Mitä ajattelin tänään

Jossain lehdessä taisi olla Mitä ajattelin tänään -kolumnisarja. *Kaivelee muistiaan.* Hesarin Nyt-liitteessä ehkä?

Minä ajattelin tänään sitä täydellistä aikaansaamattomuutta, joka minua seurasi koko helatorstain. Torstaina kirjoittaminen jäi ajatuksen tasolle. Ajattelin lukevani: luin yhden novellin. Ajattelin siivoavani: pesin peilin. Ajattelin ottavani valokuvia blogihaasteeseen: kyllästyin puolessa välissä. Ajattelin värjääväni hiukseni: noh, ainakin pesin.

Sen sijaan nukuin pois univelkoja. Huolimatta siitä että olen kevytuninen, en yleensä kärsi unettomuudesta, mutta alkuviikko meni neljän tunnin koiranunella per yö.

Ajattelin myös potentiaalin imperfektiä. Siinä sivussa ajattelin hauskoja vanhentuneita, tahi muuten vain harvinaisia verbimuotoja.

Esimerkiksi aktiivin eventiivin preesensin teitittelymuotoa. Kävelleisitte. Tai aktiivin eventiivin perfektin monikon 1. persoonaa. Lienisimme kävelleet. Tai kelpaisiko passiivin optatiivin preesensin teitittelymuoto kielteisenä? Älköötte käveltäkö.

On tämä sitten huima kieli! Meitillä ei ehkä ole subjunktiivia, mutta potentiaalit, eventiivit ja optatiivit ovat aivan yhtä jännittäviä.

Verbimuotojen lisäksi olen ajatellut teoriaa. En tosin varsinaisesti kirjoittamisen teoriaa, vaan kirjallisuuden teoriaa. Nappasin jostain divarista parilla eurolla seurakseni läpyskän, jota nähtävästi käytetään yliopistoissa kirjallisuusasioiden peruskursseilla. Siitä löytyy kaikkea jännää ja kovin ranskalaisesti ilmaistua:

Le travestissement burlesque consiste à transposer un texte célèbre dans un style familier, de sorte que la page ainsi recopiée n'est plus l'objet sacré transmis par la culture, mais une dégredation de l'original, un objet profané qui participe à la désacralisation des grands modèles littéraires.

No se. Travestissement burlesque -> désacralisation. Älkää pyytäkö minua kääntämään tuota suomeksi. Joka tapauksessa kyse ei ole hämärissä strip-tease -baareissa suoritetusta epäpyhästä toiminnasta, vaikka niin saattaisikin helposti luulla.

Enhän minä sellaisia kirjoja lue. Eiku.

 • Lukuhoukka
  Kommentti Lähettäjä: Lukuhoukka
  18/05/2012 @ 20:09

  Optatiivia kaipaavat Kalevalaa lukekoot… :)

  Miten olisi yksikön ensimmäisen persoonan imperatiivi: Minä menkääni lukemaan?

 • Ahmu
  Kommentti Lähettäjä: Ahmu
  18/05/2012 @ 21:31

  Uh! Kieli! Joskus tuntuu, että sitä on liikaa, olisi helpompi heittää se pois ja vaikka piirtää!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  19/05/2012 @ 13:25

  Ahmu,
  sitten sinua ahdistaisi viiva.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!