Vuosi

Tehdään nyt se retrokatsaus kuitenkin. Koska oma napa on kiva napa. Mitä siis tapahtui kirjallisella saralla vuonna 2013?

Varsin niukalti uuden kirjoittamista. Pääsyyllinen keskittymiskyvyttömyyteen ja väsymykseen sätkii nytkin tuossa vieressä. Että ei se nyt ihan kauheasti harmita. Lähinnä olen puuhannut kaikenlaista ulkokirjallista ja kierrättänyt vanhoja tekstejä ja ideoita.

Osuuskummassa on riittänyt hommaa ilman kirjoittamistakin. Olen taittanut kaksi kirjaa, oikolukenut yhtä, toimittanut ja taittanut kaksi Ursulaa. Viime kesänä päädyin Tampereelle lukemaan ääneen Osuuskumman ja Tukkateatterin yhteistyössä järjestämässä tilaisuudessa. En tosin lukenut omaa tekstiäni, vaan Siria Kohosen Patakuningatar-novellin Kumman rakas -antologiasta. Vaihtelua oli se.

Vanhemmista teksteistä raavin julkaisukelpoiseksi Tuuli kantaa tuutulaulua -novellin ihan hiljan ilmestyneeseen Kultakuoriainen #7 -lehteen. Taskusta kädestä löytyi myös uusiokäytetty novelli-idea, joka sai lopulta nimekseen Ruusunnuppuni, kaikkeni ja ilmestyy Ruumiittomat-antologiassa tässä tammikuun aikana. Ruumiittomat (mainio nimi muuten, en ota siitä kunniaa) on kokoelma suomalaisia aavetarinoita. Siinä on kyllä työllä ja vaivalla kasattu novelli. Elokuun lopulla eräänä perjantaina ajattelin, että "ihan kohta on kalmanlinja, tänä viikonloppuna pitää kirjoittaa se novelli valmiiksi". Noh, lauantaiaamuna kävi yllättävä syntymä, ja viikonlopun suunnitelmat pikkuisen muuttuivat.

Ainiin, ja Kummalinnun munia -raapalepalvelussakin taitaa olla pari raapaletta ulkosavolaiselta.

Lokakuun alussa vietin kaksi päivää Brysselin suomalaisella merimieskirkolla luovasti kirjoittamassa. Joskus on kivaa, että kohtuullisen läheltä löytyy niin suuri suomalaisyhteisö, että viitsivät järjestää luovan kirjoittamisen kursseja. Hauskaa oli se. Ja motivoivaa. Sain ihan oikean vinkinkin Vaaleanpunaisen työstämiseen. Että kiitokset vain Ranya Paasoselle, joka oli kurssia vetämässä ja tekstejä kommentoimassa.

Hän käyttää hyväkseen keskittymiskyvyttömyyden aiheuttajaa ja lavastaa blogikuvitusta.

Vaaleanpunainen jää kuitenkin nyt toistaiseksi tummemman punaisen jalkoihin. Kesällä nimittäin sain sähköpostia, jonka sisältö oli osapuilleen Osuuskumman toimitusneuvosto on päättänyt julkaista... Hyvä sähköposti oli se. Tulenpunainen muuttuu siis kässäristä ihan kirjaksi. Julkaisuajankohta on joulun 2014 alla. Että tiedättepähän, mitä voitte pyytää joululahjaksi. Nyt se on vielä iso kasa tekstitiedostoja, joissa on paljon virtuaalista punakynää. Toimittaja on motivoitunut, onneksi. Nimestäkään ei ole varmuutta. Kansi on luonnosasteella. Mutta voitte olla ihan varmoja, että höpötän asiasta enemmälti heti, kun jotain höpötettävää on. Kyllästymiseen saakka.

Vaan kun tässä blogissa on puhuttu luetuistakin, niin todettakoon, että Goodreadsin mukaan olen lukenut tänä vuonna 35 kirjaa. Minulle se on ihan hyvä määrä. Suurimmasta osasta olen blogannutkin, lyhyesti tai pidemmälti. Pari postausta on vielä odottamassa. Jos pitäisi listata vuoden kolme suosikkia, niin ne olisivat varmaankin Pasi Ilmari Jääskeläisen Lumikko ja yhdeksän muuta, Helena Wariksen Pohjankontu-trilogia ja Miina Supisen Apatosauruksen maa. Toivoa sopii, että tänä vuonna lukisin vähintäänkin yhtä paljon.

Mutta, toivotaan toivotaan myös kaikkea muuta. Energiaa ja onnistumisia. Ja toivotan niitä myös kaikille uskollisille ja uskottomille lukijoilleni.

 • Päivi
  Kommentti Lähettäjä: Päivi
  02/01/2014 @ 18:09

  Oi, tosi hieno juttu, että saat Tulenpunaisen julkaistua. :) Onnittelut!

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  04/01/2014 @ 13:53

  Olipa kaunis tarina. Samassa julkaisussa ollut Vihreä keiju riemastutti.

  (Ursula oli tällä kertaa vähän pettymys. Ei aina voi osua.)

  Kaunista ja kirjallista tätä(kin) vuotta!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  06/01/2014 @ 00:33

  Jep, joskus on osuttava vähän sivuun.

  Mukava(mpa)a vuotta teille molemmille!

 • vaarna
  Kommentti Lähettäjä: vaarna
  21/01/2014 @ 12:56

  Ah, olen unohtanut käydä blogissasi pälyilemässä, se kun ei näy Bloggerin lukuikkunassa.

  Isot onnittelut Punaiselle! Vuosi 2014 sujuu varmasti mieluisissa merkeissä ;D

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!