Biohajoava tietokone

Sitähän on viime aikoina puhuttu kovaan ääneen tietokoneiden ympäristövaikutuksista. Ei pelkästään siitä, kuinka paljon ne kuluttavat energiaa, vaan myös koneessa käytettyjen osien myrkyllisyydestä ja sopimattomuudesta kierrätykseen.

Ranskalainen pienyritys Ashelvea on ottanut kierrätyshärkää sarvista, ja kehittänyt ympäristöystävällisemmän tietokoneen.

Evolutis -konetta on tarjolla suunnilleen kaikissa karkkiväreissä, ja näin ensisijassa etenkin yrityksille ja yhteisöille. Nyt vuoden 2009 aikana markkinoille pitäisi ilmestyä myös kannettava malli.

evolutis

Sivuilla luvataan 30% vähemmän energiankulutusta kuin keskimääräisissä tietokoneissa, RoHS -normien mukaan valittu elektroniikka, ja etenkin biohajoavasta muovista tehdyt ja ympäristöystävällisillä maaleilla maalatut muoviosat. Yritys kertoo käyttävänsä ainoastaan EN 13432 -sertifioituja materiaaleja.

Ashelvea sitoutuu myös hoitamaan laitteen kierrätyksen kun tarve niin vaatii, myös esimerkiksi uudelleenhyödyntämällä yritysten hylkäämät tietokoneet hyväntekeväisyyskäytössä: Noin kahden-kolmen yrityskäyttövuoden jälkeen koneella olisi vielä saman verran käyttöä vaikkapa yhdistysten tiloissa. Henkensä heittänyt laite kierrätetään, ja Ashelvea lupaa täydellisen jäljitettävyyden jokaisen osan kohtaloille.

Tietokoneen hinta on noin 5% -10% kalliimpi kuin "suurten valmistajien" tuotteiden. Kuka olisi valmis vaihtamaan uskollisen kumppaninsa karkkiväriseen Evolutikseen?

 • slux
  Kommentti Lähettäjä: slux
  12/04/2009 @ 16:25

  Ajatus ainakin on hyvä. Tämän hetkisessä tilanteessa pilkkahinnalla ympäristöystävällinen voi aika hyvin olla niinkin että hommaa vähän vanhemman koneen jonka joku on jo hylännyt. Se on jo rakennettu, kestää luultavasti vielä pitkään yksinkertaisessa työpöytäkäytössä ja monet vähän vanhemmat laitteet kuluttaa reippaasti vähemmän energiaakin kuin uudet. Aika tarkkaan joutuu tosin tutkimaan mitä sitten hommaa.

  Kannettavat (tai kannettavien osilla kasatut kuten Mac Mini/iMac) ovat tietysti yleensä niitä energiankulutukseltaan kaikkein parhaita kun niissä on jouduttu ihan akun takia ajattelemaan vähäistä energiankulutusta. Uudetkin kannettavat voi olla ihan OK kulutuksella varustettuja, pöytäkoneet taas ovat yleensä ihan hirveitä energiasyöppöjä.

  Käsittääkseni tietokonevalmistajista osa kyllä näihin materiaaliasioihinkin kiinnittää huomiota. Apple - Greenpeace välillä taisi olla taannoin jotain keskustelua asiasta kun Greenpeace ei ollut Appleen tyytyväinen.

  Ohjelmistoilla on myös tapana vaatia kokoajan lisää tehoja laitteistolta vaikka ollaan jo jonkun aikaa oltu tilanteessa jossa lisää ei varsinaisesti käyttäjäkokemuksen kannalta suurimmassa osassa tapauksia enää tarvittaisi. Tuohon tietysti auttaa vaihtoehtokäyttöjärjestelmät ja onhan sen Windows 7:n lupailtu olevan keveämpi… Netbookit kun asettaa paineita.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  12/04/2009 @ 19:30

  Slux,
  Tietysti, kuten jo suunnilleen viikko sitten kirjoitin, itekuhhii voisi uudelleenharkita tarvettaan kaiken uuden (kommunikaatio)elektroniikan hankitaan. Vanhallakin kun usein pärjää, ja se jo olemassa olevan kierrätys on tosiaan sinänsä ekoteko.

  Tuohon viimeiseen kappaleeseesi: Toivon totisesti, että miniläppäreiden maihinnousu innostaa suunnittelemaan kevyempiä käyttöjärjestelmiä. En henk.koht. ole ollenkaan tajunnut, mitä niin äärimmäisen tarpeellista on esim. Vistassa, että se oikeuttaa hirveän tehonkulutuksen. Jos 3D -karkkeja tarvitsee, niin niitähän saa aikaiseksi kevyemilläkin järjestelmillä.

  Mut mä en aina tajuu.

 • Nana Q.
  Kommentti Lähettäjä: Nana Q.
  12/04/2009 @ 21:16

  Hei, tämäpä oli mielenkiintoinen uutinen. Myrkyttömyys ja biohajoavuus on toki hienoja juttuja nekin, mutta mua innosti eniten tuo firman lupaus huolehtia vanhoista koneista joko uudelleenkäytön tai kierrätyksen muodossa.

  Käsittääkseni tää ns. kehdosta hautaan -ajattelu on nyt ympäristöpuolella sitä kuuminta hottia. Olen kuullut, että tulevaisuudessa tuotteita ei niinkään myytäisi, vaan vuokrattaisiin pitkiksi ajoiksi. Toimisto voisi siis hankkia työpöydät henkilökunnalleen vaikkapa 20 vuoden ajaksi, jonka jälkeen vuokrasopimus raukeaisi ja pöytien valmistaja keräisi tuotteensa takaisin jonkinlaista uudelleenkäyttöä varten. Materiaali kiertäisi tuotantoketjuissa samaan tapaan kuin vaikkapa hiili ekosysteemissä.

  Hitsit, tää on niin jännää :D

 • Katka
  Kommentti Lähettäjä: Katka
  13/04/2009 @ 02:47

  Karkkivärit, yäk. Ympäristöystävällinen kone, miksei? Tosin aikamoista säästöä saisi sitten tuollaista varten harrastaa ainakin omalla kohdalla.

  Tavallaan tuo lupaus koneen kierrättämisestä on ehkä sittenkin tässä se pointti, eikä kaikkien direktiivien mukaan tehty kone. Itse kun ei omalla koneella enää syystä tai toisesta tee mitään, harva sitä osaa enää oikein hyödyntää tai antaa kenellekään hyödynnettäväksi ja sitten niitä löytyy ojista.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  13/04/2009 @ 19:14

  Nana, Katka,

  Hienoa, että joku laittaa painoa nimenomaan tuolle kierrätysasialle. Kun sitä tarkemmin ajattelee on totta, että ihmiset eivät tiedä yhtään mitään tietokoneidensa kierrätysmahdollisuuksista (eikä niitä valtaisasti olekaan).

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!