ABCdaire de Stazzy

Kun kerran muutkin niin minäkin. Otan mallia häikäilemättä. Tähän meni aikaa päivätolkulla, ja sittenkin aakkoset taitavat lukijat huomaavat, että välistä puuttuu muutama kirjain. Noooh, ei se ole niin nökönuukaa.

A : Animants. Pienet Eläimet. Kaikilla pitää olla outoutensa. Meillä outous on kolme pientä eläintä jotka matkustavat mukana... vaikka maailman ääriin, ja etenkin sinne.

B : Blogi(t). Kliseistä mutta totta. Tätä kautta on tässä kolmen vuoden aikana tullut tavattua hurja määrä ihmisiä, joista ei muuten olisi koskaan kuullutkaan. Kansalaisjournalismi on pop.

C : Côte d'Azur. Sininen rannikko on paljastanut hyviä ja huonoja puoliaan, mutta täältä lienee haikeaa poistua sitten kun sen aika koettaa.

E : Eko. En ole mikään fanaattinen planeetanpelastaja, mutten myöskään ymmärrä tietentahtoista saastuttamista jos voi välttää. En onnistu elämäntavoillani pelastamaan koko maailmaa, mutta jos aloittaisin edes omasta parvekkeestani. Tietyt asiat, kuten nyt vaikkapa kierrätys, ovat itsestään selvyyksiä. Ja kemikaalikuormaa vältän ihan oman itseni takia.


F : Finlande. Ulkosavolaisena, ja niinollen myös ulkosuomalaisena maa ja kieli näyttelevät huomattavasti aikaisempaa tiedostetumpaa osaa identiteetissäni. Vielä hypoteettiset lapsenikin toivottavasti aikanaan puhuvat suomea. (Ja puhuvathan ne, ei niille muuta mahdollisuutta anneta.)

H : Huolettomuus. Stressaan usein ihan liian paljon siitä miten asiat menevät, enkä luota siihen, että ne kyllä menevät omalla painollaan. Niillä on tapaa järjestyä.

I : Ilmat. Niillehän ei mitään voi, mutta hyvä ilma on aina huonoa parempi. Sanottakoon, että en tippaakaan kaipaa Suomen pitkiä ja kylmiä talvia, mutta kesän valoa sitten senkin edestä. Tässä meidän kohdalla on muuten vielä sellainen mikroilmasto, että näin kesällä täällä ei juuri koskaan sada, ei edes silloin kun kaikkialla muualla Ranskassa.

J : Jyväskylä. Viimeisin kotikuntani Suomessa. Enää minulla ei taida kotikuntaa siellä pohjoisessa olla. Jyväsjärvi, Kuokkala, Seminaarinmäki, Sohwi...

K : Katkarapu. Hyvä eväs. Päässee suosiossani jopa suklaan edelle. Kunhan ei ui majoneesissa.

L : Lammas. Lampaat. Bääää...


M : Muuttaminen. Kakarana muutin tasan kerran. YO-kirjoitusten ja kotoalähdön jälkeen olenkin sitten asunut yhdessä ja samassa asunnossa pisimmillään 15 kuukautta, lyhimmillään noin kuusi. Nyt on tavoitteena hakata edellinen ennätys, joskin mistä sitä tietää mihin ensi kesänä päädytään. Itse muuttaminen on stressaavaa ja ärsyttävää, paikan ja asunnon vaihtaminen ihan jees. Rivieralla on nyt ihan kivaa, mutta minua ahdistaa suunnattomasti ajatus siitä, että jumiutuisin loppuelämäkseni Ranskaan. Pakkopäästäpoisvieläkunonmahdollisuus.

N : Nukkuminen. Voisin nukkua 15 tuntia vuorokaudesta jos se olisi poliittisesti korrektia.

O : Olut. Mieluiten tummaa tai punertavaa, tavallinen lagerkin on hyvää tarpeeksi kylmänä. Ehdottomasti belgi-ranskalaismallisena tai irlantilaishenkisenä, suomalais-saksalaislagerit ovat pahoja.

P : Persoonallisuus. Olen tuskaisen konservatiivinen pukeutuja, mutta arvostan ihmisiä, jotka jaksavat löytää vaatekaappiinsa jotain, mikä kuvastaa hyvin heidän persoonallisuuttaan. Muutenkin ihmiset jotka ovat omia itsejään tasapäistävässä maailmassa, ovat hyvin usein mielenkiintoisia.

Q : Qualité. Eksyin joskus päähänpistona laatualan opiskelijaksi. Sitä tässä tehdään vieläkin. Laatua. Ja välillä hallitaan riskejä. Tosin duunissa kuolevat siitä huolimatta, mutta se taitaa olla väistämätöntä kun potilaiden keski-ikä on päälle kahdeksankymmenen. Tää on sinänsä ihan oikea ala, ainakin niin kauan kunnes päätän ryhtyä puusepäksi tai vuokraamaan lampaita ja vuohia ruohonleikkuutarkoituksiin.

R : Ruoka. Elämän suurimpia iloja, vaikken mikään intohimoinen kokki olekaan. Onneksi toisinaan joku muukin laittaa minulle ruokaa.

S : Strasbourg. Tuo Elsassin helmi, jossa vietin oivia opiskeluaikoja, jonne palaan joka kerta kuin kotiin ja jonka ympärillä asuu vieläkin kavereita ja miehekkeen sukua. Minulle ei olisi katastrofi palata joku päivä sinne asumaan, ja jos pitäisi valita, ranskalaisalueidentiteettini olisi selkästi elsassilainen. Vaikka neljällä eri alueella olenkin tässä maassa ehtinyt asua.

T : Tila. Lapsuudessa meillä oli aina väljää, ja vanhempani asuvat tilavasti nykyäänkin, vaikka mistään linnasta tai maalaistalosta ei olekaan kysymys. Kotoa lähdettyäni taas olen aina asunut ahtaasti, kuten useimmat opiskelijat. Välillä 9 neliön asuntolahuoneessa, välillä kumppanin ja kaksion tavaroiden kera kolmessakymmenessä neliössä. (Muistan, kun imuria ostettaessa mietittiin: "Mihin me se laitetaan?") Nyt jaksan ihmetellä sitä, että meillä on tyhjää lattiatilaa. Haaveissa, siis sellaisissa realistisissa haaveissa, kajastaa kuitenkin kolmio tai neliö, rauhalliselta paikalta ja pienellä palalla puutarhaa. Toistaiseksi se ei kuitenkaan ole mahdollista elämäntilanteen ja täkäläisten hintojen takia.

U : Uskaltaminen. Musta on ihan hurjaa, että ihmiset uskaltavat pistää elämänsä matkalaukkuihin ja jäihin ja kontteihin ja lähteä jonnekin Bantumaahan tai Kiinaan tai kävelemään Afrikan läpi. Asun ehkä ulkomailla, mutten siltikään koe, että oma ratkaisuni olisi kovinkaan uskalias: asunhan maassa jonka kieltä osasin jo tullessa kelvollisesti ja jonka olot ja tavat ovat hyvin länsimaiset. Ja kotiinkin lentää muutamassa tunnissa. Pitäisi uskaltaa vähän lisää. Eniten harmittavat kuitenkin ne asiat joita ei ole tehnyt.

V : Vapaa-aika. Veikkaan, että jos voittaisin Euromiljoonia, minulle ei tekisi pahaakaan lopettaa pakkotyöntekoa. Löytäisin ihan varmasti mielenkiintoisia asioita tehtäväksi ilman virallista työpaikkaakin.

Y : Yö. Eläisin helposti öisin, jos työtahti sen mahdollistaisi. Alan vain tulla vanhaksi, ja pitkään valvottujen iltojen jälkeen herääminen on entistäkin vaikeampaa. Olen ehdottomasti illan virkku ja aamun torkku (ja iltapäivän ja alkuillan ja ja... ne poliittisesti epäkorrektit viisitoista tuntia.) Kesä on tuskainen, kun illalla saa huonosti unta kuumuudessa, ja kelloradio rämisee silti klo 6:35.

Z : Zuhde. Vaikka zetalla. Itze kunkin mieleztä zuhteilu on varmaan enimmäkzeen kivaa, paitzi zilloin kun toinen ozapuoli kuorzaa. Pluzzan puolelle jäädään zilti.

Ä : Äänettömyys. Nukun korvatulppien kanssa, ja muutenkin inhoan kovia ääniä. Mikä ehdottoman hyvin sopii yhteen kohtuullisen vilkkaan kadun vierellä asumisen kanssa. Täällä on tapana juhlistaa ihmisten häitä ajelemalla ympäri kaupunkia autojonona ja tööttäämällä torvia. tööt tööt tööööt töt tööt Lauantaisin niitä sitten riittääkin, joka kulmalla. Niin kammottavan ärsyttävä tapa, että kuristan jos joku moista yrittää sitten jos/kun joskus eksymme naimisiintymään.

Ö : Ört. Lainataan yrttitarha ruotsista. Sitten kun olen iso ja viitseliäämpi, minulla on purkkibasilikan lisäksi mm. rakuunaa, timjamia ja rautayrttiä (vai mitä verveine lieneekään suomeksi). Itse asiassa riittäisi kun hankkisi ja laittaisi parvekkeelle. Kunhan taas muistaisi.

 • laura
  Kommentti Lähettäjä: laura
  02/08/2010 @ 21:04

  Hih, mäkin aina sanon että jossain vaiheessa päätän ryhtyä puusepäksi ja hylätä koko oikeustieteen. Toinen vaihtoehto on sitten parsakaali/villisikafarmari, mutta se on ehkä vähän vähemmän todennäköinen vaihtoehto kun tällainen kiertelijä oon luonteeltaan. Verstaan voi ottaa mukaan helpommin kuin farmin!

  Terkkuja muuten täältä Clermont-Ferrandista jonne päädyin ranskankurssille sun vinkistä. Rugbymatsiin pääsen sitten muutaman viikon päästä! :)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  02/08/2010 @ 21:20

  Kiva että löysit kurssin itsellesi!

 • eveliina
  Kommentti Lähettäjä: eveliina
  02/08/2010 @ 21:49

  Haha… täällä eräs puusepäksi ryhtynyt naureskelee :D.
  Monet kirjaimista voisin ottaa omikseni. Zeta oli paras, hih.

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  02/08/2010 @ 23:25

  asiahan ei minuun kuulu, mutta eikö ranskalaiseen sitoutuminen ole aika iso este Ranskasta pois pääsylle? paitsi tietysti jos olet löytänyt sellaisen harvinaisen ranskalaisen, joka haluaa - ja pystyy - lähtemään muualle. muuttaminenkin voi jäädä päälle.
  veikeät aakkoset kaiken kaikkiaan.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/08/2010 @ 08:50

  Joo, tuo ranskalainen on jo muuttanut alkuperäistä 800 kilometriä etelämpään, joten eiköhän täältä vielä muuallekin ehditä. Vaikka Britteihin tai Suomeen.

  Eve,
  musta puusepän ammatti olis jotenkin… hirveän kiva. Lievän idealistinen kuva, :D mutta onhan se hienoa mitä ihmiset osaavat käsillään tehdä. Ja koulussa puutyöt oli ihan parhaita.

 • sari
  Kommentti Lähettäjä: sari
  05/08/2010 @ 04:31

  Vapaa-aikaa jarjestyy kun Mies alkaa tienaamaan ja jaat tietysti kotirouvaksi!

  (olen edelleen jarkyttynyt siita miten monta jarkevaa, alykasta ja jopa koulutettua ystavaa/tuttavaa mulla on taalla jotka ovat tehneet juuri nain).

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  05/08/2010 @ 17:22

  Osa-aikakotirouvuus vois olla ihan ok, mutta veikkaan että välillä olis pakko päästä eroon kakaroista ja aikuisten pariin.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!