Äänetön vaalien alla

Olen seurannut vaalikeskustelua puoliaktiivisen kiinnostuneena.

Kahdessakin maassa. Täällä nimittäin on ensi viikolla départementales-vaalien ensimmäinen äänestyskierros. Siinä valitaan départementin (lähinnä lääni) asioita hoitava conseil départementale. Käytännössä valitut henkilöt ovat kunnallispoliitikkoja: samat ihmiset ovat ehdolla myös kunnallisvaaleissa. Postiluukusta on tipahdellut jo viikkokaupalla eli puolueiden vaalimainoksia, ja joskus ensi viikolla ne tulevat vielä ihan kirjekuoressakin kaikki.

Olen kyllä osin kiinnostunut aiheesta. Paikallispolitiikka on paikallispolitiikkaa ja saattaa jopa purra kansalaisen omaan nilkkaan. Mutta silti sivuutan keskustelun sen syvemmälti pohtimatta: minkäs teen, en ole ranskalainen, eli en saa äänestää. (Kunnallisvaaleissa saisin kyllä, mutta en muistanut kirjautua äänestyslistoille.)

Ilmoitus äänioikeudesta

Suomesta sen sijaan sain ilmoituksen äänioikeudesta. Vilkaisin sitä ja työnsin takaisin kuoreen. Olen periaatteessa äänestyspositiivinen ihminen, mutta mitä pidempään olen ollut poissa, sitä etäisemmältä Suomen eduskunnan valitseminen tuntuu. Internetissä hengatessaan ei voi välttyä suomalaisen politiikan kipupisteiltä, ja onhan minulla toki mielipiteeni monestakin asiasta. Mutta en ole tutustunut vaalikoneisiin tai ottanut selville ehdokkaita Keski-Suomen vaalipiiristä.

Miksi olisin? Suomen politiikka ei kosketa arkipäivääni oikeastaan ollenkaan. Näin vaalien alla valitetaan, että ulkosuomalaiset äänestävät laiskasti. Ihmekös tuo. Ulkosuomalaisilla ei ole omaa vaalipiiriä tai edustajaa eduskunnassa. Ei siellä kukaan minun asiaani aja.

Äänestyslaiskuuteen on kuitenkin suurempikin syy: käytännön ongelmat. Minä asun Keski-Euroopassa, lyhyiden välimatkojen seudulla, miljoonakaupungin kyljessä. Silti lähimmät äänestyspaikat ovat joko Pariisissa tai Brysselissä. Junaliput maksavat halvimmillaan viitisenkymppiä. Ei, en aio maksaa sellaista summaa pelkästään siitä, että pääsen äänestämään jotakuta, joka ei vaikuta arkeeni mitenkään. Ja tosiaan, asun Euroopassa, en missään Brasilian syvyyksissä.

Jos joku taho eduskunnassa olisi oikeasti kiinnostunut ulkosuomalaisten äänistä, niin Suomessa olisi jo kauan sitten mahdollistettu kirje- tai internetäänestys. Se on mahdollista aika pirun monessa muussa maassa, miksi sen ongelmat olisivat suurempia Suomessa? On turha koettaa houkutella ulkosuomalaisia uurnille, jos äänestäminen tehdään a) hankalaksi ja b) hyödyttömäksi.

Mieluusti äänestäisin, mutta nyt tyydyn vain kohauttamaan olkiani ja työntämään äänestylipukkeen takaisin kirjekuoreen. Palataan asiaan, kunhan ääneni kiinnostaa poliitikkoja.

 • Anna
  Kommentti Lähettäjä: Anna
  15/03/2015 @ 19:55

  Minäkin oletan, että suomalaiset poliitikot ovat periaatteesta nurjamielisiä ulkosuomalaisia kohtaan. Sitä ei vain saa sanoa ääneen, joten äänestys on tehtävä mahdollisimman vaikeaksi. Tein testin vaalikoneessa ja sain sellaisen tuloksen, että minulla ei oikeasti olisi mieleistä ehdokastakaan. Minun äänestyspaikkani on vain (!) 80 km:n päässä, ja järkätään suomityttöjen kanssa kiva retkipäivä kimppakyydissä. Mietin että jos jättäisinkin sitten tällä kerralla hylättävän tai tyhjän äänestyslipun, kun ei löydy mieleistä ehdokastakaan. Siirsivät minut jostakin arvoituksellisesta syystä Keski-Suomesta Pirkanmaalle äänestämään vaikka en siellä ole koskaan asunut. Saattoivatkohan valita asuinpaikakseni sieltä sen erään hautausmaan, missä on mummo, äijä ja kummitäti haudattuna. ;)

 • Nisha
  Kommentti Lähettäjä: Nisha
  15/03/2015 @ 20:31

  Kiteytit todella hyvin sen, millaiset fiilikset minullakin on aanestamisesta Suomen vaaleissa. Kun taalla toisaalla asustelee pysyvasti, niin Suomen politiikka tosiaan tuntuu hieman etaiselta. Aanestamisen vaikeus myos arsyttaa - saattaisin jopa aanestaa jos se olisi helpompaa.. Miten asiat on nykyaan, niin mun pitaisi lahtea Los Angelesiin asti aanestamaan - 6 tunnin ajomatka kaupunkiin, josta en edes pida ja jonka ruuhkat on yksia maan kamalimmista… ei kamalasti houkuttele. :/

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  17/03/2015 @ 22:14

  Joo, ei tosiaan tunnu, että ulkosuomalaiset kovin ehdokkaita kiinnostaisivat. Mikä on sinällään erikoista, koska meissä olisi kuitenkin äänestyspotentiaalia. Ulkosuomalaisia on (vaihtelevien laskutapojen mukaan) osapuilleen miljoona, joista varmasti isolla osalla on äänioikeus. Siinä olisi iso äänipotti jollekulle, joka asiasta haluaisi kiinnostua.

 • judit
  Kommentti Lähettäjä: judit
  28/03/2015 @ 23:28

  Olen asustellut poissa Suomesta vasta kolme vuotta, joten olen vielä toistaiseksi paremmin kuusella entisen kuin nykyisen kotimaan poliittisesta kentästä. Äänestäminenkin onnistuu 12 minuutin metromatkan päässä kotoa. Mutta tiedoksi kaikille teille, joille se ei ole yhtä vaivatonta: ulkosuomalaisparlamentissa kuulemani huhun perusteella kirjeäänestys tulee menemään läpi seuraavan vaalikauden aikana, kaikkien puolueiden puheenjohtajat ovat jo näyttäneet sille vihreää valoa.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  30/03/2015 @ 09:28

  Tuo on hyvä uutinen. Toivottavasti muuttuu lupauksista ihan konkretiaksi.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!