Monenlaista minä olen jo nähnyt...

...mutta tätä en vielä arvannut.

Kaikkea ne keksivät.

Kuten maitoautomaatin.
Kyse ei siis ole lehmästä, vaikka eläimestä maito alunperin tuleekin, vaan kahviautomaatin tapaisesta jakelijasta, joka euron kolikolla täyttää asiakkaan mukanaan tuoman litran pullon.

Automaattien maito on luomumaitoa, ja iskukuumentamatonta (täällähän lähes kaikki maito myydään UHT-säilöttynä).


[Kuva: LeParisien.fr]

Idea on kuulemma peräisin Italiasta, jossa Lombardian alueella on jo viitisensataa maidonjakelijaa, ja sen toi Ranskaan pari vuotta takaperin luomufarmari Gérard Gayet. Tätä nykyä Ranskanmaalle on asennettuna jo 110 maitoautomaattia, toiset vallan kannattavia, toiset vähemmän. Automaatti on kuitenkin yksi yleistymässä oleva vaihtoehto maidon suoramyynnille, ja niiden määrä onkin lähes kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana.

Ranskassa maitoautomaattien yleistymistä on hidastanut EU-direktiivi, jonka mukaan nestettä jakelevan automaatin tulee olla kalibroitu niin, että kuluttaja voi olla varma saavansa rahalleen oikean määrän vastiketta. LNE, joka Ranskassa kalibroi esimerkiksi bensamittarit, ei kuulemma ollut vielä kesällä 2009 varustettu maidonkalibrointimateriaalilla. Ongelma kierrettiin asentamalla automaatit jakamaan 1,02 litraa maitoa, ja antamalla kuluttajalle ohjeeksi käyttää läpinäkyvää litran pulloa, jolloin nesteen määrän voi silmämääräisesti kontrolloida. Ja sittemmin maitoautomaatit saatiin homologoitua.

Hmm, saattaisin hyvinkin olla pulloineni jonossa, jos joku asentaisi markettini viereen luomulehmäkkeen. Ainakin, jos sitä varten ei tarvitsisi lähteä autolla 10 kilometrin päähän.


[Kuva: Réussir Lait]


 • sirokko
  Kommentti Lähettäjä: sirokko
  28/04/2010 @ 14:54

  Voi vitsi, meillä olis kilometrien mittainen jono tuommoiselle, tietty ehdolla että täyttäisi kaikki hygieniavaatimukset. Y en a marre de UHT!

 • Vera A.
  Kommentti Lähettäjä: Vera A.
  28/04/2010 @ 16:00

  Joo, meinasinkin het kirjoittaa, että Italiassa (varsinkin täällä pohjoisessa) nuo alkavat olla jo melkein yleisiä! Kerrankin niin, että Italiasta viedään maailmalle muutakin kuin mafiaa, muotia tai apetta, heh heh ;)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  28/04/2010 @ 16:52

  Italian kolme kovaa ämmää: Mafia, Muoti ja Maitoautomaatti :)

  Sirokko,
  Eiköhän nuo ihan hygieenisiä ole. Pitäis vain sitten löytää ne sopivat luomulehmät.

 • Pupuce
  Kommentti Lähettäjä: Pupuce
  29/04/2010 @ 08:53

  ain tuoin telkkarissa. Loistava idea sanon mie ja toivoisinpa että tulis tännekin. Kyllä se tuoreen maidon maku on vain ihan erilainen.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  29/04/2010 @ 17:15

  Eikö olekin. Ja tuosta saa ostaa milloin kulkee ohitse, ja tuotto menee suoraan tuottajalle.

 • Katja
  Kommentti Lähettäjä: Katja
  30/04/2010 @ 17:44

  Meillä toistaiseksi vain hanaviiniä ja hanapesuainetta, eikä kumpikaan automaatissa :)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!