Vedenpitävä suunnitelma: kirjoitusleiri ulkosuomalaisille

Luin taas jostain blogista kuinka oli käyty leireilemässä Orivedellä tai missäseolikaan. Tunsin sen tutun kateuden nostavan päätään ennen kuin sain sitä käskettyä olemaan kunnolla ja siivosti. Kun pääsisikin Suomeen saakka.

Mutta ei siltä näytä. Joten olen vakaasti sitä mieltä, että jonkun pitäisi järjestää kirjoitusleiri / novellintuunauspaja / vertaisapukokoontuminen meille ulkosuomalaisille kirjoittajille. Mieluiten jossain mahdollisimman keskellä Eurooppaa. Viikonlopun ajan.

Pitkällisen mittailun jälkeen tulin siihen tulokseen, että ehdottomasti paras paikka moiselle leireilylle olisi siis Helmi-Maaria Pisaran olohuone Münchenissa.
En löytänyt Pisaran blogista kattavaa sisustuspostausta, joten minun pitänee seuraavaksi lähettää paikalle puutarhatonttuvakoojia tarkistamaan, että sohva on mukava, että kaapeissa on kahvia ja teetä ja että verhot saa sivuun, jotta päivänvalo pääsee sisälle.

München / Google maps

Koska minulla ei oikeasti ole pienintäkään aavistusta, mitä moisilla kirjoituskursseilla tapahtuu, päätin käyttää osan luovuuttani ohjelmaehdotuksen tekoon. Viikonloppu voisi kulua esim. seuraavasti:

Perjantai

Ilta: Osallistujat saapuvat paikalle, kuka milläkin kulkuvälineellä. Illallinen jossain kelvolliseksi todetussa ravintolassa. Liikaa Paljon keskustelua.

Lauantai

* Klo 8:30 8:50 (sillä eurooppalaistuneiden kirjoittajien aikakäsitys on kuitenkin löyhä)
Kouluttajaihminen esittelee itsensä. Osallistujat ihastelevat sitä, kuinka hyvää suomea hän puhuukaan, painotukset ovat kohdallaan ja sanavarastokin moderni.

* Klo 9:00
Kielioppimuistutuksia, otsikkona "lukiossa osasitte tämän, miksette enää?" Sisältönä mm.:

 • Sanajärjestys. Väittävät, että kielessä suomenkin sellainen on.
 • Lauseenvastike. Mikä se on ja miksi sitä pitää vihata.
 • Kill your anglismit - Vieraslainat ja niiden välttäminen. (Saattavat muuten periä takaisin.)

* Klo 10:30
Luovan kirjoittamisen harjoitus.
Entäs jos kirjoittaisi jostain hyvin vakavamielisestä? Vaikkapa Zagrebin esikaupunkien puhelinluettelosta.

* Klo 12:00
Lounas pidemmän kaavan mukaan ja kirjanvaihtotori.
Tämä on olennainen. Siis kirjanvaihtotori. Lounaskin toki on olennainen.

* Klo 14:00
Tekstintuunausiltapäivä.
Vaikka en pidäkään "tuunaus"-sanasta, on se kuitenkin parempi kuin "pimppaus", joka kuulostaa lähinnä seksuaaliselta toiminnalta. Tässä on oletettavasti tavoitteena tutustua vuorotellen kunkin mukanaan tuomaan tekstinpätkään ja tökkiä sitä punakynällä. Soppaan lisätään myös joitakin alemmuudentunteita ja vilpittömiä kehuja.

* Klo 19:00
Ja taas ruokaa.
Iltaohjelmaksi voisi vaikkapa Vera suunnitella jonkin murhamysteerin. Se aktivoisi aivosoluja, jotka todennäköisesti ovat jo turtumassa kevyen saksalaisen perinneruoan ja mahdollisen valkoviinin vaikutuksesta.

Sunnuntai

* Klo 9:00 9:15
Kirjoittajan työkalupakki.
Sisältää esimerkiksi seuraavat aiheet:

 • Kuinka kirjoitat marraskuisesta räntäsateesta vaikket
  ole nähnyt sellaista vuosiin.
 • Miten saada kantasuomalaiset kirjoittajakollegat kateellisiksi. (Tällähän siis kompensoidaan sitä, ettei pääse osallistumaan kirjoittajarientoihin Suomessa.)
 • Mitä sinun tulee tietää suomalaisesta nykynuorisosta. Aiheena mm.:
  -Salkkareiden viimeisimmät juonikuviot,
  -"Morso, saNpo, miekkari ja kinostaa" eli suomi-nuori-suomi -sanakirja,
  -Lukevatko nykynuoret muutakin kuin Tvailaittia?
 • Kuinka optimoit lomamatkalaukkusi pakkaamisen niin, että sinne mahtuu mahdollisimman paljon kirjallisuutta.

* Klo 14:00
Leirin päätössanat.
Osallistujat auttavat Pisaraa tiskaamaan ja siirtyvät vähitellen paluumatkalle.

* * *

Nonnih, vedenpitävä ohjelmasuunnitelma kasassa. Enää ei puutu kuin ajankohta, kurssin vetäjä ja osallistujat.
Kuka lähtee mukaan? Vera, Mary, Maija, Marke? Kuka muu?

 • Maija Haavisto
  Kommentti Lähettäjä: Maija Haavisto
  16/05/2012 @ 16:18

  Loistava idea! Olen messissä.

 • Vera Vala
  Kommentti Lähettäjä: Vera Vala
  16/05/2012 @ 17:30

  Ohjelma kuulostaa mahtavalta!

  Itsekään en ole koskaan ollut millään kirjoittajakurssilla, joten olen hyvin avoin ja vastaanottavainen, mitä ohjelmaan tulee, mutta tämähän on tällaisenaan varsin mainio. Varsinkin lauseenvastikkeiden suhteen odotettavissa kiivasta väittelyä, koska kyseinen elementtihän on varsinainen salarakkaani. ;)

  Niin ja hih, kunhan en ota sitä murhamysteerin järjestämistä ihan kirjaimellisesti. Kannattaa ehkä rajoittaa sitä viiniä ihan tästäkin syystä :)

  Äh, jos joku olisi ehdottanut tätä muutama vuosi sitten, olisin painostanut järkkäämän happeningin jo ensi kuussa. Mutta nyt, kun olen hankkinut pallon jalkaan alias mamman oman kullannupun, mietin kaikki menoni lellikakaran mukaan. Himskutti, jos meillä olisi isompi kämppä, kutsuisin kaikki tänne! Keskittyminen kirjoittamisesta puhumiseen vilkkaan ja eläväisen kolmevuotiaan pyöriessä (usein kirjaimellisesti) voisi käydä kirjoittajakoulutuksen loppukokeesta ;)

  Kulkukatti Torinosta (Kulkukatin elämää, löytyy ulkosuomalaisblogieni palkista) olisi muuten varmasti kiinnostunut myös, hänkin kirjoittaa!

 • Fifi
  Kommentti Lähettäjä: Fifi
  16/05/2012 @ 18:06

  Ihan loistavaa, mä olen ehdottomasti mukana, jos vaan finanssit sallivat!

 • Helmi-Maaria Pisara
  Kommentti Lähettäjä: Helmi-Maaria Pisara
  16/05/2012 @ 18:38

  Loistavaa. Olohuoneeni ja makuuhuoneeni ja keittiöni sekä kirjoitus(vieras)huoneeni on avoinna! Tulkaa! Kaikki tervetuloa. Sovitaan vain sopiva viikonloppu.

  Myös eräs ehdotus; itsellä on pitkä kirjoituskoulu takana ja opettajankokemusta ja palautekokemusta, joten voisin vetää eräästä tärkeästä aiheesta vaikka tunnin pituisen luennon. Ja eiköhän meillä kaikilla ole vahvuutemme, joista voimme luennoida, mikäli oikeaa ohjaajaa ei saada.

  Tiskata ei tarvitse, kone on melkein upouusi. Piristäisi ihan hirveästi varmasti meitä kaikkia!

 • Helmi-Maaria Pisara
  Kommentti Lähettäjä: Helmi-Maaria Pisara
  16/05/2012 @ 18:41

  Ja ehdotan, että aloitamme työskentelyn kello kymmeneltä :) Nimittäin en voi olla viemättä teitä Biergarteniin tai tuonne joenvarteen inspiroitumaan. Jos sää sallii, voimme työskennellä vilttien päällä kohisevan veden vieressä mansikkaa huulissa.

  Ja Vera, olen töissä päiväkodissa, joten varmasti hoituu myös kullannupun hoito. Tai ota mies mukaan; hän ja R voivat mennä hotelliin ja hoitaa lasta. R tarvitsee harjoitusta ja jostain syystä lapset repivät sitä aina joka suuntaan leikkimään.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  16/05/2012 @ 19:12

  Oi ihanaa. :)

  Tätähän pitää ihan miettiä. Paria ranskisblogimiittiä on jo järjestetty, joten eihän tämä varmaan sen kummempi olisi organisaation osalta. Mä olen käytännössä vapaa koko kesän viikonloput.

 • Vera Vala
  Kommentti Lähettäjä: Vera Vala
  16/05/2012 @ 20:04

  Kysyin kainosti mieheltä, huvittaisiko häntä viettää viikonloppua Munchenissä… kun mies alkoi näyttää varovaisen kiinnostuneelta, paljastin suunnitelman :D

  Jos päivämäärät saa tarpeeksi ajoissa, mieheni voi yrittää pyytää vapaata juuri 3 päivän verran, eli siinä tapauksessa “lapsenhoito-ongelma” olisi ratkaistu. Mutta päivämäärät tarvitaan n. 1,5 kuukautta aikaisemmin. Meillä on jo jonkin verran ohjelmaa, mutta esim. elokuun alussa saattaisi hyvällä onnella onnistua. Lopulla ei, koska menen silloin Suomeen. Syyskuun alussa periaatteessa myös, ellen ole vielä Suomessa, tämä riippuu myös omaan kirjaan liittyvistä tekijöistä, joita en tiedä vielä. Lokakuussa taas ei onnistu. Marraskuu on myös vähän huono.

  Koska olen italialainen lapsensa kautta eläjä, varoitan, että en voi viettää perheeen kanssa lomaviikonloppua Munchenissä ilman, että todellakin vietän aikaa myös heidän kanssaan, mutta kai joku breikki iltapäivän mittaan sopisikin nähtävyyksienkin katseluun? Tai puistossa kävelyyn? Voin pitää ulkoilmaluennon inspiraation ja liikunnan/luonnonhelmassa kävelyn välisestä yhteydestä :D

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  16/05/2012 @ 20:29

  Taiteilijatreffit (silleen juliacameronisti) luonnonhelmassa.
  Mutta joo, mulle tosiaan noin teoriassa sopii vähän kaikki. Syyskuun alku huonommin, mutta heinä-elokuussa voisi lähteä.

 • Maija Haavisto
  Kommentti Lähettäjä: Maija Haavisto
  16/05/2012 @ 20:38

  Jos nyt päivistä aletaan puhua ja tosissaan jotain järjestää, niin olen varmaan elokuun alussa Suomessa, silloin ei käy. Ja lokakuun alussa ei käy, marraskuussa taas on NaNoWriMo.

 • Dee
  Kommentti Lähettäjä: Dee
  16/05/2012 @ 21:17

  Ooooi… Minä vaikka kävelisin Helmi-Maarialle.

 • Lukuhoukka
  Kommentti Lähettäjä: Lukuhoukka
  17/05/2012 @ 00:20

  Dee, sinun kannattaa aloittaa kävely siinä tapauksessa jo nyt. Aikaa nimittäin menee, kun tallustaa Suomesta Müncheniin.

  Toivottavasti saatte kirjoittajaleirin järjestettyä, teille tulee varmasti tosi hauskaa! :)

 • Vera Vala
  Kommentti Lähettäjä: Vera Vala
  17/05/2012 @ 06:30

  Onko kaikille talvi rauhallisempaa aikaa? Meneekö liian pitkälle vai onko periaatteessa helpompi järjestää, jos on enemmän aikaa? Meillekin syyskuun alku näyttää nyt huonolta.

 • Helmi-Maaria Pisara
  Kommentti Lähettäjä: Helmi-Maaria Pisara
  17/05/2012 @ 08:53

  Dee, kävele pois vain :D

  Mulle käy tuo elokuun alku (puoliväliin saakka)ja oikeastaan siitä lähtien mikä tahansa ajankohta ennen joulua. Sitten olen muutaman viikon poissa, kunnes taas käy sopimaan.

  Mites olisi syyskuun loppupuoli?

  Vera: voi olla, että olen elokuun vikan viikon Suomessa minäkin. Jos samaan aikaan satutaan, järjestetäänkö kohtaus.

 • Marke
  Kommentti Lähettäjä: Marke
  17/05/2012 @ 09:42

  Marke palailee parasta aikaa Suomeen asuntovaunuineen ja tällä kertaa pysyvämmin. Se ei kuitenkaan estä osallistumista upeiden kirjoittajien tapaamiseen niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja tämä visiitti esim. Helmi-Maarian luokse kuulostaa huippuhienolta:) Jos se todella toteutuu niin suunnitellaan me Suomessaolijat matkaa Saksaan vaikka porukalla, noin niinkuin opintomatkan merkeissä.

 • Tarja
  Kommentti Lähettäjä: Tarja
  17/05/2012 @ 10:00

  Mie voisin tulla mukaan tarkkailijaksi ja kirjoittaa sitten leirimuistelmat runomitassa.

 • Vera Vala
  Kommentti Lähettäjä: Vera Vala
  17/05/2012 @ 11:32

  Helmi-Maaria: olisi ihana tavata! Yritetään saada porukka koolle. Alustavasti oli puhetta, että seuraava miitinki olisi Helsingissä Tampereen sijaan :) Pääseekö Maija elokuun lopulla?

 • Maija Haavisto
  Kommentti Lähettäjä: Maija Haavisto
  17/05/2012 @ 13:02

  Minä en ole Suomessa varmastikaan elokuun lopulla (ellei nyt tule jotain tosi ihmeellistä). Todennäköisin aika olisi elokuun 1. viikko. Elätän toivoa myös siitä, että josko vihdoin olisin tänä vuonna kirjamessuilla. Tosin pahoin pelkään, että kolmen aiemman kirjani tapaan molemmat tämän syksyn julkaisuni myöhästyvät taas sieltä!

  Ongelmana on se, että tuttavaperhe, jonka luona olemme aina Helsingissä luuhanneet (heillä on iso talo, jossa emme ole vaivana) on luultavasti muuttamassa joksikin aikaa Jenkkeihin ja he yrittävät tehdä sen vielä ennen lasten koulujen alkua.

  Yritämme vielä tällä kertaa päästä heidän luokseen, mutta en tiedä, onnistuuko se. Voi olla että pitääkin tulla aikaisemmin kuin tuo elokuun 1. viikko, jolloin haluaisimme. Lisäksi jos he muuttavat Jenkkeihin, en tiedä mitä tulevista Suomen vierailuistamme ylipäänsä tulee, koska meillä ei ole mitään muuta majapaikkaa, eikä ole varaa luuhata hotelleissa sellaisia aikoja, kuin mitä olemme heidän luonaan olleet (viime elokuussa 11 päivää - hotellissa maksaisi liikaa eikä niin kauaa nyt voi kellään ei-hyvällä kaverilla olla, eikä kellään hyvällä kaverilla riitä tila).

  P.S. Meille voi myös tulla tapaamaan, asumme 6 minuutin junamatkan päässä Schipholin lentokentältä. ;-P Mutta voin tosiaan tulla myös esim. sinne Müncheniin oikein mielelläni, kunhan aikataulut kohtaavat. Syyskuun loppupuoli kai näyttäisi monelle aika lupaavalta?

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  17/05/2012 @ 13:38

  Joo, syyskuun loppupuoli näyttäisi lupaavimmalta näin alustavasti.
  Mulle kelpaa kyllä Hollantikin, täältähän on sinne vain kivenheitto.

  Ja Tarja, mukaan vain. Runomuotoa aina tarvitaan.

 • Mary von Törne
  Kommentti Lähettäjä: Mary von Törne
  17/05/2012 @ 15:12

  Ja hups jopas kehittyi. Tietenkin olen mukana, on ihanaa olla mukana muussakin kuin hengessä. Syssymmällä kävisi paremmin varmaan kun kaikki eri lomat on pidetty, ja jotta ehditään järjestämään ja valmistelemaan niitä “luentoja". Meillä olis tilaa järjestää, mutta tänne on hankala tulla (kentälle parin tunnin matka vähintään ja junatkin kaukana jos kulkee). Itse voin kyllä liikkua suuntaan jos toiseen.

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  18/05/2012 @ 14:10

  Ehdottomasti Marykin mukaan joo, Pariisista kulkee mukavasti suora juna Müncheniin.

  …vaikkakin itseasiassa meno-paluulennot ovat näköjään halvempia kuin juna. Näin sitä edistetään ilmaston lämpenemistä.

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!