Audilla Ryysyrantaan...

Valinta-ahdistuksesta kukkaruukkuun

Eilen ahdistuin valinnanvaikeudesta, joten olkoon tänään sitten aiheena se toisiksi suurin tabu heti homoseksin jälkeen: Raha.

Päädyin jonkin mutkan kautta tähän Taloussanomien artikkeliin, ja etenkin sen jälkeiseen keskusteluun siitä, onko 3750 euroa kuussa tienaava rikas. Rikas tai ei, ohessa muutamia lemppareitani keskustelusta

"Omat tulot bonukset mukaanlukien vajaat 6000 euroa per kk. En tunne olevani suurituloinen. Perhe ei voi olla "suurituloinen" maassa, jossa eläminen on kallista. Kaksi lasta on koulussa, vaimo on erikoissairaanhoitaja. Koko perheen tulot kohtuulliset. Mutta ei ole varaa juhlia. Vanhanen on todellinen tuuliviiri. Pääkaupunkiseudulla on duunia, mutta hitto kaikki maksaa maltaita.
Velkaa reilut 200.000 euroa ja asunnon arvo karkeasti 450.000 euroa. Duunia olen painanut 15 vuotta suoraan paperit saatuani. Toimin ostojohtajana. Tuntipalkka ei ole muuten kummoinen."

"Mutta moni kyllä maksaa itsensä kipeäksi jo 4000e tuloilla. Käteen jää noin 2700e, ja tuosta summasta pitää sitten maksaa asuntolainat, yhtiövastikkeet, auto (vanha ritsa vuodelta 2002, niin rikas olen) ja lasten päiväkotimaksut (korkeimman maksuluokan mukaisesti, jälleen). Syödäkin pitäisi."

"2 x palttiarallaa tuon verran tienaavaa taloudessa. Ei lapsia, vuokra-asunto. Säästöön jää totaalitasolla noin 0 € kuukaudessa. Matin ehdotuksen lyödessä läpi pääsemme siis jo nettoamaan todellista rikkautta, kun saldoa lyödään tasaisen varmasti miinukselle kuukausittain. Mutta kyllähän ministeri paremmin tietää."

Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot

Hmm. Etenkin tuo viimeisenä lainattu on kiva. Tämähän tietysti on vain kateellisen köyhälistön puhetta, mutta kyllä on ihmisten kulutustottumuksissa jotain totaalisesti pielessä, jos ei pariskunnan seitsemän tonnin kuukausituloista, ilman lapsia ja asuntolainaa jää mitään säästöön.

Muutenkin, kolmesta ja puolesta tonnista jää jopa Suomessa käteen, öö, 2500 euroa? Jos jätetään yksinhuoltajat ja muut "huono-onnisemmat" sivuun, niin kyllähän tuolla kuvittelisi pärjäävän. Kukaan ei kuitenkaan pakota haulikon kanssa ottamaan suurta asuntolainaa tai ajamaan kallilla autolla. Jopa lasten hankkiminen on nykypäivänä melkoisen vapaaehtoista, ja olen aina kuvitellut, että ihmiset tietävät lapsista koituvan kuluja.

Ei voi kuin pyöritellä päätään ja ihmetellä kuinka minä olen tähän asti selvinnyt, tai kuinka selviävät ne kaikki kiljoonat siivoojat ja lähihoitajat.

Elämää bambimaassa

Etenkin, jo pitkään minua on ihmetyttänyt se, kuinka jotkut tulotason ja elintason noustessa unohtavat täysin sen todellisuuden, jossa iso osa immeisistä elää. Paras esimerkki aiheesta lieni kun taannoin etsin asuntoa. Yhdessä katsastuksessa keskustelin asunnon omistajan kanssa arvioiden (vielä hypoteettisia) kuukausitulojani. Omistajaihminen päätyi jotenkin siihen tulokseen, että meille jäisi vuokran jälkeen käteen noin 550 euroa kuussa: "Mutta ettehän te voi millään elää 550:llä eurolla kuussa!"

Se oli niitä hetkiä, joina toivoisi olevansa vähän nenäkkäämpi ja vähän sanavalmiimpi. Ihmeesti sitä vain jossain vaiheessa hengissä pysyi, ja välillä juhlikin, vaikka tili ei edes ennen vuokraa tuon kummempia näyttänyt.

Valikoiva muisti jopa Siperian kautta kiertäneillä...

Mutta joo, noille alussa siteeratuille raukoille suosittelisin vasikanleikkeen tilalle vaikka kasvispihvejä. Siinä säästyy jo kuukaudessa parin viinipullon hinta, ja kyllä parilla viinipullolla juhlat saa aikaan!

 • Maria M.
  Kommentti Lähettäjä: Maria M.
  02/12/2009 @ 04:14

  Joo kyl se näin on. Vaikka tienas miljoonan kuussa niin varmaan senkin keksisi jollain tavalla aina johonkin hassata ja sitten valittaa et ei riitä rahat… :F No, toki jossain sitten kulkee se minimitulon raja millon alkaa jo ihan oikeesti oleen todella vaikeeta pärjätä, mut missä se raja on, sitä mä en tiedä.

 • Stello
  Kommentti Lähettäjä: Stello
  02/12/2009 @ 04:26

  Mulla on n. €50-€500 vuositulot, eli yleensa lompakossa on vain ruusukko ja pankkitililla pyrin pitamaan €5, niin pysyy edes aktiivisena.

 • Ava
  Kommentti Lähettäjä: Ava
  02/12/2009 @ 04:56

  Ihan oikeassa olet! Niin ne miljoonatuloisetkin inisee, kun ei rahat riita… Taalla kehitys(kehittyva.. miten luokitellaankaan) asuessa huomaa, etta todella vahalla sita ihminen tulee toimeen ihan onnellisena. Veikkaisin etta onnellisempanakin kuin kulutushysteerikot lansimaalaiset.

 • Kommentti Lähettäjä:
  02/12/2009 @ 06:27

  En taida edes uskaltaa mennä lukemaan tuota sivua sekä kommentteja, alkaa varmaan niin tykyttää otsassa sen jälkeen..
  Mitenköhän ihmeessä opiskelijatkaan pysyvät hengissä? No totta että siinä vaiheessa ei esimerkiksi lainoja pahemmin ole, mutta en edes itse tiedä miten saisin kulumaan tuon 3000 euroa kuussa! Vaikka lainaa olisikin..

  Mutta niinhän se on, meni miten päin tahansa, niin aina löytyy valittajia.

 • Krii
  Kommentti Lähettäjä: Krii
  02/12/2009 @ 12:05

  Näköjään sitä ei nähdä rikkaudeksi, että on rahaa kiinni asunnossa jopa 200 000e edestä. Jos maksaa asuntolainaa, niin silloinhan sitä vaan “siirtää rahaa omalta tililtä toiselle omalle tilille” (ja pankille). Ja sitäkään ei näköjään katsota rikkaudeksi, jos tuhlaa useita tuhansia kuussa (kuten viimeisessä esimerkissä). Sitten vasta on rikas, jos jotain jää säästöön?

 • Pupuce
  Kommentti Lähettäjä: Pupuce
  02/12/2009 @ 13:53

  Hehe, joku Suomessa asuva kaverini oli kritisoinut tuota samaista Vanhasen kommenttia omassa FB statuspäivityksessään. Ekana teki mieli kommentoida, mut jätinpä väliin…Kaikki no suhteellista. :) Ja nuo Suomen palkat alkaa miusta tuntua niin utopistisilta samoin monien suomalaisten elämäntapa.

 • Päivänsäde
  Kommentti Lähettäjä: Päivänsäde
  02/12/2009 @ 14:56

  Todellakin sen on ne pienet menot eikä suuret tulot. Itse kuulun pienituloisiin ja onnistun kyllä säästöönkin rahaa haalimaan silloin tällöin. Nyt tosin hieman tiukkaa kun eteen napsahti isompia yllärimenoja, mutta onneks sellassii ettei niillä oo hätä.

  Hassua kun kerran kaveri joka tienaa tuplasti enemmän valitteli kun on aina tili nollilla…osaan siis kituuttaa! :)

  Juhliminenkin onnistuu halvalla viinillä ja valitsemalla baariksi sen jonne ei maksa sisään narikkaa enempää, ja jossa on mahdollisesti halvat juomatkin. Kyllä sitä niissä alepubiloissakin viihtyy.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  02/12/2009 @ 16:53

  Tosiaan, ei 3500 euroa bruttotuloja kuussa vielä tee Suomen verotuksen kanssa ihmisestä rikasta, mutta moneen verrattuna hyvätuloisen. Voikin kysyä, kuka pakottaa ottamaan esim. asuntolainan, joka on omiin tuloihin nähden liian suuri (Tai asuntolainaa ylipäätään). Tietysti ongelmia voi syntyä, jos esim. jää yksinhuoltajaksi, mutta on suorastaan huvittavaa, kun “normaalitilanteinen” ihminen ei saa mitään säästöön tai “ei kykene juhlimaan".

  “No, toki jossain sitten kulkee se minimitulon raja millon alkaa jo ihan oikeesti oleen todella vaikeeta pärjätä, mut missä se raja on, sitä mä en tiedä.”

  Tää on tosiaan hirveän riippuvaista elämäntilanteesta, mutta täällä patonkimaassa ollaan virallisesti sitä mieltä, että asumiskulut eivät saisi ylittää kolmasosaa nettotuloista. Käytännössä monet kuitenkin elävät selkeästi alle tuon, ja vielä selviävät hengissä.

 • Katja Laa
  Kommentti Lähettäjä: Katja Laa
  03/12/2009 @ 10:44

  Pikkusiskoni totes tuossa joku aika sitten, että minusta tulis hyvä rikas (eli suurituloinen), koska en pihtailis rahojani, mutten myöskään tuhlailis ihan mihin sattuu ja muistasin aina tasaisin väliajoin käyttää niitä rahojani myös ystävien ja miksei muidenkin hyvinvointiin :D

  Oon sitä mieltä, että ihminen sopeutuu kovin nopeesti kalliimpaan elämäntyyliin, mutta jos tulot vaikka äkkiseltään pienenee, on hankalampi yks kaks palata pienempiin menoihin ja karsia niistä jo saavutetuista yleellisyyksistä. Että tottumiskysymys. Vähälläkin tulee hyvin toimeen, jos ei niin sanotusti tiedä paremmasta/pahemmasta.

  Omalla kohdallani tulot ovat hyvin vaihtelevat (melkoisen pienet sellaiset) ja sen koen ongelmaksi, koska olisi huomattavasti helpompi säännöstellä eläminen tulojen mukaan, jos tietäisi saavansa säännöllisesti tietyn summan, oli se sitten pienempi tai suurempi.

 • Maalaismummu
  Kommentti Lähettäjä: Maalaismummu
  03/12/2009 @ 17:45

  Jos tulot on hyvin pienet, ikävintä on se, että joutuu ajattelemaan rahaa koko ajan, riittääkö, voinko ostaa. Sitten on hyvä, kun raha riittää asumiseen ja leipään ilman miettimistä ja joskus voi ostaa jonkun vaatteen tai kirjan - tai sen viinipullon. Jos onnea etsii kuluttamisesta, ei mitkään rahat riitä.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/12/2009 @ 21:35

  Katja,

  Pikkusisko on viisas nainen :) Mutta kyllähän sen itsekin huomaa, että mitä enemmän rahaa on, sitä enemmän sitä käyttää.

  Maalaismummu,
  Raha on tavallaan välttämätön paha.

 • Polle Koninkaulus
  Kommentti Lähettäjä: Polle Koninkaulus
  09/12/2009 @ 12:28

  Tuo kadesta suuhun -mentaliteetti tuntuu olevan aika in Pohjoismaissa. Aivan valmistuttuani nuo ensimmaiset palkat (n. 2x tuo Vanhasen limitti) toki itsellakin meni jos jonkinlaiseen hummaamiseen. Nykyisin kieltaydyn turhanpaivaisesta kuluttamisesta, ja koen sen aika vapauttavaksi - en suinkaan “kituuttamiseksi". Saastavaisyys on in !

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  09/12/2009 @ 14:31

  Kyllähän rahaa saa kulumaan kun kulutaa, vaikka miljoonia. Ja omakin kulutus lisääntyy kun on enemmän tuloja, kyllä sen huomaa. Mutta silti, ihan maapallonkin kannalta, pidän hyveenä tiettyä “nuukuutta".

 • KL
  Kommentti Lähettäjä: KL
  10/12/2009 @ 11:36

  Meillä on juurikin taloudessa noin 7k-8k kuussa tulot. Toki meilläkin kaikki menee mitä tulee (tosin siitä jää säästöön ja lyhenee lainakin), mutta osoittaa todellista tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä, jos ei näillä tuloilla saa rahojaan riittämään. Vielä idioottimaisempaa jos ei säästöön liikene. Meilläkin on pieni lapsi eli tämä vuosi on ollut tavallista pienemmät tulot ja enemmän menoja. Mies valittaa että tuntuu ettei ole rahaa (mikä ei ole totta, kolme lomareissua tehty tänäkin vuonna) - minä taas olen tyytyväinen ettei tule hassattua turhaan kun vauvan kanssa ei ehdi shoppailla.

  Itse pärjäsin ihan mainiosti aikanaan pelkällä opintotuella. Halpa opiskelija-asunto ja opiskelijamuona yhdistettynä muihin etuuksiin takasivat, että kaikki tarpeellinen löytyi.

  Suosittelisin näille jampoille vaikka balancion.comia. Jos tunnollisesti kirjaisi menonsa ylös, ymmärtäisi ehkä paremmin mihin turhaan rahat menevät.
  Talouden hallinnasta pitäisi puhua enemmän, selvästi palkkaskaalan yläpäässäkin parantamisen varaa.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  10/12/2009 @ 11:54

  Se joskus kuultu ehdotus talouden hallinan kursseista lukiossa ei varmaankaan olisi huono idea. Ja taloudesta muutenkin, tuntuu että jopa sellainen asia kuin “lainan lyhennys” on välillä todella vaikea käsittää. siis että miten se määräytyy, jne.

 • KL
  Kommentti Lähettäjä: KL
  10/12/2009 @ 13:05

  Monia blogeja lukiessa ja ihmisten kanssa jutellessa tulee kyllä olo, että raha heitetään aika surutta kaikkeen mitä ei tarvita. Tyypillien esimerkki on kosmetiikka: epäilen että 80% kaikesta ostetusta kosmetiikasta lentää muutaman vuoden päästä vanhenneena ja liki käyttämättömän roskiin. Silti siihen moni upottaa satoja euroja ellei enemmänkin, tarpeesta riippumatta.

  Tänään lounaalla työkaveri kertoi ostaneensa 6-vuotiaalle viime jouluna lahjaksi sekä sähkökitaran että rumpusetin. Jälkimmäinen vielä pienempää kokoa, että naskali mahtuisi soittamaan (ja minimoitaisiin muiden käyttömahdollisuudet…) Käyttämättä kuulemma olivat jääneet.

  Hyvä että nyt on ollut selvä trendi kuluttamisen pohtimiseen. Kun vain ei jäisi sille pohdinnan asteelle.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!