Maailman ääneen lukemisen päivän kunniaksi katkelma aavenovellista

Tänään 4. maaliskuuta on Maailman ääneen lukemisen päivä. Se voi toimia itse kullekin hyvänä muistutuksena siitä, että lapsille pitää lukea. Paljon. Mutta kannattaa sen lisäksi lukea myös muille läheisille, jotka eivät syystä tai toisesta voi tai halua kirjaan tarttua. Lukeminen lähentää.

Minä nappasin virtuaalisesta kirjahyllystäni Ruumiittomat-antologiamme, josta luen ihan silkkaa omaa tekstiäni. Kyseessä on Ruusunnuppuni, kaikkeni -novellin alku. Uskalsin äänittämisen jälkeen kuunnella tuosta ehkä kolmanneksen ja totesin, että ei kyllä ole minusta puhetyöläiseksi. Kirjailija pysyköön lestissään. Mutta ehkä joku muu uskaltaa kuunnella. Tässä alkupätkässä on vasta yksi lihakirves.

Ja koska on näköjään linkityspäivä, niin laitanpa saman tien linkin Vaarnan arvioon Tulen tyttäristä. Tuo suuresti ilahdutti minua. Miksei ilahduttaisi, kun kerran verrataan Jane Austeniin (vaikken moista vertausta taidakaan ihan ansaita).

Kirjassa on jotain samanlaista kuin Jane Austenin tuotannossa. Sankarittaret etsivät rakkautta, mutta arjen käytännöllisyys on ajattelussa vahvasti mukana. Vaihtoehtoja mietitään ilman hermoja raastavaa angstia, eli aiheeseen on astetta kypsempi ote. Romanttisissa kirjoissa tuppaa olemaan paljon ärsyttäviä piirteitä, mutta tässä kirjassa en joko huomannut niitä, tai ne eivät vain haitanneet lukemista.

Pidin erityisesti siitä, miten homopareihin suhtauduttiin fantasiamaailmassa tismalleen samoin kuin heteroihinkin. Tuntuu että keksityissä fantasiamaailmoissakin nojataan aika usein oman maailmamme ennakkoluuloihin, vaikka olisi mahdollista aloittaa puhtaalta pöydältä. Naarnin ja Emman vastoinkäymiset johtuvat ihan muista asioista ja hyvä niin.

 • Joku
  Kommentti Lähettäjä: Joku
  06/03/2015 @ 09:27

  Kuuntelin. Mukavahan tuo oli. :-)

  Tuo kuuunnelma vain ei tainnut olla sitä Austenia. ;-)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  06/03/2015 @ 12:20

  joo noh ei ihan päästy Austenin jalanjäljille siinä :D

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!