Michel Berger

Tänään luvassa pieni oppitunti ranskalaisesta popkulttuurista.

Tänään nimittäin tulee kuluneeksi 20 vuotta Michel Bergerin kuolemasta, näin ainakin aamulla telkkarissa väittivät. Michel Berger oli lauluntekijä, jota vieläkin arvostetaan yhtenä merkittävimmistä nykymusiikkiin vaikuttaneista. Mies kirjoitti lauluja itselleen, mutta etenkin muille. Tietenkin puolisolleen France Gallille, mutta Berger vaikutti myös suuresti Johnny Hallydayn uran uuteen nousuun 80-luvun puolivälissä.

Itse esittämistään La groupie du pianiste taitaa olla yksi tunnetuimpia:

70-luvun lopulla Berger sävelsi Starmania -rock-oopperan, jonka levytys taitaa vieläkin olla kymmenen myydyimmän ranskalaislevyn joukossa.

Bergerin biisejä lauletaan nykyäänkin aina uudestaan ja uudestaan. Minulle mies oli yksi ensimmäisistä kosketuksistani ranskalaiseen nykymusiikkiin, sillä Star Academyn poppoo levytti kokonaisen kokoelman kuoleman kymmenvuotismuistopäivän kunniaksi. (Joko siitä on kymmenen vuotta? Huimaa.) Ah kattokaa nyt noita poikia. Ei ihme että olin Star Ac' 2:n fani silloin parikymppisenä :D

Michel Berger otti ja kuoli sydänkohtaukseen, tennismatsin jälkeen, 44-vuotiaana ja tosiaan tasan kaksikymmentä vuotta sitten.

 • airelle
  Kommentti Lähettäjä: airelle
  02/08/2012 @ 12:45

  voi hitsi mikä nostalgia -pamaus! onko siitä jo 10 vuotta? tuo star ac -sukupolvi on ainoa, jota seurasin (vaikken ollutkaan läheskään kakskymppinen), koska palasin juuri silloin Ranskaan ja ne seuraavat olivat sitten vaan saman kertausta huonompana. tässä näkyy myös minusta kaikkien aikojen paras kokelas, toiseksi tullut Houcine, jolla oli ääntä, taitoja ja karismaa muiden yli ja jonka karriääri kummallisesti ei koskaan ottanut tuulta siipien alle. ja katsokaa miten Georges-Allain ja Houcine katselevat toisiaan, des vrais potes !
  mitä tulee Bergerin ja Gallin, en ole koskaan oikein ollut heihin ihastunut, ainoa laulu, josta pidän ja jota kuullaan tässä lopussa, on tuo Cézanne peint, mutta se onkin ihan henk koht ja nostalgisista syistä minusta mestariteos. satuinhan nuorena Ranskaan tullessani ensimmäiseksi Aixiin ja asuin kaksikymmentä vuotta Sainte Victoiren varjossa. luulenpa, ettei tuota laulua oikein tajua, jos ei ole aikaansa katsellut tuota maisemaa ja kuunnellut kaskaiden laulua. tai oikein tajua Cézannen taulujakaan.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  02/08/2012 @ 12:51

  Joo, mullekin tuo Star Ac 2 oli se ainoa. Ei se sen jälkeen sitten enää ihastuttanut, se piti elää mukana kertaalleen.

  Bergerin biiseistä pidän eritoten Paradis blancista, joka tosiaan sekin kuullaan tuossa vikalla videolla. Muutenhan ne ovet enimmäkseen semmoisia mukana lallateltavia, jotka jäävät soimaan takaraivoon kun radiosta kuulee.

 • Riina
  Kommentti Lähettäjä: Riina
  02/08/2012 @ 15:17

  Nolwenn Leroy on kyllä upean kaunis ja laulaakin kivasti, mutta ei kyllä tule heti mieleen toista, jonka esiintymistyyli ja liikehdintä olisi yhtä awkward. Näköjään ollut sitä aina. :D

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  03/08/2012 @ 09:56

  Joskus koira ei pääse karvoistaan eroon.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!