Mä olen loputon yö. Mä olen kirjallisuus.

Oli satunnainen aamu. Varmaankin hyvin pitkälti sellainen, jollaisia monet aamut ovat. En edes muista milloin, mutta sen muistan, että elettiin oletettavasti jotakin muuta aikaa kuin tylsää arkea. Tylsäksi arjeksi lasketaan aamut, joina herättämisen hoitaa herätyskello.

Oli siis aamu, ja minä pitelin unen laidoista kiinni. Siitä hetkestä, johon ei enää ole paluuta. Mielen pohjalle jäi kuitenkin vaivaamaan unikuva. Tai ehkä ennemminkin ajatus, naisesta, sotilaasta ja etenkin tulesta suonissa. Sen kuvan ympärille rakentui pikkuhiljaa kujia, talon seiniä, nimiä. Samanlaisia on paljon syvällä aivojeni sopukoissa. Useimmista en koskaan kirjoita. Ei ollut aikomusta tästäkään.

Sitten, eräänä päivänä tein virheen ja totesin ääneen (tai virtuaalisesti ääneen: kirjoittaen), että olin uneksinut.

Minulle vastattiin: "Kerro lisää."

Kerroin, ja mielessä pyörivä kuva muuttui hapuileviksi lauseiksi. Hapuilevat lauseet novelliksi, kun oli tarpeen saada jotakin aikaiseksi Ursulaan. Vaan, kuten usein käy, tarina ei jättänytkään minua rauhaan. Se muuntui toiseksi novelliksi, jota kirjoitin henkilönluontitarkoituksessa. Tutkailin heitä, ihmisiä ja vähemmän ihmisiä, edestä ja takaa. Välillä itsekin yllättyen löydöistäni. Novelli kasvoi pelkästä hahmotutkielmasta jonkinlaiseksi juonenraakileeksi.

Hetkittäin kirjoitin kuin siinä kuuluisassa flowssa. Ensisanoista ensimmäiseen "valmiiseen" versioon meni reilun puoli vuotta. Käsikirjoitus sai koodivärikseen hyvin itsestäänselvän tulenpunaisen. Se on tarina, jollaisen halusin kirjoittaa, jollaisen ehkä olisin halunnut lukea. Kaikkea muuta kuin vakavaa proosaa, muttei aivan höttöisen vaaleanpunainenkaan. Uskollinen romanttisen viihdekirjallisuuden traditioille, mutta pinnalta fantasiaa.

Pian tarina on tahroja paperilla, kannet, selkämys ja nimi siinä päällä.

Sitten uskallan ehkä ujosti kutsua itseäni esikoiskirjailijaksi.

 • Än
  Kommentti Lähettäjä: Än
  04/04/2014 @ 06:50

  Luovuus <3

 • Helmi-Maaria Pisara
  Kommentti Lähettäjä: Helmi-Maaria Pisara
  04/04/2014 @ 08:40

  Onnittelut, suurenmoiset!!

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  04/04/2014 @ 12:10

  Kiitos :)

 • Vaarna
  Kommentti Lähettäjä: Vaarna
  04/04/2014 @ 14:27

  Aika jännä miten pienistä asioista romaanit lähtevät liikenteeseen. Muistan joskus itsekin poimineeni ideoita kirjaan unista, mutten kai koskaan sitä ihan ensimmäistä lähtölaukausta.

  Odotan tätä kyllä innolla. :)

 • Simpukka
  Kommentti Lähettäjä: Simpukka
  04/04/2014 @ 15:38

  Onnittelut. Hienoa!
  Ihminen ei valitse tarinaansa. Se annetaan hänelle, vaikka hän ei sitä etsi. Hän ei saa, eikä voi kieltäytyä siitä. (J.M.G. Le Clèzio: Alkusoitto)

 • Stazzy
  Kommentti Lähettäjä: Stazzy
  04/04/2014 @ 15:40

  Vaarna,
  ei kai sitä minullekaan usein tapahdu, mutta nyt näin on on hyvä.

  Simpukka,
  kerrankin Le Clèzio osuu oikeaan…

Jätä kommentti

You must be a member of this blog to comment. Log in now!