...ja vähän luomuakin

Edellisen kirjoituksen päälle vähän luomua.

Meinasin ensin kopioida parin vuoden takaisen postaukseni ihan sillään, mutta sitten tajusin, että EU:n luomulainsäädännössä on tulossa pieniä uudistuksia, joten esitellään uutuus ensiksi:

Eurooppalainen luomumerkki

Heinäkuun alusta alkaen Euroopan unionin alueella on ruvettava käyttämään uutta luomumerkkiä esipakatuissa, unionin alueelta tulevissa luomutuotteissa. Samalla unionin ulkopuolelta tulevat ainesosat on selkeästi merkittävä. Kansalliset luomumerkit voivat, tuottajan niin halutessa, jäädä asustelemaan uuden lehtimerkin viereen.

Ecocert

Toinen pieni päivitys vanhaan tekstiin olkoot Ecocert-merkintä. Kuten nimikin jo vihjaa, organisaatio on alunperin ranskalainen. Suomessa Ecocert lienee kuuluisin luonnonkosmetiikan sertifioinnista, mutta itseasiassa organisaatio sertifioi myös ruokaa, hajusteita, pesuaineita ja tekstiilejä. Esimerkiksi Ranskassa noin 70% ja maailmanlaajuisesti 30% luomutuotannosta on Ecocertin tarkistamaa. Kosmetiikan osalta lista sertifikaatin saaneista tuotteista löytyy Ecocertin omalta sivulta.

...Mutta sitten niihin kansallisiin luomumerkkeihin:

Ylävasemmalta alkaen:
1) Yleiseurooppalainen (aiempi) luomumerkki
2) Ranskan virallinen Agriculture biologique -merkki
3) Suomen virallinen luomumerkki
4) Luomuliiton leppäkerttumerkki
5) Biodynaamisen maatalouden Demeter -merkki
6) Ruotsin virallinen Krav -luomumerkki
7) Saksan virallinen luomumerkki

Ohessa muutamia, ja vain muutamia, Euroopassa käytettyjä luomumerkkejä, niitä joita useimmin Suomessa tai Ranskassa näkee. Jossakin EU-maassa valvottu ja hyväksytty luomutuote voidaan myydä luomutuotteena myös muissa EU-maissa, mutta silti eri merkkien vaatimukset saattavat hieman vaihdella. Itseasiassa luomutuotteen tunnistaa valvontaorganisaation tunnusnumerosta, visuaalisen merkin käyttö on täysin vapaaehtoista. Useasti se näkyville lätkäistään, mutta törmäsinpä taannoin luomuviiniin jonka pullot eivät merkeillä koreilleet.

1) EU:n tähkämerkki on se aikaisempi yleiseurooppalainen luomumerkki, joka on nyt siis jäämässä unhoon. 95% tuotteen aineksista tulee olla luonnonmukaisesti tuotettuja. Tämä merkki noudattaa EU:n luomuasetuksen määräyksiä. Kannattaa kuitenkin huomata, että EU-merkki on sallivampi esim. tuholaismyrkkyjen ja muuntogeenien suhteen kuin monet kansalliset merkit. GM-ainesosia sallitaan 0,9%, kun monien maiden merkit eivät salli niitä käytännössä ollenkaan.

2) Agriculture biologique. Yksityisten, hommaan akkreditoitujen organisaatioiden myöntämä merkki, joka on Ranskassa se virallinen luomumerkki. 95% aineksista pitää olla peräisin luomutuotannosta, ja esim. eläimet on ruokittu vähintään 90%:sesti luomulla.

3) Suomen virallinen luomumerkki on aurinkomerkki. Tässäkin 95% aineksista pitää tulla luomutuotannosta, ja merkki voidaan myöntää niin suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin elintarvikkeille. Suomessa valvontaviranomainen on maa- ja metsätalousministeriö.

4) Suomen Luomuliiton leppäkerttumerkki noudattaa omia "leppäkerttuehtojaan", jotka ovat osin tiukemmat kuin virallisen luomumerkin. Tuotteen kotimaisuusasteen tulee olla 100 % (alkutuotteissa) tai 75 % (jalosteissa).

5) Demeter-merkki on kansainvälinen biodynaamisten tuotteiden laatumerkki. Kussakin maassa merkin käyttöä valvoo maan kansallinen Demeter-organisaatio. Tuotteen aineksista 90% tulee olla biodynaamisesti viljeltyjä.

6) Ruotsalainen Krav-merkki voidaan myöntää elintarvikkeiden lisäksi myös esim. ravintoloille, kaupoille tai tekstiileille. Tuotantoehdot eroavat eurooppalaisista ehdoista lähinnä kotieläintuotteiden osalta.

7) Saksan virallista luomumerkkiä (Bio-Siegel) näkee paljon etenkin melkein rajalla (lue: Strasgourgissa), jossa sekä kaupungin luomukaupoissa että tietenkin rajan toisella puolella myydään paljon kuusikulmiolla varustettuja tuotteita. Bio-Siegelin vaatimukset perustuvat isolta osin EU:n luomuvaatimuksiin.

Ja kaikkien merkkien loppukaneetiksi annetakoon vielä Fingerporin kertoa, miksi luomu lautasella on ihan kiva asia:Ei palautteita vielä
Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!