Tuhansia [sensuroituja] päreitä

Lauantailuennot ovat keksintö, jonka tekijää pitäisi rangaista ankarasti. Ja julkisesti.

Mutta noh, ainakin aamuani valostutti etymologinen informaatio, jonka Arkitehti toisaalla jakoi. Halusin siis kertoa sen teillekin. Voilà, viikonlopun mietelaina.

Käytätkö sanontaa 'tuhannen pillun päreenä'? Oletko ikinä tullut
miettineeksi sen alkuperää? Tässä tiedoksi alkuperä:

Pillun päreitä käytettiin vielä 1800-luvulla, ennen laudeliinojen
keksimistä, saunoissa naisten alapään suojana. Ymmärrettävistä syistä olosuhteet maaseudulla olivat tuolloin hygienian kannalta erittäin puutteelliset, eivätkä miehet yleensä käyneet 'esipesussa' ennen lauteille istumista. Lauteet siis suorastan kuhisivat erilaisia mikrobeja ja bakteereita, varsinkin koliformisia bakteereita.

Pillun päreet eli 'vitukkeet', kuten niitä tuolloin kutsuttiin tehtiin
tavallisista männyistä vuolluista päreistä muotoilemalla ne naisen omien muotojen ja käyttötarkoituksen mukaan. Luonnollisesti ne olivat alussa puunvärisiä, mutta muuttivat sitten väriään mitä enemmän niitä käytettiin. Ihan pärekaton harmaiksi ne eivät sentään ehtineet.

Sanonta 'Tuhannen pillun päreiksi' on syntynyt luonnollisesti siitä, kun miehet ovat arvioineet puun kokoa ja sen riittävyyttä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Naisille varattiin tietysti oma puu vitukkeisiin eli pillun päreisiin. 'Tuo mänty riittää varmasti tuhannen pillun päreiksi', on varmasti ollut tuttu sanonta eri puolilla Suomea.

päre
Kuvan päreet eivät liity juttuun ja ne on löydetty Wikimediasta.


  • Mary
    Kommentti Lähettäjä: Mary
    30/09/2012 @ 10:33

    Mä meen tänä iltana tätä viisaampana nukkumaan ;)

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!