Posolee - markkinoinnin riemuvoitto

Joka vuosi, marraskuun kolmantena torstaina, tulee myyntiin uuden sadon Beaujolais -viini. Tämän, sinällään hyvin vähäpätöisen faktan ympärille on kehitetty suorastaan instituutio. Jokainen ranskalainen tietää mitä on Beaujolais nouveau. Viinikellaristit asettelevat pöytiä putiikkiensa eteen maistelua varten, ja ystäväseurueet kokoontuvat ravintoloihin viinilasillisten ympärille. Meillä oli kanttiinissa muovimukeissa tummanpunaista Posoleeta.

Ruokakauppaan sisälle mennessä ensimmäiset hyllyt ovat täynnä toinen toistaan iloisenkirjavampia Beaujolais-pulloja, joita on siihen asti pidetty varastossa piilossa kuin uusinta Harry Potteria.

Kaikki alkoi paikallisena tapahtumana, Beaujolais'n ja Lyonin alueella. Joka syksy uutta satoa odotettiin kuin kuuta nousevaa, ja kun se tarjolle saatiin, nuorta viiniä myös kulutettiin... tynnyreittäin. Sotien jälkeen Beaujolais nouveau tunnustettiin ihan Oikeaksi Viiniksi, ja lanseerauspäivä määrättiin marraskuun viidennelletoista. Tarinat paikallisista juhlallisuuksista tavoittivat Pariisin, ja tapa juhlia uutta satoa levisi koko maahan, sekä vähitellen maailmalle. 1985 lanseerauspäiväksi muutettiin marraskuun kolmas torstai, ja kaikkien myyjien on sitouduttava olemaan myymättä pullojaan ennen puoltayötä torstaina.

Beaujolais nouveau ei ole poikkeuksellinen viini. Se on uutta ja nuorta, maku on useimmiten melkoisen laimea. Tai ehkä juuri siitä syystä monia miellyttävä. En paljoa tiedä viininvalmistuksesta, mutta Beaujolais nouveaun valmistustekniikka aiheuttaa sen, että tanniineja on vähemmän kuin punaviinissä yleensä. Jos Suomessa asustelevat haluavat maistaa, niin Alkokin normaalisti saa kahden eri lajin lentorahtinsa juuri sopivasti.

Beaujolais nouveau rosé

Perinteisesti Beaujolais nouveau on punaviiniä, mutta viime vuosina markkinoille on tullut myös rosé-vaihtoehto, jota nappasin kauppareissulla matkaani pullollisen. Ei tämä pahaa ole, menisi oivana piknik-viininä. Tosin marraskuun kolmas torstai on vähän viileää aikaa piknikille, joten tämä pullollinen nautittaneen ihan sisätiloissa villasukat jalassa.

Että kippis vaan teillekin!

 • Vera A.
  Kommentti Lähettäjä: Vera A.
  18/11/2010 @ 21:38

  Oi tulee muistot mieleen, kun mies vei mut kolmekymppisiksi Pariisiin ja marraskuun lopussa kun oltiin, niin posoleeta tuli kipattua olan takaa ja joku puteli eksyi matkalaukkuunkin. Että Pohojammaan kautta vaan sinnekin :) P. S Paljonkos sait Alkolta tästä provikkaa (=puteleita)? Heh heh… :D

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  18/11/2010 @ 22:48

  Voi hitsi! En edes tajunnut pyytää Alkoa yhteistyöhön. On se kun ei osaa hyödyntää taloudellisesti blogiaan :D

  Mutta seuraavalle kerralle sanottakoon, että saa mulle lähettää korillisen lonkeroa, sitä Hartwallin harmaata. Muuta saa täältäkin ;)

 • päivi
  Kommentti Lähettäjä: päivi
  19/11/2010 @ 08:38

  Beaujolais-hype on jännä ilmiö. Tuote itsessään ei ole kummoista, mutta markkinointi on hatunnoston arvoista. Muistan tuossa taannoin ollessani ranskan keskustelukurssilla, että käytimme marraskussa kokonaiset kolme viikkoa Beaujolaista puhumiseen (tai no, pääasiassa sillä kurssilla opettaja puhui ja yritti epätoivoisesti maanitella tuppisuita suomalaisia keskustelemaan etelämaalaisen vilkkaasti). Viimeistään sen jälkeen ehdollistuin niin, että kävelen uskollisesti marraskuun kolmantena torstaina noutamaan pullon. Yksi pullo kylläkin riittää minulle.

 • Luuseri Luzernista
  Kommentti Lähettäjä: Luuseri Luzernista
  19/11/2010 @ 09:33

  Vanhana tarjoilijana muistelen, että tätä punaista myytiin ravintolassamme isosta palleroisesta lasipullosta varsin kunnioitettavia määriä.

  Roseeta en ole koskaan nähnytkään, aikankin kuvassa sillä on lystikäs pullo. =)

 • patonki
  Kommentti Lähettäjä: patonki
  19/11/2010 @ 13:39

  Se on sitten mentävä tänään katsomaan minne ovat pusoleet saaneet sopimaan. Nimitäin ovat tänä vuonna laittaneet joulun siihen ekalle ständille.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  19/11/2010 @ 19:35

  Rosé on käsittääkseni ihan uusi keksintö, ekaa kertaa minäkin sellaisesta kuulen.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!