Viikon bongaukset (ikää ja yksilöllisyyttä)

Koska epämääräisen liman täyttämä pääni on kykenemätön tuottamaan fiksuja ajatuksia, ja vielä siirtämään niitä kirjalliseen muotoon, lainaan hävyttömästi muiden ajatuksia. Kommentoin ehkä jotakin, jos vielä loppuun päästessäni kykenen...

Mutta siis. Vähänkään muotiblogistaniaa seuraavat ovat viime päivinä törmänneet keskusteluun siitä, missä (ikä)vaiheessa ihmisen tulisi rauhoittua, leikata pitkä tukkansa, pukeutua asiallisesti ja lopettaa olemasta provosoiva. Koska mielipiteitä asiaan on tullut monelta taholta, halusin koota linkkilistan, suuntaan ja toiseen.

Kaikki kai alkoi Pupulandian kirjoituksesta Madonnan kansikuvista. Jenni ei ollut ihan sitä mieltä, että moinen keikistely Madonnan tyyliin sopii, ainakaan enää. Nuoruutta tavoitteleva tähti ei olisikaan niin kapinallinen kuin väittää olevansa.

Samana päivänä myös Kissankehdon Midinetti ihmetteli ja ihasteli samoja kuuluisia kuvia, todeten että "Jos tuo on se gauhea totuus photoshopin takaa, niin pliis antakaa mullekin kulaus samaa taikajuomaa."

Oman mielipiteensä asiaan toi pian myös Honey Junkie, joka kysyi, miksi kaikilla on niin kova tarve saada Madonna ruotuun.
Idhren oli samoilla linjoilla ja päivitteli ihmisten tarvetta kahliintua ennakko-odotuksiin.

Myös Suhkur työnsi lusikkansa soppaan ja kirjoitti ajatuksistaan markkinointiluennon innoittamana. Uusskotlantilainen hämmästeli sitä, kuinka vähän yksilöllisyydelle loppujen lopuksi annetaan tilaa yksilöllisyyttä korostavissa yhteiskunnissa.

Outo lintu linnassa -blogissa pähkäiltiin yleisemmin käyttäytymisodotuksia: "Miksi ihmeessä ihmisen, jolla on jo varallisuutta ja mainetta pitäisi edelleen sopeutua siihen, mitä popmaailma sanelee?" Blogissa toivottiin Madonnalta enemmän uuden etsintää ja normien murtamista, "mitä hän ei photoshopatuilla kuvillaan tosiaankaan tee."

Loppuun vielä kuukautta Madonnaa nuoremman kommentti. Kissanpäivissä pohdittiin viisikymppisen seksuaalisuutta. "Madonnasta minulla herää kysymys - huom. kaikki: toistan, alleviivaan ja lihavoin: KYSYMYS, ei vastaus - voisiko hän olla paitsi pitkän linjan artisti, myös pitkän linjan narsisti?" Kirjoituksessa muistutettiin oivasti, että seksuaalisuudella, ja seksikkyydellä on monia muotoja.

...entäs Stazzy sitten? Tuntematon bloggari on sitä mieltä, että Madonna saa aivan rauhassa julkaista itsestään haaroväliä esitteleviä kuvia jos haluaa. Ne eivät vahingoita ketään, niillä ei ole suurta vaikutusta yhteiskuntaan pitkällä aikavälillä. Se ei tietenkään tarkoita, että Madonnan tapa tehdä asioita olisi ainoa oikea. Ei ainoa väärä, muttei myöskään ainoa oikea. Jokainen löytäkööt itsestään sen seksuaalisuuden jonka kussakin iässä haluaa. Jos joku haluaa muistuttaa Madonnaa, niin eipä tuo minulta tai keltään muulta pois ole.

Pitkän linjan demittäjänä olen vuosikausia katsellut keskusteluotsikkoja tyyliin "Tykkääkö pojat enemmän blondeista vai bruneteista?" "Onko isot vai pienet rinnat kivempia?" Nuoruuteen kuuluu tietty mustavalkoisuus ja ehdottomuus, silloin on olemassa vain yksi tapa tehdä asioita.
Mutta on surullista, jos vielä aikuisiässäkään ei ymmärretä, että seksikkyydenkin suhteen makuja on monia. Siinä missä yhdelle se oma vaimo vatsamakkaroineen on suurin jumalatar, toinen näkee märkiä unia Madonnasta. Ja toisin päin: minua henkilökohtaisesti eivät innosta sitten tipan vertaa kuntosalipumpatut ja liian laitetut miehet.

Nih, että mitäs jos annettaisiin Madonnan tehdä juttunsa niinkuin rouva parhaaksi näkee, ja keskityttäisiin ensi viikolla vaikkapa Michelle Obaman mekkojen arvosteluun. Tai johonkin muuhun yhtä tarpeelliseen.

 • Idhren
  Kommentti Lähettäjä: Idhren
  25/01/2009 @ 23:44

  Sä olet niin fiksu <3 Tuo monenlaiset maut ovat erinomaisen loistava pointti.

  Muutenkin tosi loistava linkkikokoelma aiheesta!

 • Stello
  Kommentti Lähettäjä: Stello
  26/01/2009 @ 05:20

  Mutta jokuhan voi saada kicksinsa vaikka Madonnan arvostelusta.. =D

  Henk.koht. mulle on aivan sama millaisia kuvia hanesta on julkisuudessa, mutta en voi valttya mielikuvalta vanhasta prostituoidusta, kun viisikymppinen nainen levittelee alusvaatteisillaan kameran edessa. Ei kaunista..

 • Anuma
  Kommentti Lähettäjä: Anuma
  26/01/2009 @ 05:39

  Mä olen Madgen suhteen vähän kahden vaiheilla: toisaalta vituttaa että naisen pitää ajasta ikuisuuteen kekkaloida puolipukeisna ollakseen Jotain, toisaalta jos hän haluaa näin tehdä niin siitä vaan. Mun mielestä Madonna on kuitenkin hyvännäköinen bööna jolla on pokkaa ja siitä hänelle pisteet.

 • Rhia
  Kommentti Lähettäjä: Rhia
  26/01/2009 @ 06:45

  Hyviä erilaisia kantoja asiaan. Itse olen sallivalla kannalla. Kukin saa omalla kropallaan tehdä mitä lystää. Jos omistaa hyvännäköisen kropan vielä 50-vuotiaana niin miksei sitä voisi esitellä jos se hyvältä tuntuu. Jos en sitä kestä katsella niin ei kukaan minua pakota katsomaan, voin kääntää pääni pois tai sulkea tv:n. Ja jokainen voi tehdä omalla kohdallaan saman jos ei miellytä. Eihän Madonna suinkaan ole ensimmäinen rohkeasti poseeraava keski-ikäinen tähti. Esim englantilainen näyttelijä Dawn French poseerasi “alastonkuvissa” 45-vuotiaana vuonna 2002 ja hän on huomattavasti pyöreämpi vartaloltaan kuin Madonna. Dawn ei ole Suomessa niin tunnettu mutta olisiko hän aiheuttanut samanlaisen kohun jo olisi tunnetumpi? Ja kyllä näitä on muitakin, nimiä nyt ei kyllä tule enempää mieleen. Mutta näkisin että isojen starojen/Hollywood-tähtien joukossa tuollainen provokatiivinen käyttäytyminen ja vähissä vaatteissa keikistely iästä riippumatta on keskimääräistä yleisempää. Ei Madonna ole yksin, joskin hän ehkä jakaa mielipiteitä keskimääräistä voimakkaammin.

  Kaikkien ei tietenkään tarvitse olla asiasta samaa mieltä eikä kaikkien tarvitse tykätä. Mietin sitä että jos saman tekisi joku vähemmän tunnnettu henkilö niin olisiko ihmisten järkytys samaa tasoa. Ollaanko tässä nyt asiasta niin kuohuksissaan koska kyseessä on Madonna? Toinen mikä nousee mieleen on kuvien asiayhteys. En minäkään halua esim muotikuvissa katsoa haarojen revittelyä (esim. viimeisimmät Trendit) tai vaikkapa omassa perhevalokuva-albumissani, mutta jos näen samaa levynkannessa tai netissä tietyssä asiayhteydessä en pidä sitä yhtään pahana. Asioilla on siis monta puolta. Ja minä näkisin sen niin että koska asiasta keskustellaan näin vahvoin mielipitein ja runsaasti on kuvien tarkoitus täytetty. Tätähän Madonna niillä kuvilla haki eikö vain =)

 • Nana Q.
  Kommentti Lähettäjä: Nana Q.
  26/01/2009 @ 10:19

  Allekirjoitan! Makunsa kullakin.

  Sain muuten vihdoin ja viimein vastattua haasteeseesi. Olen ihan vaan pikkasen hidas…

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  26/01/2009 @ 15:36

  Idu, <3
  mä vaan yrittelen…

  Stello,
  Siinäpä se, että kukin saa kicksinsä mistä haluaa! Madonna onnistui siis mainiosti. Moinen vanha prostituoitu -mielikuva on tietysti ihan ymmärrettävä, joskan itselle se ei tullut ekana mieleen.

  Anuma,
  Siinäpä se onkin, että pitäisi itse tietää, mitä odottaa, ja miten suhtautuu “yhteiskunnan” (tai minkä tahansa Suuren ja Parjatun Tahon) odotuksiin. Toisaalta, Madonna on suunnilleen Ray of Lightin aikaa lukuunottamatta aina poseerannut hyvin vähäpukeisena. Olisi melkein yllättävää, jos tyyli yhtäkkiä radikaalisti muuttuisikin.

  Rhia,
  niinpä, tiettyjen ihmisten odotetaan olevan mielipidejohtajia, ja sitten kun he ovat sitä, sekään ei ole hyvä.
  Asiayhteys, kuten sanoit, on toki myös hyvä muistaa. En minä ehkä olisi kovin innoissani katselemassa viisimetristä Madonnaa kauppakeskuksen seinässä, mutta levynkannessa asia on toki toinen. Ja, ehkäpä joku tykkäisi jopa viisimetrisestä…

  Nana Q,
  Kah, pitääkin käydä katsomasa :)

 • Anne Helvetiasta
  Kommentti Lähettäjä: Anne Helvetiasta
  26/01/2009 @ 21:39

  Tämä keskustelu on mennyt minulta täysin ohi silmien ja korvien.

  Madonna tekee mitä huvittaa, Stazzy tekee mitä huvittaa, minä teen mitä huvittaa. Amen.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  26/01/2009 @ 21:54

  Et selkeästikään lue tarpeeksi muotiblogeja. Paheensa kullakin. Annellakin.

 • meflen
  Kommentti Lähettäjä: meflen
  26/01/2009 @ 23:15

  Hyvä kooste kieltämättä. Oli mukava lukea. Näin ne vaan jotkut aiheet saa useamman kirjoittajan näppäimistön sauhuamaan. Ja mielenkiintoa lisää, että niitä mielipiteitä oli sitten loppujen lopuksi useampikin kuin se kaksi.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  27/01/2009 @ 13:26

  Niinpä, maailma ei ole mustavalkoinen :)

 • enkeliporsas
  Kommentti Lähettäjä: enkeliporsas
  27/01/2009 @ 15:07

  Oli miten oli, tuo Madonnan ja ilmeisesti Rubensin rinnastus on aivan upea.

  Eri aikakauden naisia.

  http://www.enkeliporsas.net/
  http://www.properuskoulu.net/

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  27/01/2009 @ 15:35

  Kiitos, kerrankin välähti. Rubensia tosiaan, yksi niistä tunnetuimmista maalauksista (jonka nimeä en äkkitietämältä muista :D)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!