James N. Frey - How to Write a Damn Good Novel

Olen ollut käsittämättömän kirjoitusahdistunut. Siis niin kuin "enosaamitään", "ketääneikuitenkaankiinnosta", "eioletarpeeksimielikuvistusta" -ahdistunut. Jo useamman viikon ajan. Suunnilleen minkä tahansa lukeminen on vain pahentanut sitä. Ja bloggaaminen. Olenkin nyt pysytellyt kaukana blogeista ja kirjoista. Tulee vain "tuonkin tuo taas tekee paremmin" -olo. Ok, poikkeuksena todettakoon, että olen ruokatuntilueskellut Näkijän tytärtä, alku tuntuu varsin lupaavalta.

Olen purkanut ahdistustani, ironisesti, kirjoittamalla. Liuskatolkulla. Ilman hyviä suunnitelmia. Tai oikeastaan tämä on suunnitelma. Yritän sulkea ulkopuolelle sen ketään-ei-kuitenkaan-kiinnosta -fiiliksen ja koetan itse saada selville mihin suuntaan tarina kehittyy ja millaisiksi henkilöt kasvavat. Tämän tekstin kanssa ei ole kiire.

Mutta sitten asiaan. Ostin kirjoitusoppaan, kun sitä joku Paperiarkissa kehui.

En katunut, olen lukenut sen jo puolitoista kertaa. James N. Freyn How to Write a Damn Good Novel on esittelynsä mukaisesti no-nonsense guide. Ei höpölöpöä, ja amerikkalaistyylistä "näin myyt kirjasi" -selitystäkin vasta aivan viimeisillä sivuilla. Kirja on keskittynyt nimenomaan siihen, mitä Frey kutsuu dramatic noveliksi. Onkos se sitten juonivetoinen novelli? Emt. Minulle juonittelu on ehdottomasti heikko kohtani, henkilöitä ja paikkoja voisi kirjoittaa sivusta toiseen, mutta harvoinpa ketään kiinnostaa jos mitään ei tapahdu.

Opas lähtee liikkeelle melko perusasioista, mutta kuitenkin antaa ajatuksia siihen, miten romaanin kirjoittamisen eri kohdissa voisi edetä ja mitä kannattaa pitää mielessä. Lisäksi teksti on kivaa luettavaa ja esimerkit melko yleismaailmallisista klassikoista. Usein Frey antaa neuvoja ja ohjeita ja sitten lopuksi näyttää vastaesimerkin, kuin todeten, että "näinkin voi tehdä, ja menestyä, mutta ihan omalla riskillä."

Frey - How to write a damn good novel - cover

En osannut lainata kirjasta mitään pätkää. Eivät ne oikein näyttäneet miltään kontekstistaan irrotettuina. Mutta todettakoon nyt vielä kuitenkin, että tuon pariin tulee varmasti palattua. Tai ehkä hankin kakkososan. Tai teen molemmat. Muistutan itseäni siitä, mitä olisi hyvä tietää, kunnes tietyt asiat tulevat selkärangasta. Siihen menee vielä aikaa.

 • Maija Haavisto
  Kommentti Lähettäjä: Maija Haavisto
  16/08/2012 @ 22:04

  How To Write A Damn Good Novel II (jota aina luulin päivitetyksi versioksi tästä kirjasta, mutta erään blogini lukijan kommentin mukaan onkin enemmän jatko-osa) on suosikkikirjoitusoppaani ikinä ja varmaan 15 on tullut luettua. Se siis käsittelee nimenomaan henkilöiden kirjoittamista. Pitänee kohta lukea se neljännen kerran kun aloitan kirjoittaa uutta romaania. Ja pitäisi kai lukea tämäkin, kun se kerran onkin eri kirja.

 • Lina
  Kommentti Lähettäjä: Lina
  17/08/2012 @ 07:21

  Tästä mitään-ei-tapahtumisesta haluaisin sanoa, että juoni tuntuu välillä kovasti yliarvostetulta osalta romskua. Kai jotain on hyvä tapahtua, mutta ei sen ainakaan minusta tarvitse olla juoni (sellainen ovela, yhteenpunoutuva juttu, jollaista ei ikinä kohtaa oikeassa elämässä.)

 • Liina
  Kommentti Lähettäjä: Liina
  17/08/2012 @ 07:21

  Kas, en osaa enää kirjoittaa nimeäni.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  17/08/2012 @ 09:35

  Maija,
  tuo kakkososakin on ehdottomasti lukulistalla. Jos se on vähän “pidemmälle kehittynyt” versio tästä, se ei voi olla huono.

  Liina,
  Nojoo, mutta kun jotain pitäisi tapahtua :D

 • Helmi-Maaria Pisara
  Kommentti Lähettäjä: Helmi-Maaria Pisara
  17/08/2012 @ 11:24

  Hmm…pitänee lukaista. Kuulostaa kiinnostavalta ja hyödylliseltä! En yleensä lue oppaita, mutta nyt on pienoinen kirjoitustauko suurilta töiltä, joten aikaa olisi.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!