Oleskelua eri maissa

Radiohiljaisuus tauotkoon.

Syynä on ollut lähinnä se, että rahtasin itseni ja vatsani reiluksi pariksi viikoksi Suomeen. Melkoisen autuasta mitääntekemättömyyttä, vaikka loppujen lopuksi tuli tehtyä vaikka mitä.

Paluu arkeen onkin sitten tapahtunut suoremman kaavan mukaan: ensin meillä oli vieraita. Miten voi aikuisista ihmisistä lähteä niin paljon ääntä? (Vastaus: ne ovat ranskalaisia.) Kun niistä päästiin eroon, niin alkoi miltei siunattu rauha.

Paitsi, että heti arkiviikon koettaessa pääsi kummastelemaan lakipykäliä.

Kysymys Suomenasukeille: tuleeko teille koskaan vastaan tilanteita, joissa olette ihan varmoja siitä, että tunnette lakipykälät paremmin kuin paikallinen virasto X? Sanotaan nyt vaikka että Kela. Täällä ei ole ensimmäinen, eikä varmasti viimeinen kerta, kun minä olen saanut käydä korjauttamassa itseäni koskevia luuloja CAF:in pakeilla. Tällä kertaa erästä pyyntöa koskien oli loman aikana ilmestynyt kaksi erillistä (!) lisätietopyyntökirjettä. Molemmat autuaan vääriä ja turhia. Mutta jos niihin ei reagoi, niin pyyntöhän ei etene.

Lempparini on etenkin se CAF:in sitkeästi harrastama oleskeluluvan vaatiminen. Voe luoja. Suomi on tietääkseni kuulunut EU:hun vuodesta 1995. Viimeiseen kymmeneen vuoteen ei ole EU-kansalaisilta vaadittu oleskelulupaa. Välillä oli jopa kausi, jolloin minkäänlaista todistusta oleskeluoikeudestaan ei voinut saada. Nykyään sellaisia näköjään jaetaan. Vaikka mikään ei pakotakaan moista lappusta pyytämään, nyt kävi mielessä, jotta lienisikö carte de séjour permanent - UE kuitenkin pienempi paha.

Aina välillä saa hakata päätään siihen kuuluisaan seinään, ja minä sentään olen lukutaitoinen ja koulutettu ihminen, jolla on varsin laaja tiedonhakukyky. Miten tekevät minua avuttomammat?

 • Anna
  Kommentti Lähettäjä: Anna
  24/06/2013 @ 17:03

  Kelan kanssa minulla ei luojan kiitos ole mitään tekemistä.Myöskään EU:n lakipykäliä minun ei juuri tarvitse tuntea. Saksalaiset lykkäsivät minulle vuonna 1997 kouraan sellaisen valokuvallisen paperin, missä lukee 3 kielellä “Permis de séjour pour des ressortissants d´un Etat membre de l´Union Européenne", eikä siinä lue viimeistä voimassaolopäivämäärää vaan merkintä että se on voimassa loputtomasti. Kai se oleskelulupa maan päällä raukeaa sitten automaattisesti kun kuolen, vai pitäisiköhän siihenkin etukäteen hankkia poistumislupa. En tiedä mihin minä tuota paperia tarvitsen. Kai se oli silloin jonkun virkamiehen velvollisuus antaa, kun kävin pyytämässä leiman siirtoa vanhasta passista uuteen. Nyt sitten ei tarvitse enää tulla sanoi ja lykkäsi tuon paperin kouraani. Jospa noilla ranskalaisilla virkamiehilläkin olisi sitten paremmat unet ja mielenrauha, kun saisivat sinulle tuon “carte de séjour permament -UE:n ” tupatuksi. Ken sen tietää vaikka olisi heille joku virkavelvollisuus jaella noita korttejaan ja repivät nyt hiuksiaan, kun jollekin suomimadamelle se ei kelpaa.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  24/06/2013 @ 22:29

  Juuh, siis tosiaan vielä muutama (neljä?) vuotta takaperin moista läpyskää ei yksinkertaisesti saanut. Ei ollut olemassa. No can do. Ilmeisesti juuri sitten tällaisten toistuvien CAF-ja-muiden ongelmien takia ovat taas palauttaneet sen olemaan. Mutta pakko tosiaan ei ole… Multakin täti vain otti kopion sairausvakuutuskortista, kai se sitten jotain todistaa :P

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!