kirjan ja painetun kirjan kustannuksia kustantajalle pitäisi tarkastella pitkällä aikavälillä. Kumpi onkaan käytännössä tullut halvemmaksi siinä vaiheessa, kun jäljelle jäänyt painos lähtee makuloitavaksi puolentoista vuoden jälkeen? Entäs kolmen vuoden jälkeen, kun painettua löytyy enää kirjastoista?

 • Minn Vuo-Cho
  Kommentti Lähettäjä: Minn Vuo-Cho
  21/08/2014 @ 14:31

  NIIN totta nuo kommenttisi - minä ihmettelin tuota samaa tekstiä tänään. Erityisesti tuo kohta, että painettujen kirjojen kustannukset laskettaisiin e-kirjojen kustannukseksi pisti silmään… samalla logiikalla pitäisi painettujen kirjojen kustannuksiin laskea mukaan ekirjojen kustannukset ja sittenhän nuo erät ovat molemmilla ihan samat eikä hintaeroa ole.

  Käärme syö häntäänsä ja niin edelleen…

  Samoin nuo markkinointikustannukset ovat mielenkiintoinen juttu. Minäkin kuulisin mielelläni esimerkkejä sähköisen kirjan lisäkustannuksista markkinoinnissa. Mistä ne oikein koostuvat ? Päinvastoin sanoisin - erityisesti siitä näkökulmasta, että digikanavissa voidaan asiakas ohjata sitten helposti suoraan ostamaan/lataamaan e-kirja omakseen eli ostoprosessi on helppoakin helpompi ja markkinointi tehokkaampaa. Markkinoinnille kun pitäisi laskea tulokset suhteessa panokseen (ROI) eikä tuijottaa vain absoluuttista investointisummaa. Digipuolella se on helppoa verrattuna perinteisiin kanaviin. Toki sama pätee painetun kirjan e-kauppaan että siinäkin suhteessa aika samalla viivalla menevät.

 • Elegia
  Kommentti Lähettäjä: Elegia
  21/08/2014 @ 15:22

  Mielenkiintoinen kirjoitus ja ihmettelen aivan samoja asioita! Jossain kohdin on nyt jotain mätäpaisetta. Jään seurailemaan, josko joku viisas tulisi hieman avaamaan tätä järkyttävän kallista sähkökirjakirjamaailmaa hieman enemmän.

 • Virpi Kotro
  Kommentti Lähettäjä: Virpi Kotro
  21/08/2014 @ 16:07

  Niinpä! Pelkästään paperikirjan vuosittaisilla logistiikka- ja varastokuluilla tuottaisi monta e-kirjaa ;-)

 • Maija Haavisto
  Kommentti Lähettäjä: Maija Haavisto
  22/08/2014 @ 16:19

  Voi ajatella, että pienelle kustantajalle sähkökirjasta tulee tällä hetkellä ylimääräisiä kustannuksia, työtunteina laskettuna jopa tappiota. Jos kustantaja ei ole suurehko ja/tai kirja on pienelle kohderyhmälle tarkoitettu, niin myynti voi jäädä muutamaan kappaleeseen. Vaikkei sähkökirjan tekemisessä iso työ olekaan, niin ei siitä välttämättä jää tuolloin edes voitolle.

  Isompien kustantajien kohdalla toki aivan bullshittiä, samoin kuin suurin osa perusteluista.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  22/08/2014 @ 17:52

  Toisaalta, työtunneissa laskettuna pieni kustantaja jää tappiolle kaikesta…
  Ihan rahallisesti suurin menoerä on painaminen. Loppu tehdään enemmän tai vähemmän vapaaehtoistyönä. Joten siinä mielessä e-kirjaan sijoitetut summat ovat ei-mistään vähäiseen. Ja jokainen myyty plussaa.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!